Zoekmachine optimalisatie website special (2): metatags
Gevonden worden: het is de ultieme droom van ondernemers. Je website kan nog zo’n kunstwerk zijn, maar als die niet gevonden wordt, is een website nutteloos.

Zoekmachine optimalisatie voor je website is dan ook essentieel voor succes. Gelukkig zijn er simpele methoden die al voor verbetering kunnen zorgen. In dit artikel lees je hoe je met het gebruik van metatags hoger in zoekmachines kunt komen.

Metatags voor je website

Metatags zijn zeer belangrijk om in zoekmachines gevonden te worden. Of een website over metatags beschikt, zie je niet wanneer je die bezoekt. Metatags zijn namelijk regels HTML-code en die zie je alleen wanneer je de webpagina in een webeditor of tekstverwerker opent.

Metatags werken het beste indien ze in de broncode van elke webpagina staan, want hoe meer webpagina’s in zoekmachines worden geïndexeerd, hoe groter de kans dat je gevonden wordt.Het toevoegen van metatags

Bij het uitvoeren van de volgende stappen is voorzichtigheid geboden als je onbekend bent met het bewerken van webpagina’s. In dat geval is het aan te raden om hulp in te schakelen van iemand die verstand heeft van het aanpassen van de HTML-code, want verkeerde wijzigingen kunnen nare effecten hebben.

1. Open de hoofdpagina van je website in een webeditor of het Kladbok.
2. Zoek boven aan de pagina naar de <head>-tag. Als het goed is staat die vlakbij <html>.

Zoekmachine optimalisatie

De titel aanpassen

De titel van de webpagina is zeer belangrijk. Dit is namelijk de regel die prominent in de zoekresultaten van zoekmachines komt te staan. Daarnaast beschouwen zoekmachines de titel als zeer belangrijk en worden woorden die hierin worden gebruikt als erg waardevol beschouwd.

Plaats de volgende code (indien nog niet aanwezig) in de broncode van je website:

<head>
<title>Titel</title>
</head>

Verzin nu een duidelijke titel voor je website. De titel moet aangeven wat je producten of diensten zijn en de naam van je onderneming. Gebruik eventueel de Google Adwords Keyword Tool om efficiënte zoekwoorden te verzinnen. Lees in dit artikel hoe je deze tool gebruikt.

De titel komt er dan zo uit te zien in het geval van een reisorganisatie:

<title>Wandelreizen | Trektochten | Kameelrijles | Reizen Sinai, Egypte | Hadiya Reizen</title>

Metakeywords

Naast de titel is het aan te raden om een aantal kwalitatieve zoekwoorden toe te voegen met behulp van de keywordtag:

<head>
<title>Wandelreizen | Trektochten | Kameelrijles | Reizen Sinai, Egypte | Hadiya Reizen</title>
<meta name=”keywords” content=”trektochten sinai, kameelrijles sinai, wandelreizen sinai, egypte, reizen sinai, reizen egypte, hadiya reizen, vakantie egypte, katharinaklooster”>
</head>

Deze tags zorgen ervoor dat je op die zoektermen gevonden wordt in zoekmachines. Ook hierbij geldt dat je de Google Adwords Keyword Tool kunt gebruiken om vaak gezochte, weinig concurrerende zoekwoorden te gebruiken.

Zoekmachine optimalisatieMetadescription

Tot slot voeg je een beschrijving toe van je website. Deze beschrijving komt vaak onder de link van je website te staan bij de zoekresultaten in zoekmachines. Hier zou een korte, promotionele tekst kunnen staan of juist een paar steekwoorden. Deze beschrijving kan potentiële bezoekers net een duwtje in de rug geven om op jouw website te klikken. Ook hier kun je rekening houden met zoekwoorden.

<head>
<title>Wandelreizen | Trektochten | Kameelrijles | Reizen Sinai, Egypte | Hadiya Reizen</title>
<meta name=”keywords” content=”trektochten sinai, kameelrijles sinai, wandelreizen sinai, egypte, reizen sinai, reizen egypte, hadiya reizen, vakantie egypte, katharinaklooster”>
<meta name=”description” content=”Trektochten, wandelreizen en kameelrijles in de Sinai-woestijn. Begeleiding van een Arabisch-sprekende gids en volledige verzorging door de bedoeïenen.”>
</head>

Tot slot

Zijn alle pagina’s van je website voorzien van metatags? Vaak duurt het even voordat de wijzigingen zichtbaar worden in zoekmachines. Naderhand kun je je vindbaarheid controleren door op de zoekwoorden te zoeken waarop je gevonden wil worden. Voeg later eventueel nog wat zoekwoorden toe om ook daarop gevonden te worden.

Hulp nodig?

Voor advies over zoekmachine optimalisatie voor je website of blog kun je gerust contact met mij opnemen via info@mariskamedia.nl. Bezoek http://www.mariskamedia.nl voor meer informatie.

Verder lezen

Zoekmachine optimalisatie tips voor je website

Optimaliseer je blog met de Google Adwords Keyword Tool

Met dank aan Danard Vincente voor het gebruik van zijn foto.