Tips om @Twinbreker buiten de deur te houden

Overdreven paniek of niet? Profiteren inbrekers er werkelijk van als gebruikers van social media op vakantie zijn? Getuige dit nieuwsbericht, wat beschrijft hoe Israel Hyman slachtoffer werd van inbraak, wel.

Pas dus op welke informatie je op sociale netwerken publiceert, en al helemaal met aankondigingen dat je op vakantie gaat! De @Twinbreker staat te trappelen en profiteert van Inbreken 2.0. Misschien lijkt het overdreven, maar je hangt toch ook geen bord op de voordeur dat je de komende twee weken op een ander continent vertoeft? Waarom zet je dat dan wel op social media?

Tips om inbraak te voorkomen:

  1. Publiceer nooit op social media dat je op vakantie gaat. Als je op vakantie bent, hebben inbrekers vrij spel, al helemaal als op je Facebook-profiel staat dat je alleen woont of vrijgezel bent. De kans is dan groot dat het huis leeg is en de inbreker alle tijd heeft om het huis daadwerkelijk leeg te halen. Onthoud dat social media openbaar zijn en ook ongenode gasten berichten kunnen lezen (tenzij je ze specifiek bij de beveiligingsinstellingen afschermt).
  2. Wees terughoudend met het delen van persoonlijke informatie. Persoonlijke informatie, zoals je burgerlijke staat en je woonplaats, kunnen inbrekers helpen bij het plannen van een inbraak – zeker als je publiekelijk aangeeft de komende uren of langer niet thuis te zijn. Geef je niets vrij over wanneer je niet thuis bent, dan loop je aanzienlijk minder risico.
  3. Vertel je vrienden en kennissen persoonlijk dat je op vakantie gaat en vraag ze om dit niet op social media te publiceren (“Fijne vakantie!“). Je kunt zelf nog zo voorzichtig zijn, als je vrienden je een fijne vakantie wensen, weet een potentiële inbreker genoeg. Mochten zulke berichten alsnog verschijnen, verwijder ze dan.
  4. Gebruik een website zoals HootSuite om tijdens je vakantie updates op sociale netwerken te publiceren. Hoewel het niet voor iedereen zal opvallen als je tijdens je vakantie niet twittert, kun je voor extra veiligheid tweets laten plaatsen terwijl je weg bent. Zie het een beetje als de lamp aan laten als je niet thuis bent. Plan voor vertrek tweets en Facebook-berichten in die tijdens je vakantie worden geplaatst en het is net alsof je thuis bent.
  5. Wees voorzichtig met het gebruik van locatiediensten zoals Foursquare. Deze diensten geven telkens aan waar je je bevindt, dus ook dat je niet thuis bent. Waarom zou je die informatie met iedereen delen?