Get social met de Social Media Club Nijmegen

social media club nijmegen hyvesDaar sta je dan, in je eentje. Nieuwsgierig kijk ik rond, hopende een schare oud-collega’s aan te treffen en te kunnen verdwijnen in de menigte babbelende mensen. Ik ben nooit iemand geweest die wil opvallen. Of nou ja: misschien ook wel, maar dan met creatieve dingen, zoals mijn schrijfsels. Nu voel ik mij ernstig opvallen en haast zielig wegkwijnen op een bijeenkomst over social media. Ik bedoel: social media. Met het oog op een paar andere eenlingen die driftig op hun mobieltje zitten te tikken, bedenk ik me dat ik wellicht ook maar een smartphone aan moet schaffen en zo de sociale wereld kan betreden.

Het eerste contact

Gelukkig krijg ik al snel oud-collega Raymond Janssen in het oog, die intussen weer als gelukkige freelancer door het leven gaat en medeorganisator is van deze bijeenkomst van de Social Media Club Nijmegen. Nadat hij me heeft verwelkomd, begint de eerste vlaag van eenzaamheid wat weg te zakken en voel ik me toch aardig sociaal worden. Zeker als ik ook nog eens met Marielle Jongmans praat, zelfstandig trouwambtenaar voor Bijzondere Huwelijkssluiting. Je zult haar maar eens nodig hebben.

Wie zitten er achter de Social Media Club?

Dan wordt de bijeenkomst geopend door Jeanet Bathoorn en zie ik eindelijk de gezichten achter de Social Media Club Nijmegen. Na alle bijbehorende namen al eens op Twitter voorbij te hebben zien komen, werkt dat aardig verhelderend. Er volgt een leuke, interactieve presentatie van special guest Wouter Glazer, Communicatie en PR-manager van Hyves. Al snel heeft hij onze volledige aandacht door het publiek in een korte Hyves-quiz te betrekken: staan is antwoord A, zitten antwoord B. En als je een antwoord fout hebt, val je af en blijf je zitten.
Wanneer ik mijn trouwe stoel weer tegen mij aan voel drukken, besef ik dat ik toch nog wel een nieuweling ben op het gebied van social media. Maar ja, daarvoor ben ik hier ook: om te leren, om te netwerken en simpelweg om mijn nieuwsgierigheid te voeden. Ik luister aandachtig naar feiten over Hyves, dat nog steeds het populairste sociale netwerk is in Nederland. Terwijl het er voor mij op leek dat er een soort migratie gaande was van Hyves naar Facebook, blijkt Hyves nog steeds te groeien. Ik denk aan mijn bloedeigen moeder, die rond kerst vrolijk verkondigde over te stappen op Facebook – want daar zitten onze ooms en tantes – en gefrustreerd raakte omdat ze haar Hyves-account niet weg kreeg.

Eén sociaal netwerk

Zelf ben ik gewoon lid van allebei, net als een groot deel van Nederland. Met z’n allen vormen wij zelf een sociaal netwerk, en in de loop van de avond blijkt dat dat niet alleen een virtueel netwerk is. De leden van de Social Media Club zijn vriendelijk. Als je in de pauze een kopje koffie drinkt, begint er al snel iemand een praatje. Als echte wijnliefhebber prijs ik mij gelukkig als mijn gesprekspartner Samuel Sanders van Il Convivio blijkt te zijn, die ons na de bijeenkomst van een heerlijk glas Italiaanse wijn voorziet. Als je netwerkt, moet je het goed doen.

Effectief netwerken

Wat een geslaagde avond! Na de tweede helft van Wouters presentatie ben ik weer helemaal op de hoogte van de laatste nieuwtjes over Hyves, heb ik meerdere keren de stap overwonnen om met wildvreemden te praten en voel ik me er helemaal bij horen.

Nee, ik hoef niet samen met iemand ergens heen te gaan. Met een glas uitstekende wijn in mijn hand praat ik vrolijk met de manager van een webbedrijf, waarvan ik helaas de naam ben vergeten (voeg me gerust toe op Twitter, als je mij nog herinnert), en besef ik dat ik de drempel tot effectief netwerken helemaal zo hoog niet is. Als je alleen ergens naartoe gaat, moet je wel, en ik voel me eigenlijk best trots dat ik dit gedaan heb. Er lijkt een nieuwe wereld voor me open te gaan, een wereld van social media náást de sociale netwerken. Ik heb de smaak te pakken. Tot in maart, bij de volgende bijeenkomst van de Social Media Club Nijmegen!

Ontvang gratis tips

Comments

  1. Gefeliciteerd met je eerste blog. Well done!!

  2. Complimenten voor deze heerlijke blog!

    Groeten, Jeanet