Vrijdag, onderhoudsdag: zo onderhoud je je WordPress website

E-ppie wordpress onderhoudenAls je een WordPress-website hebt en alles naar behoren werkt, sta je er vaak niet bij stil dat alleen het aanmaken, wijzigen en verwijderen van webpagina’s niet genoeg is om je website draaiende te houden. Want wat als er nu iets misgaat?

Hoewel WordPress een van de beste Content Management Systemen (CMS) is, kan een slecht onderhouden website of blog op ten duur problemen geven of zelfs crashen:

  • de website laadt vreselijk traag en soms helemaal niet;
  • er treden foutmeldingen op;
  • de website crasht volledig (!) en valt niet meer te herstellen.

Vooral bij het laatstgenoemde doemscenario is er paniek in de tent. Je website is je online visitekaartje en moet te allen tijde in de lucht blijven. Tijd voor onderhoud!

Tips om je WordPress-website te onderhouden

De onderstaande tips kunnen problemen voorkomen of verhelpen. Twijfel je echter of je ze zelf kunt uitvoeren? Vraag dan hulp aan een webdesigner, zodat je zeker weet dat er niets misgaat.

1.       Maak wekelijks een back-up van je website of blog.

Het is toch een horrorscenario: je site is gecrashed en je bent al je webpagina’s en blogartikelen kwijt! En dat is niet het enige: ook je hoge positie in zoekmachines is daarmee verloren.
Maak wekelijks een complete back-up van je WordPress-site.

Doe dit behalve wekelijks ook voordat je een update doorvoert of een plug-in installeert. Het zal niet de eerste keer zijn dat een update je site in de war gooit of een foutieve plug-in voor problemen zorgt. Beter te veel back-ups dan te weinig.

  • Exporteer de gehele website-inhoud via het Dashboard, bij Extra / Exporteren.
  • Download alle websitebestanden van de webserver naar je computer, bijvoorbeeld met een FTP-programma.
  • Exporteer afhankelijk van het gebruikte thema alle thema-instellingen.
  • Maak een back-up van de database, bijvoorbeeld met de plug-in WP-DBManager.

wordpress bestanden exporteren

2.       Verwijder regelmatig alle spamreacties.

De website SocialMediaExaminer kwam onlangs met de tip om regelmatig alle spamreacties te verwijderen. Vooral als je een spamfilter gebruikt, kan spam zich ongemerkt in verbazingwekkende proporties ophopen en je blog vertragen.

Ga in het Dashboard maar eens naar Reacties en dan naar Spam. Alleen al sinds gistermiddag zijn hier bij mij 12 nieuwe spamreacties bij gekomen. Je kunt deze het beste om de paar dagen verwijderen.

wordpress spam verwijderen

3.       Update je site en plug-ins.

Updates verschijnen niet voor niets; kennelijk zijn er verbeteringen doorgevoerd en dat kan belangrijk zijn voor de veiligheid van je site. Zorg wel dat je voor een update altijd een back-up maakt.

Bij een update naar een nieuwe WordPress-versie kun je bovendien het beste even op Google zoeken of anderen er tevreden mee zijn. Mocht een update bij veel mensen problemen veroorzaken, dan kun je beter even wachten.

4.       Verwijder of deactiveer onnodige plugins.

Het moment dat mijn website door te veel actieve plugins crashte staat nog vers in mijn geheugen gegrift. Aangezien ik jullie dat leed graag wil besparen, raad ik je aan om alleen die plugins te gebruiken die je echt nodig hebt. Loop actieve plugins eens na en deactiveer diegene die je niet gebruikt. Verwijderen is nog beter.

5.       Verwijder webpagina’s die niet meer nodig zijn.

Hoe meer content, hoe meer er van de capaciteit van je webruimte gevraagd wordt. Verwijder daarom alle pagina’s die niet meer nodig zijn. Laat wel alle blogartikelen staan, tenzij een artikel echt geen meerwaarde meer heeft. Oude blogartikelen kunnen nog heel positief zijn voor je vindbaarheid in Google.

Download de onderhoudschecklist

Wp-boek.nl stelt een handige checklist beschikbaar voor het onderhouden van je WordPress-website. Download de onderhoudschecklist.