Al je SEO-inspanningen voor niets? Zo verhuis je je blog EN je positie in Google

Het is waar veel bloggers tegenaan lopen: ooit startte je een simpel blog, waarop je af en toe een leuk, informatief stukje schreef over je vakgebied. Intussen is dit blog uitgegroeid tot een volwaardig zakelijk blog met bezoekersaantallen waar je trots op mag zijn. Het is alleen zo jammer dat het blog waar je ooit mee begon niet meer aan je wensen voldoet. Je wilt je blog verhuizen, het liefst naar een professioneel systeem zoals WordPress of HubSpot. Maar hoe voorkom je dat je je opgebouwde positie in Google verliest?

Adreswijziging!

Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor het adres van je blog gewijzigd wordt:

  • Je verhuist je blog naar een compleet nieuw domein, bijvoorbeeld van http://www.oudblog.nl naar http://www.nieuwblog.nl. Hiermee veranderen alle adressen (URL’s) van alle pagina’s van je website.
  • Je verandert van blogsysteem, waardoor het domein van je blog hetzelfde blijft, maar de adressen van de afzonderlijke blogartikelen veranderen.
  • Je wijzigt oude blogartikelen van naam, waardoor de URL automatisch ook verandert.

Helaas een verhuizing van je blog verregaande consequenties voor je vindbaarheid in Google als je dit niet op de juiste manier doet. Als je je blog simpelweg verhuist en je oude blog verwijdert, verlies je namelijk alle SEO-waarde die je tot nu toe hebt opgebouwd. Die SEO-waarde is namelijk opgebouwd voor je oude blog. Het is alsof je naar een ander huis verhuist zonder adreswijzigingen te versturen. Zonde!

Verstuur die adreswijziging met een 301 redirect

Gelukkig bestaat er een manier om je blog te verhuizen zonder dat je je positie in Google verliest. Je kunt Google namelijk een verhuisbericht sturen door middel van een 301 redirect. Een 301 redirect is een permanente verwijzing naar een andere webpagina. Het zorgt ervoor dat:

  • Websitebezoekers automatisch worden doorverwezen naar de nieuwe webpagina.
  • Google en andere zoekmachines een adreswijziging krijgen en die doorvoeren in de indexering.
  • Alle inkomende links die naar de oude webpagina’s bestaan, automatisch naar de nieuwe pagina’s verwijzen.

Hiermee is alle moeite die je in het verleden hebt gedaan om je vindbaarheid te verbeteren niet voor niets geweest.

Let er wel op dat je niet alleen voor de homepage een redirect gebruikt, maar voor alle afzonderlijke pagina’s. Een veel gemaakte fout is dat alle afzonderlijke blogartikelen naar de homepage van het nieuwe blog worden verwezen. Bezoekers die zo worden doorverwezen, kunnen het blogartikel dan niet vinden en verlaten waarschijnlijk je website. Het is veel beter om elke oude pagina naar de bijbehorende nieuwe pagina te laten verwijzen.

Mocht je je website of blog op deze manier willen verhuizen en zelf de benodigde kennis niet in huis hebben, vraag dan om hulp bij je webdesigner of gebruik een van de onderstaande WordPress-plug-ins.

Werkt een 301 redirect altijd?

Jammer genoeg werkt een permanente doorverwijzing niet in alle situaties. Het hangt namelijk af van de blogsoftware die je gebruikt. Sommige blogsystemen ondersteunen geen 301 redirect, waardoor je bij een verhuizing alsnog opnieuw moet beginnen met het opbouwen van je vindbaarheid. Mocht je nog niet zo lang bloggen en nog weinig SEO-waarde hebben opgebouwd, dan is dit het moment om te verhuizen.

Nuttige tools en links