Google Reader weg? Gebruik Feedly voor je RSS-feeds!

 

Beginner-klein

feedly rss-lezerBegin juli gebeurde er iets dat veel lezers van nieuwssites en blogs berouwen: de bekende gratis RSS-lezer Google Reader stopte ermee!

Google Reader werd door massa’s mensen gebruikt om zich op nieuwssites en blogs te abonneren, om de gewenste artikelen vervolgens op een overzichtelijke pagina aan te klikken en te lezen. Heel handig, want zo hoef je niet tientallen verschillende websites langs om te zien of er een nieuw artikel is gepubliceerd. Maar hoe doe je dat nu Google Reader gestopt is?Beheer je RSS-feeds met Feedly

Het gratis Feedly is een goed alternatief voor Google Reader. Log in met je Google-account en je kunt direct aan de slag met het toevoegen van zogenoemde RSS-feeds.

Veel websites voor nieuws of blogartikelen hebben een RSS-feed, een speciale URL die je in RSS-lezers kunt invoeren om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen. Op dit blog is dat bijvoorbeeld http://www.mariskamedia.nl/wordpress/feed. WordPress-websites hebben standaard een URL voor de RSS-feed (je vindt deze bij het onderdeel ‘meta’ bij de widgets).

feedly RSS-feeds toevoegenRSS-feeds toevoegen aan Feedly

Om RSS-feeds aan Feedly toe te voegen, klik je linksboven op Add content.

  • Vul de URL van een RSS-feed in (bezoek de website om de URL te vinden, bijvoorbeeld een RSS-knop).
  • Zoek anders naar de naam van de website of naar een onderwerp naar keuze.

Als je een van de zoekresultaten aanklikt, zie je rechts de gepubliceerde berichten op chronologische volgorde. Zo kun je zien of de onderwerpen leuk genoeg zijn om je op te abonneren.

  • Klik bovenin op Add to my feedly om je op de RSS-feed te abonneren.
  • Wijzig links eventueel de weergavenaam van de feed, voeg die toe aan een categorie en bevestig met een klik op Add.
  • Voeg op deze manier meerdere feeds toe.

feedly RSS-feed

Feeds lezen

Als je je op verschillende websites hebt geabonneerd, kun je de nieuwste artikelen van die feeds in een oogopslag weergeven.

  • Ga linksboven naar My feedly.

Er verschijnt een menubalk met verschillende opties. Met een klik op Today verschijnt er een voorpagina met de nieuwste artikelen. Maar je kunt ook op All klikken en alles in een lijst weergeven, zoals je wellicht gewend bent van Google Reader.

feedly alle feeds weergeven

Wil je een artikel lezen? Dan klik je het simpelweg aan. Afhankelijk van de feed verschijnt dan alleen het begin van het artikel of het gehele artikel. Als alleen het begin verschijnt, kun je het volledige artikel met een klik op de website lezen.

Veel mensen bouwen een steeds grotere verzameling aan feeds op en spenderen het begin van de ochtend met het lezen van het laatste nieuws bij het genot van een kopje koffie. Handig!