Begeleiding voor volwassenen met autisme: hoe regel je dat?

autismebegeleiding

Voor mensen met autisme kan het leven erg uitdagend zijn. Zelf heb ik jarenlang in de overlevingsstand gezeten, waarbij ik alles zelfstandig wilde doen: het vinden van werk, de omgang met sociale contacten en het regelen van dingen.

Sinds een paar jaar heb ik echter een hele fijne begeleider. Opeens had ik iemand die mij kan steunen en ondersteunen, die mee kan gaan naar een moeilijk gesprek en die ik in een moment van crisis kan bellen. Het voelt alsof ik er niet langer alleen voor sta.

Maar hoe kom je aan een begeleider en hoe zit het met de kosten?

Een begeleider of coach voor mensen met autisme

Toen ik eenmaal had besloten dat ik een begeleider wilde, had ik al snel het volgende eisenpakket:

  • Mijn begeleider moest deskundig zijn in autisme
  • Het moest een vrouw zijn
  • Afspraken zouden naar behoefte kunnen worden gepland
  • Mijn begeleider zou mee willen gaan naar belangrijke gesprekken

Vooral de deskundigheid in autisme vond ik erg belangrijk. Wat heb je aan iemand die niet weet hoe je in elkaar zit? Het is fijn als je weinig hoeft uit te leggen of zelfs al aan een half woord genoeg hebt.

Verder voel ik mij bij een vrouw vaak meer op mijn gemak en wilde ik de frequentie van afspraken kunnen afstemmen op hoe ik erbij zit.

Voordat je op zoek gaat naar een begeleider / coach, is het dus belangrijk om vast te stellen wat je behoefte is. Dat maakt de zoektocht een stuk gemakkelijker. Het aanbod kan in bepaalde regio’s namelijk best groot zijn. Uiteraard kun je beter ook niet te kritisch zijn, want dan voldoet niemand waarschijnlijk aan je eisen. Verder is het ook een kwestie van of er een klik is of niet.

Een keukentafelgesprek met het wijkteam

Toen ik eenmaal wist waarnaar ik zocht, heb ik een gratis keukentafelgesprek bij het wijkteam in mijn gemeente aangevraagd. Je kunt via de gemeente namelijk een indicatie krijgen voor begeleiding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Vervolgens kwamen er twee wijkcoaches op gesprek om mijn behoeften in kaart te brengen.




Aangezien ik mij goed kan verwoorden en heel goed wist wat ik nodig had, verliep het gesprek prima. De wijkcoaches zagen in dat begeleiding mij goed zou doen en ik kreeg een indicatie voor een half jaar (deze werd later steeds met een jaar verlengd). Samen met hen stelde ik een lijst op van potentiële organisaties.

Een hiervan was een vrouw die als zelfstandige werkt. Dit sprak mij direct aan, omdat ik zelf in het verleden als ZZP’er heb gewerkt. Bovendien leek het mij wel handig om met een persoon contact te hebben binnen een organisatie en dus niet een belmenu door te hoeven als ik zou bellen.

Een kennismakingsgesprek met mijn begeleider

Er werd een kennismakingsgesprek gepland met deze begeleider en de wijkcoaches samen. Dit gesprek verliep ook prima. Ik voelde mij meteen bij Suzanne (de begeleider) op mijn gemak. Ik besloot met haar in zee te gaan zonder met andere organisaties kennis te maken. Een goede keuze, want ik kan mij echt geen betere begeleider voorstellen!

Ik besef dat ik echt geluk heb dat ik direct een fijne begeleider heb getroffen. Het had net zo goed anders kunnen lopen. Het is in zo’n geval dan ook verstandig om met meerdere organisaties kennis te maken, zodat je kunt vergelijken. Je hoeft niet meteen iets te beslissen. Ook kun je later alsnog van begeleider wisselen, mocht het niet klikken.

De kosten van autismebegeleiding

Maar wat kost die begeleiding eigenlijk? Dat was voor mij een zeer belangrijke vraag, aangezien het budget niet erg hoog was.

