10 BESPAARTIPS voor mensen in een uitkering

geld besparen

Als je autisme hebt of een andere psychische kwetsbaarheid, dan leef je mogelijk deels of helemaal van een uitkering. Misschien heb je een Wajong, WIA of een bijstandsuitkering. Waar je ook in zit, leven in een uitkering is niet eenvoudig. De vaste lasten en boodschappen worden steeds duurder. Hoe zorg je ervoor dat je blijft rondkomen?

1. Vraag kwijtschelding aan voor de jaarlijkse belastingen

Elk jaar vallen ze weer op te (digitale) deurmat: de gemeentelijke belastingen. Voor veel mensen zijn dit twee forse rekeningen, vooral als je een koophuis hebt. Beide rekeningen komen ook nog eens rond dezelfde tijd.

Als je een laag inkomen hebt, maak je mogelijk aanspraak op kwijtschelding van deze lasten. Bezoek de website van je gemeente om te kijken wat mogelijk is. Meestal staan in de brieven mogelijkheden tot kwijtschelding. Belangrijk is dat je onder een bepaalde inkomensgrens en spaargeld zit, anders maak je er geen aanspraak op.

2. Maak gebruik van de individuele inkomenstoeslag

Als je al langere tijd een laag inkomen hebt en er in de nabije toekomst geen zicht is op verbetering hiervan, dan maak je mogelijk aanspraak op een jaarlijkse individuele inkomenstoeslag. Deze individuele inkomenstoeslag wordt uitbetaald door de gemeente en dient jaarlijks opnieuw te worden aangevraagd. De toeslag dient meestal als een steuntje in de rug, bijvoorbeeld voor het aanschaffen van huishoudelijke apparaten.

Bekijk op de website van jouw gemeente welke voorwaarden gelden en hoe je de toeslag kunt aanvragen. De hoogte van de toeslag verschilt per gemeente, maar kan in de honderden euro’s lopen. Dat is dus zeker de moeite waard.

3. Maak gebruik van een kortingspas

In delen van Gelderland kun je gebruikmaken van de Gelrepas. Met de Gelrepas kun je korting krijgen op allerlei activiteiten in de regio, bijvoorbeeld sport, recreatie, cursussen en uitjes.

Het doel van de pas is om mensen met een laag inkomen te stimuleren mee te doen in de maatschappij. Het zijn juist deze activiteiten die er het eerste bij inschieten als je weinig geld hebt. De kortingen kunnen hoog oplopen. Sommige activiteiten zijn mogelijk zelfs gratis.

Klik hier voor een lijst van kortingspassen in Nederland

4. Energie besparen

Misschien doe je het allang, maar een van de methoden om geld te besparen is minder energie verbruiken. Vooral het afgelopen jaar is er veel in het nieuws geweest over stijgende energietarieven.

Zelf bespaar ik veel geld op energie door de thermostaat ‘s nachts op 15 graden te zetten en overdag op minimaal 17 graden en maximaal 19 graden. Afhankelijk van wat ik doe, pas ik de temperatuur in huis aan. Als ik aan het schoonmaken ben, is 17 graden voldoende. Ben ik tv aan het kijken, dan heb ik het eerder koud en gaat de thermostaat hoger. Ik moet hierbij wel zeggen dat ik thuis een ochtendjas over mijn kleding draag en vaak onder een plaid zit. Hierdoor heb ik het minder snel koud.

Verder stook ik alleen in de ruimtes die ook daadwerkelijk gebruik. Ik merk echt dat ik hierdoor minder geld kwijt ben. Bovendien haal ik stekkers van niet-gebruikte apparaten uit het stopcontact en maak ik gebruik van isolatiematerialen, zoals verwarmingsfolie en antitochtstrips.

5. Koop spullen tweedehands of refurbished

Sinds een aantal jaar ben ik een trouwe bezoeker van de kringloop. Ik vind het heerlijk om in kringloopwinkels rond te struinen. Vaak vind ik er prachtige producten voor een lage prijs, bijvoorbeeld spijkerbroeken die als nieuw zijn of zelfs met de kaartjes er nog aan. De afdeling huisraad is vaak gigantisch. Zaken als servies, glazen en kookspullen hoef je echt niet meer nieuw te kopen. Hetzelfde geldt voor decoratieve items.

Kaarshouder van de kringloop

Een bezoek aan Marktplaats is ook de moeite waard. Hier heb ik bijvoorbeeld een pastamachine voor een klein prijsje op de kop kunnen tikken, evenals een kruimeldief. Verder is apparatuur online vaak refurbished te koop. Dat betekent dat de apparatuur eerder is gebruikt. Meestal zijn er gradaties voor de staat van het product. Het ene product is gloednieuw, terwijl het andere gebruikssporen bevat. De kenmerken staan bij het product beschreven en de prijs is hierop aangepast. Je kunt er vanuit gaan dat de producten volledig zijn getest en goed werken. Uiteraard is het aan te raden om goed te onderzoeken of een website betrouwbaar is.

6. Bespaar op abonnementen

Als er iets is waar je veel op kunt besparen, dan zijn het wel abonnementen. Zelf bespaar ik enorm op mijn abonnementen voor internet, tv en telefoon. Zo heb ik mijn all-in-one-abonnement opgezegd en maak ik alleen nog gebruik van internet en een goedkoop mobiel telefoonabonnement.

