Smakelijk blogartikelen verzamelen en delen met Delicious

sociale bookmarkingsite delicious

Foto door Topgold

Je kent het wel: dagelijks stuit je op tientallen leuke artikelen uit je vakgebied – artikelen die je allemaal wilt lezen, maar waar je de tijd niet voor hebt. Je hebt dan verschillende mogelijkheden:

  • je voegt ze toe aan de favorieten van je internetbrowser, om daar vervolgens het overzicht te verliezen tussen de andere bookmarks;
  • je print ze uit, wat je een papierberg oplevert en veel gekapte bomen;
  • je laat de artikelen de hele dag in de browser open staan, om ze aan het einde van de dag ongelezen te sluiten en te vergeten;
  • je slaat ze op een sociale bookmarkingsite op, gesorteerd op onderwerp.

Er zijn vast nog meer mogelijkheden om artikelen te bewaren (en als je die hebt, dan ben ik daar heel nieuwsgierig naar!), maar dit artikel gaat over de laatstgenoemde optie:

  • webpagina’s opslaan op sociale bookmarkingsite Delicious.

Wat is Delicious?

Delicious is een sociale bookmarkingsite. Het is een plek waar je webpagina’s die de moeite waard zijn kunt verzamelen (bookmarken) en categoriseren, bijvoorbeeld nieuwsitems en waardevolle blogartikelen. De webpagina’s die je opslaat heten bookmarks en het sociale aspect zit ‘m in de mogelijkheid om die bookmarks met anderen te delen.

delicious bookmarks

Nooit meer handige blogartikelen en nieuwsitems vergeten

Het leuke van Delicious is dat:

  • je een speciale locatie hebt waar je nieuwsberichten en blogartikelen kunt opslaan;
  • je die bookmarks overal kunt bereiken, omdat ze op internet staan;
  • je gaandeweg een verzameling opbouwt van waardevolle artikelen;
  • je bookmarks eenvoudig met elkaar kunt delen;
  • je elkaar kunt volgen om op de hoogte te blijven van andermans bookmarks.
Snel bookmarks opslaan met de Bookmarklet

Delicious stelt een speciale bookmarkknop ter beschikking om eenvoudig en snel favoriete webpagina’s op te slaan. De Bookmarklet is een knop die je aan de werkbalk van je internetbrowser kunt toevoegen. Zodra je een leuk artikel tegenkomt, gebruik je die knop om de pagina aan je bookmarks toe te voegen. Handig!

delicious bookmarklet

Naast de Bookmarklet hebben veel websites de mogelijkheid om artikelen op Delicious te delen via een deelknop, net als dat je webpagina’s op bijvoorbeeld Twitter en Google+ deelt.

Momenteel heeft deze sociale bookmarkingsite vooral veel Engelstalige gebruikers. Mocht je dus vooral op zoek zijn naar artikelen van anderen, bereid je dan voor op een overvloed aan Engelstalige artikelen.