Welk WordPress-thema is geschikt voor je blog?

wordpress thema kiezen

Gevorderd-klein

Wil je zakelijk bloggen en zoek je een geschikt WordPress-thema? Dan zit je al snel met de handen in het haar. Er bestaan namelijk ontzettend veel leuke thema’s waaruit je kunt kiezen. Maar waar moet je op letten?

1. Zorg voor een ideale blogindeling.

Een overzichtelijk blog heeft niet zomaar een indeling. Een vaak gebruikte, overzichtelijke indeling is als volgt:

 • Een horizontale bovenbalk voor de blogtitel, informatie over het blog, het hoofdmenu en een bedrijfslogo/foto.
 • Een verticale zijbalk met links naar je blogartikelen, contactgegevens, social-mediaknoppen en overige informatie. Deze zijbalk kan links of rechts staan.
 • De overige ruimte is bedoeld om blogartikelen in weer te geven.

ideale blogindeling

Als je deze indeling wilt gebruiken, zul je een thema moeten kiezen dat hiervoor geschikt is. Veel WordPress-thema’s hebben standaard deze indeling of mogelijkheden om de indeling naar wens aan te passen, dus waarschijnlijk hoef je niet lang te zoeken om het gewenste te vinden.

2. Wordt de zijbalk weergegeven bij afzonderlijke blogartikelen?

De zijbalk is een belangrijk element van je blog, want hierin staat nuttige informatie voor potentiële klanten. Denk maar aan:

 • je contactgegevens;
 • volgknoppen;
 • links naar andere blogartikelen;
 • een call-to-action naar een gratis e-book.

In het ideale geval is deze zijbalk altijd in beeld. Jammer genoeg is dat niet bij elk thema zo. Als je een blogartikel aanklikt om die te lezen, verdwijnt de zijbalk bij sommige thema’s en dat is zonde. Veel websitebezoekers komen namelijk via een zoekmachine op je blog en zien dan een afzonderlijk blogartikel, zonder zijbalk. De kans dat ze dan doorklikken en op je website blijven is dan een stuk kleiner dan wanneer er een zijbalk is met verleidelijke links.

Suffusion is een voorbeeld van een thema dat bij afzonderlijke blogartikelen wel de zijbalk weergeeft. Het is het thema dat ik op dit blog gebruik.

blog snippets homepage3. Kun je snippets op de homepage weergeven?

Niet alleen de indeling van je blog kan verschillen, maar ook de manier waarop de blogartikelen op de homepage worden weergegeven. De homepage toont bijvoorbeeld:

 • het laatst gepubliceerde blogartikel;
 • snippets (korte inleidende stukjes) van de laatste paar blogartikelen met links naar de volledige berichten.

Bij veel thema’s wordt automatisch het laatst gepubliceerde artikel volledig weergegeven. Veel bloggers geven echter de voorkeur aan snippets, omdat bezoekers dan in een oogopslag de laatste blogartikelen zien. Dit vergroot de kans dat er een of meer artikelen worden gelezen.

Je kunt de homepage bij veel thema’s veranderen naar de snippetweergave.

4. Kun je de huisstijl eenvoudig naar wens aanpassen?

Een van de belangrijkste aspecten van een website is het design. Als bedrijf wil je de juiste uitstraling hebben en dus je identiteit en huisstijl in je website doorvoeren. De mogelijkheden om dit te doen, verschillen sterk per thema. Ook heeft het ene thema gebruikersvriendelijke menu’s om kleuren en lettertypen aan te passen, terwijl je in het andere de CSS-code moet bewerken om dit voor elkaar te krijgen. Bij het laatstgenoemde moet je niet alleen iets van CSS weten, maar loop je ook het risico op fouten in de code.

Bekijk dus goed de mogelijkheden per thema en probeer wat thema’s uit om te zien of wat je qua design wilt, mogelijk is. Het eerder genoemde Suffusion-thema zit boordevol mogelijkheden, maar is zo uitgebreid dat je hierin eenvoudig kunt verdwalen.5. Is het thema stabiel?

Veel thema’s zijn door hobbyisten gemaakt. En hoewel er heel veel zijn die zeer goed draaien, loop je de kans dat je net voor een thema kiest dat fouten bevat en niet goed draait. Het laatste dat je wilt, is een instabiele website. Je website is je visitekaartje en moet dus altijd bereikbaar zijn, snel laden en het liefst geen fouten bevatten.

Maar hoe weet je dat jouw thema stabiel draait? De beste manier om hier achter te komen is door te lezen wat gebruikers erover schrijven. Op WordPress.org heeft elk thema een reviewpagina, waar je beoordelingen kunt lezen. Hier kun je al heel wat uit opmaken. Verder kun je op de themanaam op internet zoeken om te kijken wat erover geschreven is. Kom je veel klachten tegen? Dan is een ander thema wellicht een betere keuze.

Tip: vraag aan medebloggers welk thema zij gebruiken en of dat bevalt.

6. Zijn er mogelijkheden voor zoekmachine-optimalisatie?

Zoekmachine-optimalisatie (SEO) zorgt ervoor dat je website beter vindbaar is in zoekmachines. Het kan handig zijn als het thema standaard over SEO-mogelijkheden beschikt, zodat je bijvoorbeeld de URL, paginaomschrijving en keywords per blogartikel kunt aanpassen.

Maar je kunt natuurlijk ook een goede plug-in installeren, bijvoorbeeld yoast. Deze plug-in staat bekende als de beste SEO-hulp voor WordPress. Wil je liever niet te veel plug-ins installeren? Kijk dan of je een thema vindt waar standaard SEO-opties in zitten.

Waar vind je WordPress-thema’s?

Er zijn heel veel leuke thema’s te vinden als je hierop googelt. Verder kun je onder andere op de volgende websites terecht:

Comments

 1. Er zijn inderdaad zo veel thema’s, dat je al snel keuzestress krijgt :). Met deze tips wordt kiezen weer wat makkelijker. Ik gebruik zelf Joomla, maar ben wel gecharmeerd geraakt van de gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden van WordPress. Misschien dat ik nog eens overstap!

  • Hoi Michiel,

   Bedankt voor je reactie. Wat vind je tot nu toe van Joomla? Wat heeft WordPress volgens jou voor voordelen?

   Mariska

   • Hoi Mariska,

    Joomla is een mooi systeem waar ik op zich heel tevreden over ben. Het is alleen wel een tikkeltje ingewikkelder dan WordPress en heeft een wat steilere learning curve. De reden dat ik in eerste instantie voor Joomla koos, is dat het systeem wat meer mogelijkheden heeft dan WP. Maar onlangs heb ik voor enkele klanten met hun WordPress-site gewerkt en de hele interface beviel me wel goed. De backend is gebruiksvriendelijker dan die van Joomla en je vindt sneller wat je zoekt.

    Daarnaast begin ik een beetje het idee te krijgen dat er meer en betere (gratis) plugins worden ontwikkeld voor WP dan voor Joomla. Dat maakt WP ook weer wat aantrekkelijker.

    Michiel

    • Bedankt voor de informatie, Michiel. Het is altijd nuttig om te horen hoe andere CMS’en bevallen. Volgens mij heb ik ooit wel eens in Joomla de SEO van een website verbeterd. Ik herinner mij dat het nogal wat zoekwerk was, dus dat het ingewikkelder is, geloof ik wel. WordPress is van zichzelf al goed te leren, ook voor mensen die het niet gewend zijn om met een CMS te werken.