Meer blogdiscipline met een blogkalender: download het werkblad

blogkalender bedrijfsblog

Beginner-klein

Telkens maar blogartikelen schrijven… dat is niet altijd gemakkelijk en soms zelfs een straf.

Want hoe kun je je bedrijfsblog blijven vullen met waardevolle, unieke blogartikelen? Hoe voorkom je dat je na een paar maanden afhaakt en je blog een plek wordt van inactiviteit?

Een blogkalender helpt!

Een blogkalender helpt om te blijven bloggen, zodat je nooit zonder nieuwe artikelen zit. Een blogkalender zorgt namelijk voor:

  • Zelfdiscipline: je weet precies wanneer je een nieuw artikel gaat publiceren.
  • Eenvoud: als je alle onderwerpen voor komende maand hebt bedacht, hoef je ze alleen nog te schrijven.
  • Overzicht: je ziet in een oogopslag wanneer je over welke onderwerpen blogt.
  • Voldoening: je streept de geschreven artikelen lekker weg.

Je eigen blogkalender maken

Maar hoe maak je dan een blogkalender? En waar moet je dan op letten? Om je op weg te helpen heb ik een werkblad voor een blogkalender in Excel gemaakt, zodat je de kalender alleen nog maar in hoeft te vullen met leuke onderwerpen.

Ga naar tips voor het verzinnen van blogonderwerpenOnderwerpen verzinnen

Het werkblad bestaat uit een indeling per maand. Je verzint dus per maand waar je over gaat bloggen en vult de onderwerpen in. Vervolgens bepaal je tot welke categorie het onderwerp behoort. Ik schrijf bijvoorbeeld vooral over zakelijk bloggen, zoekmachine-optimalisatie en Twitter. Door categorieën in te vullen, zie je snel welke categorieën de meeste aandacht krijgen en welke minder.

blogkalender onderwerpen verzinnen

Data prikken

Dan besluit je wanneer je de artikelen wilt publiceren. Dit doe je door een cel met een kleur te markeren achter het onderwerp en onder de gewenste datum. In het voorbeeld is de cel lichtgroen als die nog gepubliceerd moet worden. Een grijze cel geeft aan dat het artikel al gepubliceerd of ingepland is voor publicatie.

blogkalender data prikken

Goede zoekwoorden verzinnen

Tot slot kun je alvast zoekwoorden voor de onderwerpen verzinnen. Een zoekwoordenonderzoek met behulp van de Google Adwords Keyword Tool is hierbij heel handig. Als je dan begint met schrijven, heb je de belangrijkste zoekwoorden bij de hand en hoef je het schrijfproces niet te onderbreken.

blogkalender zoekwoorden verzinnen

Bekijk de checklist SEO voor blogs voor het gebruik van zoekwoorden

Download het werkblad

Wil je een blogkalender maken? Download het werkblad voor een blogkalender.