Google Alerts houdt je op de hoogte. Maar hoe werkt het eigenlijk?

Er was een tijd dat ik bij de term ‘Google Alerts’ mijn wenkbrauwen fronste. Nadat ik al zo veel applicaties van Google had gezien, vroeg ik mij af wat deze app nu weer voor meerwaarde had. Maar net als bij de meeste apps van de bekende zoekmachinegigant, was ik blij verrast toen ik het uitprobeerde. Ben jij klaar voor de ontdekkingstocht?

Wat is Google Alerts?

e-ppieGoogle Alerts is een app die het internet op nieuwe inhoud controleert en je bij publicatie daarvan een melding stuurt. Dit klinkt waarschijnlijk nog vrij vaag, dus hierbij een voorbeeld:
Stel je bent ZZP’er en je wilt zo veel mogelijk nieuwsberichten en blogartikelen lezen uit je vakgebied, bijvoorbeeld webdesign. Waarschijnlijk ga je dan in zoekmachines op zoek naar nieuwsberichten en blogs. Je gebruikt daarvoor zoekwoorden en combinaties van zoekwoorden, bijvoorbeeld:

 • ‘nieuwe WordPress plugin’
 • ‘hoger in zoekmachines’
 • ‘HTML 5’

Elke dag doorzoek je opnieuw het internet met bovenstaande zoektermen, want je wilt geen nieuws mislopen. Maar dit kost elke keer weer tijd. Zou het niet handiger zijn als je tijd kon besparen?

Ontvang automatisch een melding bij nieuwe inhoud

Google Alerts kan je hierbij helpen. In plaats van dat je zelf dagelijks handmatig zoekt, kan deze app het werk uit handen nemen. Je stelt dan zogenaamde ‘alerts’ in voor alle gewenste zoekopdrachten, bijvoorbeeld voor bovenstaande drie voorbeelden. De applicatie stuurt je een e-mail zodra er nieuwe inhoud op internet verschijnt dat aan jouw zoekopdrachten voldoet. Ga dus maar heerlijk achteruit hangen en laat dat nieuws maar komen!

Google Alerts instellen

Om de applicatie te kunnen gebruiken, moet je een Google-account hebben en ingelogd zijn. Zodra je de app bezoekt, kun je beginnen met het aanmaken van alerts:

 1. google-alertsVul de gewenste zoekopdracht in. Wil je dat er heel specifiek naar een woordcombinatie gezocht wordt, bijvoorbeeld ‘wordpress plugin’, zet de zoekopdracht dan tussen aanhalingstekens.
 2. Kies bij Type resultaat naar wat voor websites je wilt zoeken, bijvoorbeeld blogs, nieuwssites of video’s.
 3. Bij Hoe vaak kies je hoe vaak je alerts wilt ontvangen. Je mailbox kan snel vollopen als je voor alle nieuwe inhoud een e-mail ontvangt. Een keer per dag is meestal snel genoeg om op de hoogte te blijven van nieuws. Wil je minder vaak e-mail ontvangen, dan kies je voor wekelijks.
 4. Bij Hoeveel kies je of je alleen de beste resultaten wilt ontvangen of alles. Mocht er weinig nieuwe inhoud verschijnen voor jouw zoekopdracht, dan kun je voor alles kiezen. Wordt er juist ontzettend veel over geschreven, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan alleen de beste resultaten.
 5. Bij Verzenden naar kies je tussen je e-mailadres en een feed.
 6. Klik vervolgens op Melding maken.

Hiermee is de melding klaar en verschijnt die bij je meldingen. Die kun je hier eventueel nog bewerken.

 

 

Comments

 1. Die alerst lukte nog wel (alleen geen idee hoe ik ze nu weer kan veranderen, haha) maar hoe doe je dat met die reader?

 2. Alerts bedoelde ik… Sorry voor de typo šŸ™‚

 3. Mariska van Dasselaar says:

  Hoi Linda,

  Bedankt voor je reactie. Waar gaat het precies mis met Google Reader? Als ik weet wat wel en niet lukt, dan kan ik je beter helpen.

  Om alerts te beheren, ga je eerst naar http://www.google.nl/alerts. Linksonder staat de link ‘Uw meldingen beheren’. Klik hierop om je meldingen te bekijken. Klik rechts bij de melding die je wilt veranderen op ‘Bewerken’. Je kunt de melding daar aanpassen.

  Groetjes Mariska

 4. Waarom krijg ik alleen Nederlandse alerts. Ik wil ook de alerts van Engelse artikelen ontvangen. Hoe doe ik dat?

  • Mariska van Dasselaar says:

   Hoi Daan,

   Bedankt voor het lezen van mijn artikel. Ik neem aan dat je al geprobeerd hebt om Engelse woorden als alert in te stellen? Hoewel ik het antwoord niet zeker weet, vermoed ik dat je een Google-account hebt bij Google.nl in plaats van Google.com en dat je daarom Nederlandse resultaten krijgt. Probeer eens een .com-account aan te maken.

   Groetjes Mariska

 5. Pieter Peperstraete says:

  Beste,

  Na het drukken op de oranje RSS-knop, krijg ik deze melding ‘This XML file does not appear to have any style information associated with it. The document tree is shown below’. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik op Add to Google Reader kan klikken.

  Vriendelijke groeten,

  Pieter Peperstraete

 6. Geachte,

  Ik gebruik Google Alerts al vele jaren, waar de gerichte informatie mij regelmatig doorgestuurt krijg.
  Zelf heb ik een website die heel informatief is en zou dan ook graag af en toe een melding maken bij Google Alerts zoals sommige kranten dit doen.

  Hoe kan ik dat instellen, is dit te betalen of gratis?

  Graag iemand die me wegwijs kan maken.

  Vriendelijke groeten,
  Hubert

 7. Hoi Mariska,

  Ik heb alle gewenste alerts ingesteld, maar op de Ć©Ć©n of andere manier komen ze niet binnen in mijn mailbox. Weet jij waar dat aan kan liggen?

  Groetjes!
  Nicole