Social media niet sociaal?

mircHet is ruim veertien jaar geleden dat ik als tiener het fenomeen ‘chatten‘ ontdekte. Vol interesse aanschouwde ik de mogelijkheden van mIRC, een bekend programma waarmee men de wereld van IRC (Internet Relay Chat) betrad.

Wat was het wonderlijk dat ik een bericht kon typen en iemand aan de andere kant van het land dat direct kon beantwoorden! Zo chatte ik volop met Oscar in Groningen en verschillende andere jongens in het land. Al snel werd de ontdekkingstocht een ware verslaving, want via de chat verliep het contact met de mannelijke bevolking een stuk voorspoediger dan in het echt.

ICQMaar net als met veel sociale diensten vond er een migratie plaats: opeens ging men instant-messagingprogramma ICQ gebruiken en verhuisde men vervolgens naar MSN Messenger. Mijn vriendenlijst groeide met online en real life vrienden – en wat voelde ik mij sociaal!

Intussen zijn we heel wat jaren verder en zijn het social media waarop we vrienden en zakelijke contacten ontmoeten. Maar zijn social media wel zo sociaal? Het is een vraag die steeds meer wordt gesteld, want praat iedereen niet over zichzelf, zijn bedrijf en kwaliteiten?

Hierover verschillen de meningen. Hoewel het beantwoorden van een Facebook-bericht mij niet meer het ouderwetse ‘chatgevoel’ bezorgt, waarbij je je gesprekspartner haast voor je ziet zitten, is het wel degelijk een sociale bezigheid. Het verschil is dat je nu kunt kiezen wanneer je een bericht beantwoordt, en dat past beter in mijn huidige leefwijze.

Nog steeds ontmoet ik allerlei leuke mensen op internet, maar nu via Twitter, Facebook, LinkedIn en Google+. Het online babbelen met jongens is verruild voor zakelijk netwerken, waarvan ik de mensen vervolgens ook nog in het echt ontmoet. En het leuke is dat ik te allen tijde kan zien wat mijn vrienden allemaal uitspoken en op hun berichten kan reageren. Socialer kan bijna niet!

Vraag: vind jij social media sociaal of niet?

Plaats je reactie onder dit artikel. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!