Een gebruikersvriendelijke blog: kan je blog nog beter?

gebruikersvriendelijke blog

Gevorderd-klein

Je schrijft goede, informatieve blogartikelen, hebt een mooi design voor je website en publiceert ook nog regelmatig nieuwe artikelen – dan ben je goed bezig!

Maar is je blog eigenlijk wel gebruikersvriendelijk? Check deze vijf tips voor een gebruikersvriendelijke blog.

1. Zorg voor een logisch navigatiemenu.

Op websites / blogs is niets zo vervelend als de weg kwijt zijn. Zoeken zorgt vaak voor irritatie, dus zorg dat alle informatie snel vindbaar is.

Een logisch navigatiemenu kan al veel frustraties voorkomen. Kies duidelijke koppen in het menu, zodat meteen duidelijk is waar wat te vinden is. En maak het menu niet te vol.

navigatiemenu blog

2. Gebruik een leesbaar lettertype.

Comic sans is not done – dat is duidelijk. Maar nog belangrijker is dat het lettertype voor je blog duidelijk leesbaar is en niet te klein.

Een goed leesbaar lettertype heeft weinig tierelantijnen en is dus strak en netjes. Ook is het niet cursief of in een moeilijk leesbare kleur. Houd er rekening mee dat mensen die een leesbril hebben soms moeite hebben met het lezen van gekleurde tekst op een gekleurde achtergrond. Gebruik voor de zekerheid een donkere kleur op een lichte achtergrond.3. Plaats een zoekveld in de zijbalk.

Als je al een tijd blogt, is je blog een bron van informatie. Maar hoe vind je dan het artikel dat je zoekt?

Behalve dat je onderwerpen met categorieën in de zijbalk kunt ordenen, bespaart een zoekfunctie lezers veel tijd om iets te vinden. Je typt gewoon in wat je zoekt en het verschijnt zo op je scherm!

4. Laat de abonneefunctie opvallen.

Een lezersgroep opbouwen is erg belangrijk als je een succesvolle zakelijke blog wilt. Laat de abonneefunctie daarom opvallen.

Zorg dat lezers zich direct op het blog kunnen abonneren door een klein formuliertje (naam en e-mailadres) in de zijbalk of onder het artikel in te vullen. Voorkom lange formulieren, want daar heeft niemand zin in. Voorkom ook dat lezers eerst naar een andere pagina moeten klikken, want elke stap is er een te veel.5. Zorg voor snelheid.

Niets is zo irritant als pagina’s die traag laden. Controleer daarom of je blog wel snel genoeg is. Laden de pagina’s vlot of moet je lang wachten?

De snelheid van je blog kan van allerlei zaken afhangen, bijvoorbeeld van het webhostingpakket, het websitesysteem (WordPress, Joomla, etc), plug-ins en afbeeldingen. Het ene webhostingpakket belooft meer snelheid dan het andere. Verder kunnen veel plug-ins op je blog de site vertragen, terwijl er ook plug-ins bestaan die je blog juist versnellen (bijvoorbeeld WP Super Cache voor WordPress). Voorkom hele grote afbeeldingen, want die kosten veel laadtijd.