Op vakantie met autisme: ja, dat kan!

reizen met autismeOp vakantie gaan is voor veel mensen een van de hoogtepunten van het jaar. Wat is het heerlijk om mooie plekken te ontdekken, te genieten van de zon en van de ontspannen sfeer. Ook mensen met autisme kunnen genieten van vakantie, want het zijn echt niet allemaal kluizenaars.

Maar wat voor reizen zijn geschikt voor mensen met autisme? Wat zijn de voor- en nadelen, is er begeleiding mogelijk of ga je liever alleen?

Reizen met autisme

Als iemand een passie voor reizen heeft, ben ik het wel. Als kind verheugde ik me al weken tevoren op een vakantie, waarbij we meestal naar een bungalow in Nederland, België of Duitsland gingen. Later werden het vliegreizen met mijn moeder, bijvoorbeeld naar de Canarische eilanden en Griekenland, en zelfs de Verenigde Staten en Vietnam.

Hulpverleners kijken me vaak verbaasd aan als ik vertel dat ik zo van reizen houd. Als er iets onvoorspelbaar is, dan is het wel reizen. Hoe grondig de planning ook vastligt, er kan van alles gebeuren: vluchten kunnen vertraagd raken en het reisprogramma kan door weersomstandigheden worden gewijzigd. Bovendien ben ik snel overprikkeld in het openbaar vervoer en op drukke plekken.

Opmerkelijk genoeg is reizen naar een vakantiebestemming een van mijn favoriete dingen. De vakantiepret begint al voordat ik er ben. Zo kan ik genieten van een kop koffie op de luchthaven en van de sfeer in het vliegtuig. Het lijkt wel alsof ik een kind ben dat na een uitputtende wandeling opeens een speeltuin ziet. De energie bruist!

Overprikkeling en vermoeidheid

Uiteraard is niet alles aan reizen even leuk. Hoezeer ik ook geniet van het bezoeken van bijzondere plekken, ik krijg altijd de rekening gepresenteerd. Misschien heb ik meer energie als ik het naar mijn zin heb, maar uiteindelijk raakt die op.

Reizen is behalve leuk namelijk erg vermoeiend. Overprikkeling ligt al snel op de loer, vooral in drukke vervoersmiddelen en in steden. Het is dan ook verstandig om veel rustmomenten in te plannen. Ik vind een combinatie van uitjes en rustdagen/dagdelen dan ook ideaal.Speciale reizen voor mensen met autisme

Wil je graag eens op vakantie, maar vind je dit te spannend zonder begeleiding? Dan bestaan er verschillende organisaties die reizen organiseren voor mensen met een beperking. Je gaat dan in groepsverband op reis en er is altijd begeleiding aanwezig. Ook excursies vinden meestal in groepsverband plaats, net als de transfer naar de luchthaven en de maaltijden.

Aangezien alles geregeld is, hoef je je nergens zorgen over te maken. Ook kan het een veilig gevoel geven dat je groepsgenoten allemaal een beperking hebben. Zo kun je rekening met elkaar houden en zullen bepaalde kenmerken herkenbaar zijn. Mogelijk kan het programma ter plekke worden aangepast als meerdere mensen te vermoeid of overprikkeld zijn.

De keerzijde van dit soort reizen is dat je weinig vrijheid hebt en een groot deel van de tijd omringd bent door anderen. Ook zijn deze reizen vaak zeer duur en slechts betaalbaar voor degenen met een passende indicatie. Onderzoek dus goed of je hiervoor in aanmerking komt.

Mogelijke reisorganisaties:

Ga voor een volledige lijst reisorganisaties voor mensen met autisme naar de website van MEE.

Een groepsreis boeken

Je kunt ook met een reguliere reisorganisatie op reis, bijvoorbeeld met een groepsreis. Zelf heb ik meerdere keren een groepsreis met mijn moeder gedaan, naar verre bestemmingen. Het fijne van een groepsreis is dat het hele programma georganiseerd is. Je hoeft dus niets uit te zoeken en te plannen. Ook zie je in korte tijd enorm veel van een land, dit alles onder begeleiding van een gids en reisleider.

Vaak ontmoet je je groepsgenoten al in het vliegtuig, wat een veilig gevoel geeft. Vooral als je moet overstappen, kun je dat groepsgewijs doen. De groep kan ook tijdens de reis steun bieden en je kunt altijd bij de reisleider terecht.

vakantie met autisme

Een groot nadeel vind ik echter dat een groepsreis vaak erg intensief is. Bij veel reizen reis je van het ene naar het andere hotel en ga je bijna dagelijks op pad. Van uitslapen is zelden sprake. Ook buiten de uitstapjes wordt er geregeld samen gegeten. Uiteraard hangt het van de reis af hoeveel vrije tijd je krijgt en hoe vermoeiend het is.

Ik ben er dan ook achter gekomen dat groepsreizen voor mij te intensief zijn. Ik heb te veel behoefte aan vrijheid, rust en mijn eigen tijd indelen. De keren dat ik zo’n reis deed, kwam ik oververmoeid of zelfs ziek thuis. Dergelijke reizen zijn nu eenmaal afgestemd op neurotypische mensen en niet op mensen met autisme. Ik zeg niet dat ik nooit meer een groepsreis zal doen, maar voorlopig even niet.

Reisorganisaties voor groepsreizen:

 • Fox
 • Kras
 • TUI

Een pakketreis boeken

Als je liever niet in een groep reist, maar wel een georganiseerde reis wilt, dan kun je via een reisorganisatie een pakketreis boeken. Meestal bestaat een pakket uit de vluchten, het hotel en de transfers van en naar de luchthaven.

