Koekjesmachine

Het zal een droom zijn van velen: op je 15e al stukjes schrijven voor NRC Handelsblad, Scholieren.com en het bijhouden van een blog met duizenden bezoekers per dag. Rutger de Quay heeft het voor elkaar gekregen. Naast zijn havo-opleiding heeft hij wel een erg lucratieve bijbaan als tekstschrijver / journalist. Terwijl zijn klasgenoten met moeite wat poen in de plaatselijke supermarkt bij elkaar schrapen, incasseert Rutger een waar salaris door te schrijven.

Koekjesfabriek

Social Media Club Nijmegen

Bijeenkomst Social Media Club Nijmegen – 29 maart 2011

Rutgers blog op koekjesfabriek.com geeft een duidelijk beeld van zijn unieke kijk op de wereld. Maar is het eigenlijk wel zo uniek? Tijdens de bijeenkomst van de Social Media Club Nijmegen op 29 maart 2011 verklaart Rutger graag alles in hokjes in te delen, iets dat ouderen vaak niet begrijpen, maar wat bij jongeren automatisch gaat. Dit komt duidelijk terug in zijn blog, waar over “breezersletjes”, “bontkraagjes” en “kantoorpikkies” in de metro wordt gerept. Wellicht is dit hoe de ‘jeugd van tegenwoordig’ denkt en is Rutger simpelweg een soort vertegenwoordiger van de jongere generatie, een van de velen die zo tegen de wereld aankijkt. Hij is in elk geval degene die daadwerkelijk opschrijft wat hij denkt en vindt, zonder de vermoeiende politieke correctheid die bij oubollige journalisten soms de boventoon voert. Rutger is recht voor zijn raap en heeft het gewoon over een “neger” in plaats van een “getint persoon”. Ook is hij niet bang om te choqueren. Sterker nog: hij geeft aan “mensen in de eerste vijf regels zo [te] choqueren dat ze wel verder willen lezen.” Daarmee hanteert hij een effectieve schrijfmethode die lezers gewoonweg zijn blog in slepen.

Ontfrissend voor de jeugd

Op de nieuwe website ontfrissend.nl speelt Rutger graag in op wat de jeugd wil, namelijk interessant nieuws dat to the point wordt gebracht. Het is de “nieuwe nieuwsgeneratie,” aldus Rutger. Jongeren hoeven niet per se achtergrondverhalen te lezen. Het zijn juist de unieke nieuwtjes die hen aanspreken, zoals het bericht over het 12-jarige meisje dat tijdens een schoolreisje een baby kreeg.

Tijdens de bijeenkomst van de Social Media Club vraagt een journalist van De Gelderlander hoe Rutger de toekomst ziet en of hij wel in staat is om een inhoudelijk verhaal te schrijven. Daarop verklaart Rutger dat wel degelijk te kunnen, maar dat hij toch het liefst bij zijn eigen schrijfstijl blijft zoals in zijn blogs, want dat is “nieuw en verfrissend.” Dat is ook waar hij het meeste plezier in heeft. Hij wil graag entertainen en weten dat zijn blog gelezen wordt. En dat entertainen gaat in een razend tempo: een dagje rust is voor Rutger een zeldzaamheid geworden en zijn koekjes (geschreven stukken) rollen ongeremd uit de fabriek.

Inspiratie om te schrijven

Rutger de Quay - SMC Nijmegen

Rutger de Quay tijdens de bijeenkomst van de SMC Nijmegen

Een avondje luisteren naar Rutgers ervaringen zorgt al snel voor inspiratie om zelf wat meer te gaan schrijven. Zijn vlotte gepraat straalt die energie uit die een jongen van zijn leeftijd ook moet hebben, de energie die leeftijdgenoten op het voetbalveld uiten en Rutger in zijn werk.

“Ik hou het nog binnen de perken momenteel, anders wordt het echt een catastrofe,” aldus Rutger over zijn directe schrijfstijl. We zullen zien wat er binnenkort weer voor blog verschijnt. Deze koekjes gaan er in elk geval wel in.

Comments

  1. Rutger kan interessant vertellen.

  2. Bij het volgende Social Media Event ben ik ook van de partij.