De gevaren van social media: ben jij je ervan bewust?

Sociale media worden door steeds meer mensen gebruikt, privé, zakelijk en zelfs voor leerdoeleinden in het onderwijs. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het publiceren van privézaken op internet een risico is. Tijd om je bewust te worden van de gevaren.

1.        Locatiediensten zoals Foursquare geven inbrekers een kans.

Maak jij al gebruik van Foursquare om je volgers te allen tijde op de hoogte te houden van je huidige locatie? In dat geval weet iedereen waar je bent, maar ook waar je niet bent. Behalve je volgers kan iedereen op internet bij je Twitter-profiel, tenzij je die hebt afgeschermd met een slotje. Inbrekers weten dus ook waar je wel of niet bent. Helaas zijn er al gerichte inbraken gepleegd door berichten op Twitter, bijvoorbeeld omdat iemand aankondigde de komende week vakantie te vieren in het buitenland. Opletten, dus!2.        Identiteitsdiefstal is een eitje: alle informatie ligt voor het grijpen.

Hoeveel informatie staat er eigenlijk over jou op internet? Kijk maar eens naar alle sociale netwerken die je gebruikt, bijvoorbeeld op Facebook, in tweets en op je website. Hoe meer informatie je over jezelf open en bloot op internet publiceert, hoe meer een ander over je te weten komt. En het zou niet leuk zijn als iemand je identiteit steelt en bijvoorbeeld spullen onder jouw naam bestelt.

3.        Een tweet kan je bedrijf heel veel schade opleveren.

Heb je een groot bedrijf met veel medewerkers die twitteren? Dan kan een verkeerde tweet je heel wat schade opleveren. Met al die twitterende medewerkers heb je niet meer in de hand wat er door wie gepubliceerd wordt. Zo kan gevoelige bedrijfsinformatie op het internet belanden of kan vreemd gedrag van een medewerker voor veel ellende zorgen.

Hoe ga je met deze gevaren om?

Uiteraard kan een portie gezond verstand je al heel ver brengen. Denk maar eens goed na over wat je wel en niet op internet plaatst, bijvoorbeeld op profielen of in berichten op sociale media. Is het bijvoorbeeld echt zo belangrijk om je locatie op internet te publiceren? Of je burgerlijke staat?