Help! Ik wil zakelijk bloggen, maar kan niet schrijven!

zakelijk bloggen niet kunnen schrijven

Beginner-klein

Daar is ie weer: dat lege witte vel in je tekstverwerker dat lijkt te smeken om wat regels tekst. Zweetdruppeltjes prijken op je voorhoofd en moedeloosheid vormt zich als een donkere wolk om je heen. Je wilt zakelijk bloggen om jezelf online als expert te profileren, maar je kunt niet schrijven. Hoe zorg je toch voor een succesvol zakelijk blog?

1.       Schrijven kun je leren.

Oké, het is niet eenvoudig en je zult er flink wat tijd in moeten investeren, maar schrijven kun je leren. Als de wil er is, kan ook jij interessante teksten boordevol tips en informatie produceren. Feit is dat je over bergen kennis beschikt, omdat je goed bent in je vak. Nu moet je die informatie nog leren overbrengen in een lekker lezende tekst. Maar hoe doe je dat dan?

 • Volg een cursus (creatief) schrijven.
 • Oefen het schrijven tot je erbij neervalt.
 • Schrijf alsof je tegen een vriend praat. Dit kan je helpen om toch te beginnen met schrijven.
 • Spijker je Nederlands bij, zodat je helemaal op de hoogte bent van de regels voor spelling, stijl en grammatica.
 • Leg de lat niet te hoog: als schrijven niet je talent is, richt je dan op het overbrengen van waardevolle kennis en zorg dat de tekst in elk geval foutloos is.
 2.       Gebruik alternatieve vormen van waardevolle content.

Mocht punt één je compleet niet aanspreken, omdat je gewoonweg geen schrijver bent, wees dan gerust: ook jij kunt een succesvol zakelijk blog starten! Richt je gewoon op andere vormen van content, bijvoorbeeld:

 • video’s waarin je tips geeft of vragen beantwoordt;
 • audiofragmenten waarin je je ervaringen deelt en informatie weggeeft (handig voor mensen die veel moeten reizen en in de auto of trein naar iets boeiends willen luisteren);
 • infographics: afbeeldingen die vol staan met statistieken.

Als in het echt vertellen je een stuk beter ligt dan schrijven, waarom zou je dan moeilijk doen? Met deze contentvormen trek je net zo goed een lezersgroep aan, zolang je de ideale klant maar verwent met antwoorden op vragen, tips en andere leerzame informatie.

Het is overigens wel aan te raden om dit soort content in te leiden met een klein stukje tekst om je vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren. Zoekmachines beoordelen websites namelijk op relevantie naar aanleiding van de inhoud, en dan vooral de tekst. Een inleidend stukje tekst is dan ideaal om relevante zoekwoorden in te verwerken, net als de titel van het blogartikel.

Lees ook: Deel je kennis met 5 soorten waardevolle content

E-ppie Be Valuable Deel je kennis3.       Besteed het bloggen uit aan een tekstschrijver.

Als je toch graag teksten op je blog ziet, maar zelf een hekel hebt aan schrijven of het gewoonweg niet je talent is, kun je het zakelijk bloggen natuurlijk ook uitbesteden aan een tekstschrijver.

Een ervaren tekstschrijver zet jouw kennis moeiteloos om in een prettig lopende tekst die is afgestemd op je doelgroep. Het enige wat je hoeft te doen is de artikelen vooraf bespreken en te zorgen dat je tekstschrijver begrijpt wat je in het artikel wilt overbrengen. De voordelen van deze methode zijn dat:

 • je zeker weet dat de blogartikelen goed leesbaar zijn;
 • je niet langer zelf de discipline hoeft op te brengen om te gaan schrijven;
 • de artikelen geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines (indien de tekstschrijver gespecialiseerd is in SEO-teksten).

Comments

 1. Dat lege witte vel, dat doet ’t ‘m: funest voor je creativiteit! Bij Open office (en ook bij Microsoft Word) kan je je instellingen dusdanig wijzigen dat je een witte cursor op een blauw scherm krijgt. Werkt voor mij veel prettiger. Wellicht ook een idee voor anderen?

  • Een blauw scherm doet mij denken aan WordPerfect, zoals het er vroeger uitzag. Fijn dat dat voor jou zo goed werkt.

   Overigens heb ik je naam even aangepast. Dit blog is namelijk bedoeld om kennis uit te wisselen en niet voor zelfpromotie.