Zakelijk bloggen: zo worden jouw blogartikelen lekker leesbaar

blogartikelen-schrijven

http://www.flickr.com/photos/rnddave/

Schrijven zit in mijn bloed! Dat is iets dat getalenteerde schrijvers vaak zeggen. Helaas gaat het schrijven van een lekker leesbare tekst niet iedereen zo gemakkelijk af. Sommige mensen vinden schrijven zelfs een ware crime, een noodzakelijk kwaad waar ze het liefst zo snel mogelijk mee klaar zijn. Maar als je zakelijk wilt bloggen, ontkom je er niet aan. Hoe zorg je er dan voor dat je teksten lekker leesbaar zijn?

1. Zorg voor structuur in de tekst.

Een van de redenen waarom een artikel lekker weg leest, is omdat het goed te volgen is. Hoofd- en bijzaken zijn duidelijk gescheiden en de zinnen volgen elkaar op logische wijze op. Een tekst bestaat over het algemeen uit:

 • Een inleiding.
 • Alinea’s.
 • Een conclusie.

Geef in de inleiding direct aan wat je in het blogartikel gaat bespreken en wat het de lezer oplevert om door te lezen. Geef je bijvoorbeeld bruikbare tips? Bied je een oplossing aan voor een veelvoorkomend probleem? Of schrijf je een review en bespreek je waarom een bepaald apparaat beter bij het oud vuil kan?
Per alinea bespreek je een hoofdzaak, bijvoorbeeld een tip, een stap in een stappenplan of een reden waarom een product goed of slecht is. Je begint de alinea direct met de hoofdzaak. Deze hoofdzaak motiveer in de alinea door middel van bijzaken.

Een conclusie is niet essentieel. Zorg in elk geval voor wat afsluitende regels en verwijs eventueel naar de diensten of producten die je aanbiedt.

2. Gebruik actieve zinnen.

Een lekker leesbare, vloeiende tekst bestaat uit vlotte zinnen. Maar wat maakt een zin eigenlijk vlot? Meestal komt dit door actieve werkwoordsvormen, zoals ‘gebruik’, ‘zorg’, ‘wees’ en ‘doe’. Je kunt actieve werkwoorden vooral goed gebruiken als je tips of instructies geeft.

3. Wissel korte en langere zinnen met elkaar af.

Een tekst die alleen uit lange of korte zinnen bestaat, is al snel eentonig. Daarnaast is een tekst met alleen lange zinnen een flinke kluif om te doorworstelen. Het beste is om niet al te lange zinnen te gebruiken en die middellange zinnen af te wisselen met korte zinnen.

4. Gebruik signaalwoorden.

Signaalwoorden zijn woorden die aangeven wat er in de tekst staat te gebeuren. Voorbeelden van signaalwoorden zijn:

 • Ten eerste, ten tweede, ten slotte.
 • Aangezien, omdat, zodat.
 • Bovendien, daarom.
 • In tegenstelling tot.

Wanneer een tekst geen enkel signaalwoord bevat, volgen zinnen elkaar niet logisch op. Signaalwoorden leiden de lezer door de tekst en geven duidelijkheid over het verloop ervan.

5. Gebruik Nederlandse, begrijpelijke woorden.

Niets is zo irritant als verheven taalgebruik of ingewikkeld vakjargon. Als er enigszins twijfel is over of je doelgroep bepaalde woorden of vaktermen begrijpt, kun het best eenvoudigere woorden gebruiken. Uiteraard kun je niet altijd om vakjargon heen. Wil je vaktermen gebruiken, leg dan in elk geval uit wat ermee bedoeld wordt.

 

Comments

 1. Hoi Mariska.

  Je hebt duidelijk beschreven wat er nodig is voor een prettig leesbare tekst.

  Groet, André

 2. Mariska van Dasselaar says:

  Dank je voor je reactie en voor het lezen van het artikel!

 3. Goed zo, Mariska! Bloggen is helemaal niet zo moeilijk en het levert veel op!

  Nog een tip: daag je lezers uit om commentaar te geven, dat levert ‘traffic’ op, dat wil zeggen, meer relaties met jouw site en dus hoger scoren op Google en andere zoekmachines.

  Overigens, vreemde reacties, nr 3 en 4…
  Verder vind ik het jammer dat jij je zelf niet strikt aan je tips houdt en hier en op je aankondiging op LinkedIn een paar foutjes maakt.

  • Mariska van Dasselaar says:

   Hoi Caroline,

   Bedankt voor je reactie en voor het lezen van mijn blogartikel. Op welke foutjes doel je precies? Ik leer graag iets, dus specifiekere feedback is welkom. En op welke manier hou ik mij niet aan mijn eigen tips?

   Groetjes Mariska