WordPress statistieken in Google Analytics

Google AnalyticsWanneer je een WordPress blog op je eigen webruimte hebt, is er veel meer mogelijk dan met de gehoste versie van WordPress. WordPress is namelijk helemaal naar eigen smaak aan te passen en uit te breiden met vele gratis plug-ins.

Als je regelmatig blogt, dan rijzen de volgende vragen al snel in je op: hoeveel bezoekers heeft mijn blog? Welke blogteksten zijn het populairst en via welke kanalen worden ze gevonden? Deze vragen kunnen eenvoudig worden beantwoord. Koppel je WordPress-blog aan Google Analytics en je hebt inzage in een uitgebreid bezoekersrapport.

Google Analytics

Om deze koppeling tot stand te brengen, moet je eerst een Google-account hebben en Google Analytics geactiveerd hebben. Bezoek hiervoor de website van Google Analytics. Aanmelden is gratis en je krijgt met een Google-account ook toegang tot andere leuke, gratis apps.

De WordPress plug-in voor Google Analytics

Om WordPress aan Google Analytics te kunnen koppelen, heb je een plug-in nodig. Volg de volgende stappen:

Wordpress statistieken Google Analytics1. Download de Google Analyticator plug-in op deze website.2. Upload de plug-in naar de plug-inmap van WordPress.

3. Log in op WordPress, ga naar het Dashboard en klik onder Weergave op Plugins.

4. Klik onder Google Analyticator op Activeren.

5. Klik op Settings en klik achter Authenticate with Google op de link om Google Analyticator aan Google Analytics te koppelen. Klik vervolgens op Toegang Verlenen.

6. Achter Google Analytics Account kun je het juiste account kiezen.

7. Klik op Save Changes om de instellingen op te slaan.

Hiermee is de koppeling tussen WordPress en Google Analytics voltooid en worden bezoeken op je blog voortaan bijgehouden in Google Analytics. Meestal duurt het even eer de eerste bezoeken op Google Analytics zichtbaar zijn.

Wil je weten hoe je je WordPress blog personaliseert met WordPress thema’s? Lees dan dit artikel: Je WordPress-blog personaliseren (2).

Comments

 1. Hannelore Desmet says:

  Is het ook mogelijk om google analytics te gebruiken bij een gehoste versie van wordpress? Alvast bedankt voor uw respons!

 2. Mariska van Dasselaar says:

  Hoi Hannelore,

  Ik heb even bij een gehoste versie van WordPress gekeken, maar kan tot nu toe geen mogelijkheid vinden om dit voor elkaar te krijgen. Je bent bij de gehoste versie afhankelijk van de plug-ins die WordPress voor je installeert. Wanneer je zelf WordPress op je webspace host, heb je zelf in handen welke plug-ins je installeert, bijvoorbeeld die voor Google Analytics. Wellicht kun je contact opnemen met WordPress en daar je vraag stellen. Wie weet integreren ze Google Analytics in de gehoste versie bij genoeg vragen.

  Met vriendelijke groet,
  Mariska van Dasselaar

 3. hoe upload ik de plug-in in de pluginmap?

  • MvDasselaar says:

   Hoi Erwin,

   Je kunt ook in het WP-dashboard naar plug-ins gaan en kiezen voor ‘Nieuwe plugin’. Zoek dan op ‘Analyticator’. Als het goed is staat die dan in de lijst, waarschijnlijk bovenaan. Je kunt ‘m hier installeren. Gaat dat lukken?

   Mariska

 4. Ik maak voor mijn eigen website geen gebruik van WordPress, maar heb hieraan wel Google Analytics gekoppeld. Jammer alleen dat ik nog steeds niet precies weet wat ik er wel en niet mee kan doen. Ik zou bijvoorbeeld graag willen weten op welke positie ik “rank” voor bepaalde keywords, maar kan dit nergens duidelijk terugvinden. Wie oh wie schrijft een keer een goede Google Analytics-handleiding? Jij?

 5. Hoi Linda,

  Google Analytics is enorm uitgebreid en er zijn hele boeken over webstatistieken geschreven. Voor het meten van je positie voor bepaalde keywords kun je deze tool gebruiken: http://www.seocentro.com/tools/search-engines/keyword-position.html. Ik moet hier wel bij vermelden dat het een Amerikaanse tool is en ik vraag me daarom af of hij uitgaat van de Amerikaanse Google, waarin je logischerwijs minder hoog zal scoren dan in de Nederlandse Google.

  Hopelijk heb je hier iets aan. Ik schrijf binnenkort wel weer eens een artikel over Analytics.

  Groetjes Mariska