Social media: behoud het overzicht op Twitter met lijsten

lijsten twitterBeginner-klein

Volg je ook honderden Twitter-gebruikers en begin je het overzicht te verliezen? Dan ben je niet de enige! Als je een tijdje zakelijk twittert, volg je steeds meer mensen: vakgenoten, (potentiële) klanten, vrienden en familieleden.  Maar hoe voorkom je dat je het overzicht volledig kwijtraakt en het bijhouden van Twitter een dagtaak wordt?

Voor elke groep een aparte lijst

Uiteraard kun je de mensen die je volgt eens stuk voor stuk bekijken en wat mensen ontvolgen. Toch blijven er dan vaak genoeg mensen over die je niet wilt ontvolgen. Het is dan veel beter om overzicht te creëren door twitteraars in lijsten in te delen.

Maak bijvoorbeeld een aparte lijst voor:

  • Vakgenoten
  • Familieleden
  • Vrienden
  • Nieuwsdiensten
  • Klanten
  • Potentiële klanten

Vervolgens kun je per lijst de tweets lezen. Ben je aan het werk, dan lees je bijvoorbeeld tweets van vakgenoten en (potentiële) klanten. Maar in je vrije tijd kijk je bijvoorbeeld alleen naar tweets van vrienden en familie.

Een lijst aanmaken

Als je je Twitter-profiel bezoekt, zie je links in het menu de optie Lijsten staan. Op deze pagina kun je beginnen met het aanmaken van een nieuwe lijst met de knop Lijst maken.

  • Geef de lijst een duidelijke, herkenbare naam.
  • Kies of de lijst openbaar is of privé. Mocht je een lijst met potentiële klanten aanmaken, dan is het aan te raden om de lijst privé te maken.

twitter lijst aanmaken

Na het aanmaken van een lijst kun je op je volgpagina mensen aan de lijst toevoegen:

  • Kies in het menu van een persoon voor Toevoegen of verwijderen van lijsten en vink de gewenste lijst aan om hem of haar hieraan toe te wijzen. Dit kunnen meerdere lijsten zijn.

twitter lijsten toevoegenLijsten apart bekijken

Als je nu de Lijsten-pagina opnieuw bezoekt, zie je daar je lijsten staan. Je bekijkt de tweets van mensen in een lijst door de lijst aan te klikken.

Maar het kan nog handiger! Als je een social-media-app als HootSuite of TweetDeck gebruikt, kun je je lijsten in aparte kolommen weergeven. Zo zie je in een oogopslag alle tweets per lijst. Je zult merken dat je de gezichten achter tweets weer veel beter onthoudt en het twitteren leuk blijft.

twitter lijsten hootsuite