Tv kijken kan via de websites van omroepen, waar programma’s vaak gratis binnen een bepaalde tijd kunnen worden teruggekeken. Zo kijk ik ook naar YouTube video’s. Maar het kan ook interessant zijn om abonnementen te delen. Iemand met een Ziggo-abonnement heeft toegang tot Ziggo Go. Via Ziggo Go kun je op andere locaties tv kijken. Zo kun je met meerdere mensen gebruikmaken van een abonnement. Dit geldt momenteel ook voor de streamingdienst Netflix.

Als je je tv graag wilt blijven gebruiken, kun je investeren in een box of mediacomputer die op je tv kunt aansluiten. Zo kun je alles toch op je grote scherm bekijken. Uiteraard kost het wel wat meer geld. Verder hebben moderne tv’s vaak smartfuncties, zoals een Netflix-app en YouTube.

7. Word lid van de (online) bibliotheek

Als je graag leest, kan het interessant zijn om lid te worden van de bibliotheek of een e-bookdienst. Zo hoef je boeken niet meer zelf aan te schaffen en heb je een ruime keuze aan titels. In mijn gemeente kun je met de Gelrepas korting krijgen op een bibliotheekabonnement, wat een hoop scheelt.

Bijkomend voordeel is dat het lenen van boeken of e-books ook nog eens beter is voor het milieu en je ruimte bespaart.

8. Lenen

Wat mij erg helpt is het lenen en uitlenen van spullen. Het heeft mij even gekost om spullen met een prettig gevoel uit te lenen, omdat ze in het verleden niet altijd terugkwamen. Ik ben dan ook erg selectief met aan wie ik spullen uitleen.

Mijn buurvrouw en ik help elkaar geregeld door elkaar spullen uit te lenen. Zo hoef je bijvoorbeeld maar één heggenschaar te hebben. Vooral gereedschap dat je maar af en toe gebruikt kan prima geleend worden. Zo ben ik eens naar een buurman gelopen voor een hele specifieke schroevendraaier, die ik maar een keer nodig had.

Uiteraard moet je wel ergens om durven vragen en een goed sociaal netwerk hebben. Ik ben mij ervan bewust dat niet iedereen dat heeft of daar vaardig in is.

9. Maak gebruik van gratis mogelijkheden

Hoewel ik iemand ben die graag in iets goeds investeert, vind ik het tegelijkertijd zonde om overal maar geld aan te besteden. Ik hou mijn ogen daarom altijd open om spullen of diensten gratis te verkrijgen.

Hier in de wijk worden nog wel eens spullen bij de vuilcontainers gedumpt. Ik heb daar al meerdere keren mooie spullen gevonden, zoals een plantenkrukje dat alleen maar een likje verf nodig had en een tafeltje voor mijn kerstboom. Als je minder van afvalstruinen houdt, onderzoek dan of er weggeefinitiatieven in jouw regio bestaan. Zo worden veel spullen gratis weggegeven op sociale media, bijvoorbeeld op Facebook. Hier zijn speciale groepen voor.

Ik vind het ook leuk om plantenstekjes met vriendinnen uit te wisselen. Ook hier zijn tegenwoordig ruilkasten voor te vinden. Ik heb ook wel eens weggeefkasten bij de bibliotheek zien staan, met boeken en andere spulletjes.

Verder ben ik soms zo brutaal om anderen te vragen of ze een bepaald product over hebben. Zo zag ik eens een stuk plexiglas bij een vriendin liggen, waarnaar ik op zoek was. Toen ik vroeg of ze het nog gebruikte, zei ze dat ik het wel mocht meenemen. Andersom ben ik ook makkelijker geworden met het weggeven van spullen die ik niet meer gebruik.

Heb je een auto? Onderzoek dan waar je gratis kunt parkeren. Soms moet je even een stukje lopen, maar vaak lukt het rondom het centrum wel om gratis te parkeren. Je moet alleen weten waar deze plekjes zich bevinden.

Tenslotte zijn er ook allerlei gratis initiatieven en activiteiten, bijvoorbeeld online of fysiek. Organisaties zoals MEE bieden geregeld gratis cursussen, bijvoorbeeld over autisme of andere psychische kwetsbaarheden. Ook kun je denken aan lotgenotengroepen, bijeenkomsten in het buurthuis of wijkcentra.

10. Het huishoudboekje

Los van alle dingen waarop je kunt besparen, is het verstandig om je inkomsten en uitgaven goed in de gaten te houden. Het bijhouden van een huishoudboekje is dan ook aan te raden.

Ik heb zelf een paar jaar lang een huishoudboekje bijgehouden, in Excel. Zo wist ik precies hoeveel vaste lasten ik maandelijks kwijt ben en wat ik over heb om te sparen en voor overige aankopen. Intussen weet ik precies wanneer welke lasten worden afgeschreven en hoeveel ik maandelijks over heb. Vandaar dat ik het boekje niet meer bijhoud, want ik kan het in mijn hoofd. Wat mij erg helpt, is aan het begin van de maand direct een bedrag op de spaarrekening zetten. Zo doe ik de rest van de maand met wat ik over heb en lukt het mij te sparen.

Mocht je het lastig vinden om een huishoudboekje bij te houden, dan zijn er online allerlei tools te vinden die kunnen helpen. Ook kan je begeleider je mogelijk hierin helpen.

Ik hoop dat je iets hebt aan de tips in dit artikel. Heb jij zelf handige bespaartips? Deel ze dan onder dit artikel.

Bekijk de video 8 Spullen die ik uitsluitend in de Kringloop Koop

Speak Your Mind

*