Deze manier van reizen biedt zekerheid wat betreft de organisatie, maar vrijheid op je vakantiebestemming. Eenmaal aangekomen kun je doen wat je wilt: lekker een week op het strand liggen of juist op pad met een excursiebus of auto.

Dit soort reizen heb ik jarenlang met mijn moeder gedaan. Tot nu toe waren dit de meest onbezorgde vakanties. Aangezien je je tijd zelf kunt indelen, kun je op tijd ingrijpen als je overprikkeld dreigt te raken en bijvoorbeeld een rustdag inlassen. Als je juist bezienswaardigheden wilt bezoeken, dan kun je vaak allerlei excursies boeken. Je gaat dan een dag of dagdeel met een groep op pad.

Een pakketreis kun je alleen of samen doen. Als je samen reist, zorg dan dat je met een vertrouwd persoon gaat die rekening wil houden met je autisme.

Je eigen reis samenstellen

Wil je totale vrijheid van je reisprogramma? Dan kun je je eigen reis samenstellen. Je boekt dan zelf de vluchten, hotels en transfers. Het voordeel is dat je je reis van begin tot eind zelf kunt plannen. Je kunt zelf beslissen van welke luchthaven je vertrekt, hoelang je in hotels verblijft en wanneer je doorreist. In bepaalde gevallen zal deze reis zelfs goedkoper uitvallen dan met een organisatie.

Voor vliegtickets kun je goed terecht op vliegtickets.nl en voor hotels op trivago. Als je zelf je reis samenstelt, kun je heel veel informatie vooraf op internet vinden. Zo kun je ontdekken of er een bus of trein van de luchthaven naar je hotel gaat en op welke tijden. Je moet dan ook goed kunnen plannen.

De totale vrijheid van een zelf samengestelde reis vind ik echt heerlijk. Bovendien heb je tijdens de reis met weinig mensen te maken, wat ik een groot voordeel vind. De keerzijde hiervan is dat je geen reisleider of groep om je heen hebt waar je in geval van nood of problemen op terug kunt vallen. Het is ook zeer verstandig om een goede annuleringsverzekering af te sluiten.

Samen of alleen?

Misschien moet je er niet aan denken om alleen op reis te gaan. Reizen kan al spannend genoeg zijn en dan is het fijn als je gezelschap hebt. Vraag je voor het boeken van een reis af bij wie je je echt veilig voelt, bijvoorbeeld je partner, een familielid of een vriend of vriendin met autisme. Samen reizen is niet zomaar iets. Juist op vakantie kunnen er spanningen ontstaan die er normaal niet zijn. Ook breng je een groot deel van de tijd samen door, ook ’s avonds in de hotelkamer. Het is verstandig om vooraf een en ander door te spreken, bijvoorbeeld je verwachtingen van samen reizen, of je juist veel samen of apart wilt doen en hoe je elkaar kunt steunen.

Voor mij geldt dat er maar weinig mensen zijn waarmee ik samen zou willen reizen. Ik heb echt wel leuke vriendinnen, waarmee ik graag afspreek en dingen onderneem. Samen reizen vind ik echter een ander verhaal. Ik heb echt ontzettend veel behoefte aan alleen zijn. Als je samen een hotelkamer deelt, ben je zelden alleen.
Als je veel tijd alleen nodig hebt, kun je een tussenweg zoeken en aparte hotelkamers boeken. Ook kun je overdag apart op pad en ’s avonds samen uit eten.

Op dit moment kies ik ervoor om alleen te reizen. Na jarenlang samen gereisd te hebben, heb ik echt behoefte om het alleen reizen te gaan ontdekken. Ik ben van nature zelfstandig en ga graag alleen op pad, dus alleen reizen past wel bij me. Ik vind het heerlijk om mijn reis helemaal uit te stippelen en zelf te bepalen wat ik allemaal ga bezichtigen. Ik hoef met niemand rekening te houden en niemand hoeft rekening met mij te houden. Ook raak ik minder snel overprikkeld. Als ik alleen ben kom ik helemaal tot rust.

Een nadeel van alleen reizen is dat je helemaal op jezelf bent aangewezen. Heb je heimwee of word je ziek, dan ben je ook echt alleen. Natuurlijk zijn er altijd mensen in de omgeving waaraan je hulp kunt vragen, bijvoorbeeld het hotelpersoneel. Ook is het dankzij internet goed mogelijk om met het thuisfront te communiceren en eventueel steun te zoeken.

 

Wat voor reizen vind jij fijn om te doen? En heb je nog tips?

 

Comments

 1. Johnny says:

  Ik zou qua stedentrips de volgende steden als no go area verklaren voor mensen met autisme. Heb ze niet allemaal bezocht maar ik weet dat ze populair zijn, waardoor het er extreem druk is.

  Amsterdam
  Londen
  New York
  Parijs
  Rome
  Venetië

  De go-area’s qua steden die qua drukte naar mijn mening wel meevielen

  Aken
  Athene
  Boedapest
  Bremen (Duitsland)
  Warschau (iedereen gaat toch naar Krakau vanwege de nabijheid van Auschwitz)
  Wenen

  Nog een tip wanneer je niet aan schoolvakanties gebonden bent ga buitenom de schoolvakanties. Hoe zorg je ervoor dat je buitenom de schoolvakanties op vakantie kan.
  – Neem geen kinderen
  – Neem geen baan waarbij je aan de schoolvakanties bent gebonden

 2. Kijk eens op mijn website http://www.vliegenmetautisme.nl

  Ik ben twee jaar geleden begonnen met een project om het reizen met het vliegtuig voor mensen met autisme makkelijker te maken. Dit met groot succes..