Als je een bijstandsuitkering krijgt, kun je in je gemeente een Wmo-indicatie aanvragen voor begeleiding. Dat is dus wat ik heb gedaan. Voor ondersteuning vanuit de Wmo betaal je per vier weken een eigen bijdrage van €17,50 (vanaf 2019), ongeacht inkomen, vermogen of verbruik (1). Deze bijdrage betaal je aan het CAK.




Als je een beetje geluk hebt, kun je deze bijdrage bij je zorgverzekeraar declareren. Zelf heb ik een collectieve zorgverzekering via de gemeente Arnhem en mag ik tot €300 per jaar eigen bijdrage declareren (2). Voor mij is mijn begeleiding dus gratis!

Verder is het vaak mogelijk om de begeleiding vanuit je Persoonsgebonden Budget (pgb) te bekostigen. Dit kan vanuit je bestaande pgb, maar je kunt ook een pgb aanvragen. Ook hiervoor moet je bij je gemeente zijn (3).

Hoe ziet begeleiding eruit?

Hoe je begeleiding eruit ziet, ligt uiteraard aan je begeleider en je wensen. Mijn begeleider komt ongeveer eens per drie weken bij mij thuis. Meestal is ze er zo’n twee uur, zodat we uitgebreid de tijd hebben. Dat geeft mij rust en meestal benutten we de tijd goed.

Tijdens een gesprek vertel ik over de afgelopen weken en waar ik tegenaan ben gelopen. Voorbeelden zijn:

  • Een juiste balans vinden tussen werk en vrije tijd
  • Een gesprek met een vriendin dat vervelend liep
  • Los willen komen van mijn moeder
  • Een brief van de gemeente waar ik mij nerveus om maak

Mijn begeleider luistert goed naar me en geeft aan of ik goed bezig ben. Vaak geeft ze tips of stelt ze vragen die mij aan het denken zetten. Ze heeft bovendien veel kennis van zaken en organisaties. Toen ik als ervaringsdeskundige wilde gaan werken, kende ze bijvoorbeeld een leuke organisatie waar ik terecht kon. Verder zegt ze het ook eerlijk als ik minder verstandig bezig ben, maar op zo’n manier dat ik mij niet onbegrepen of gekwetst voel.

De afgelopen jaren zijn er een paar momenten geweest waarbij ik echt even in crisis zat. Als ik haar dan appte, belde ze mij even later terug. Het was echt fijn om op korte termijn mijn hart te kunnen luchten. Die gesprekken hebben mij enorm geholpen. Het is gewoon fijn om bijna te allen tijde iemand achter je te hebben staan.

Verder weet ik dat ze met me mee op gesprekken kan gaan. Mocht mijn uitkeringsinstantie me weer oproepen, dan gaat mijn begeleider hoe dan ook mee.

Direct hulp nodig?

Heb je direct hulp nodig, omdat het echt niet meer gaat? Ga dan altijd naar de huisarts. Het regelen van een begeleider kost wel wat weken. Bovendien is een begeleider geen therapeut, maar iemand die je ondersteunt. Bij heftige psychische klachten heb je meer aan een gespecialiseerde behandelaar.

Bekijk ook de video Hulp bij Volwassenen met autisme

Heb jij een fijne begeleider?

Bronnen

(1) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/wmo-2015

(2) https://www.gezondverzekerd.nl/gemeente/arnhem/#!/pakketten

(3) https://www.zorgwijzer.nl/faq/hoe-kom-ik-aanmerking-voor-het-pgb

Comments

  1. Claudia says:

    Ik heb ook recent een gesprek gehad bij het wijkteam. Maar omdat ik nog bij Dokter Bosman Autisme Kenniscentrum psycho educatie volg t/m augustus of september, willen ze dat ik mijn plan eerst voorleg aan Dokter Bosman. Ik zou ook heel erg graag een begeleider willen hebben… Bij mij is eind mei de diagnose autisme gesteld. Ik ben nu 33. En ik ben 1.5 jaar geleden met ernstige lichamelijke klachten tgv burnout uitgevallen op mijn werk.

Speak Your Mind

*