3 tips om je social media verslaving binnen de perken te houden

social media verslaafd

Foto door Stoney Steiner

Beginner-klein

Social media verslaafd? Je zult niet de enige zijn! Of je nu privé of zakelijk actief bent op Twitter, Facebook, Google+ en/of Pinterest – social media laten veel mensen niet meer los als ze er eenmaal aan zijn begonnen.

  • Heeft iemand nog iets nieuws gepubliceerd?
  • Straks mis ik nog iets!
  • Nog snel even een nieuwtje twitteren…

Maar hoe voorkom je dat je social-mediagebruik een verslaving wordt die je normale werkzaamheden in de weg staat?

1.       Reserveer een speciaal social-mediamoment op de dag.

Als je echt te veel tijd aan social media besteedt, dan is timemanagement de beste oplossing. Plan tijd in voor het bijhouden van je sociale netwerken en hou je daar ook aan. Vraag je hierbij af wat de belangrijkste momenten zijn om actief te zijn op Twitter, Facebook, Google+ en Pinterest.

  • Wanneer zijn je potentiële klanten het vaakst online?
  • Zijn dit meerdere momenten op de dag of juist in een bepaald dagdeel, bijvoorbeeld ’s avonds tussen 19:00 en 21:00?
  • Verschilt dit per sociaal netwerk?
  • Wanneer worden tweets het vaakst geretweet?

Social media scientist Dan Zarella heeft al veel onderzoek gedaan naar het gedrag van mensen op social media. Neem maar eens een kijkje op zijn website. Wees je er wel van bewust dat de beste tijdstippen om berichten te publiceren per branche enorm kunnen verschillen. Als je een reisorganisatie hebt, dan hebben je berichten waarschijnlijk meer succes in de avonduren en het weekend dan wanneer je business to business zaken doet.2.       Plan berichten van tevoren in.

Er bestaan verschillende tools om tweets, Facebook-berichten en andere berichten op een later tijdstip in te plannen. Bekende tools zijn:

tweets inplannen hootsuite

Door berichten van tevoren in te plannen bespaar je niet alleen veel tijd, maar voorkom je dat je na het plaatsen van een bericht veel te lang op een sociaal netwerk blijft hangen.

3.       Accepteer dat je niet alle berichten kunt lezen.

Ben je actief op veel sociale netwerken en heb je ook nog veel contacten? Dan is het bijna onmogelijk om van alle berichten op de hoogte te blijven. In plaats van dat toch te proberen, kun je accepteren dat je niet alles kunt lezen. Lees bijvoorbeeld alleen de laatste paar berichten op Facebook en de laatste tien tweets op Twitter. Je zult merken dat het geen ramp is om iets te missen.