Een schrijfoefening om positiever te denken

positieve punten

Lijkt alles in het leven maar tegen te zitten? Voel je je belemmerd door je beperkingen en neem je je negatieve gedachten ’s avonds mee naar bed? Dat is niet fijn.

En ja, ik weet hoe het voelt. Jarenlang ging ik regelmatig zo naar bed. Door mijn autisme en prikkelgevoeligheid was werken voor mij te zwaar, sliep ik nauwelijks en raakte ik burn-out. Vervolgens verloor ik mijn baan, mijn auto en mijn koopflat. Nee, iets positiefs aan mijn leven zag ik niet meer. Alles ging vooral mis, terwijl mijn omgeving wel goed leek te kunnen functioneren.

Gelukkig ontdekte ik een fijne schrijfoefening, waardoor ik positiever ging denken.




Oefening: 3 positieve dingen

Ik weet nog dat ik overstuur in bed zat omdat ik niet kon slapen. In mijn dagboek schreef ik hoe rot ik mij voelde, hoezeer ik opzag tegen de volgende werkdag en hoe kapot ik was door het slaaptekort. Ik voelde mij echt in een dal wegzakken.

Toch zei iets in mij: pas op! Als je hierin wegkwijnt, kom je er straks niet meer uit. Ik besefte dat er wellicht toch wel leuke dingen bestonden. Ik besloot ze eens op te schrijven. De 3-positieve-dingenoefening was geboren.

Misschien ken je ‘m zelf ook wel. Hij bestaat namelijk al bij bepaalde therapieën en kan deel uitmaken van een zogenaamd Witboek (1). Ik voer de oefening als volgt uit:

1. Bedenk drie positieve dingen

Uhhh… welke dan? Nee, het is niet eenvoudig om iets leuks te bedenken als je in een dip zit. Toch is het mij altijd gelukt. Het hoeven namelijk geen grote dingen te zijn. Kleine dingen kunnen al een succes zijn, bijvoorbeeld:

  1. Het is mij vandaag toch gelukt om boodschappen te doen. Schouderklopje!
  2. Ik glimlachte vandaag naar een oude vrouw en ze glimlachte terug.
  3. Ik ben trots op mijzelf dat ik ondanks alles toch mijn tentamen heb gehaald.

Misschien voelt het in het begin vreemd om positieve dingen op te schrijven, juist omdat je je rot voelt. Je kunt de eerste keer ook met één ding beginnen.




2. Probeer de drie positieve dingen te voelen

Deze stap is moeilijker. Als je je rot voelt, lijkt alles negatief, ook het positieve. Toch lukte het mij om op mijn successen in te zoomen en er echt bij stil te staan. Steeds vaker voelde ik mij oprecht blij of trots. Hoezeer bepaalde dingen ook tegen zaten, er waren altijd positieve dingen waar ik echt blij van werd. Ik stelde mij open voor dit positieve gevoel. En hoe meer dit lukte, hoe meer ik uit het dal kroop.

3. Herhaal deze oefening dagelijks

Het is belangrijk om deze oefening dagelijks te herhalen. Zo kun je van elke dag drie successen of leuke dingen opschrijven en ze voelen. Je zult merken dat het steeds eenvoudiger wordt. En hoe vaker je je even blij voelt, hoe beter je je (hopelijk) voelt.

Helpt niets meer?

Bovenstaande oefening kan veel mensen een stapje verder helpen in hun herstel. Toch blijft het per persoon verschillen wat wel of niet helpt. Het is dan ook verstandig om de oorzaak van je klachten te achterhalen en eventueel passende ondersteuning te zoeken. De eerste stap is dan een bezoek aan de huisarts.

Bron

(1) https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Witboek_

Speak Your Mind

*