Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken: geluidsoverlast van de buren. Als je autisme hebt, ben je mogelijk extra gevoelig voor geluiden, waardoor je eerder last hebt van bijvoorbeeld muziek, gestommel en leefgeluiden. Sommige geluiden zouden mensen zonder autisme waarschijnlijk niet eens opmerken.
Ik weet als geen ander hoe storend en stressvol geluidsoverlast kan zijn. Hoe ga je ermee om als je bijvoorbeeld last hebt van dreunende bastonen of een blaffende hond?
Wonen in een gehorige flat
Toen ik in een flat woonde, kregen mijn bovenburen een baby. In eerste instantie viel dit mij reuze mee. Ja, ik hoorde hem wel eens huilen, maar meestal kon ik zonder problemen gaan slapen.
De problemen begonnen toen het kind begon te lopen. Plotseling hoorde ik de hele dag gestommel boven mijn hoofd, alsof hij aan het rennen was en voorwerpen op de grond smeet.
Aangezien ik thuis werkte, had ik hier de hele dag mee te maken en begon mijn irritatie toe te nemen. Voor mij leek het net alsof ze boven aan het bowlen waren. Mijn irritatie werd een obsessie, waarbij ik mijn aandacht amper nog ergens op kon focussen, behalve de geluiden van boven. Ik was dagelijks gestrest en prikkelbaar, had moeite met in slaap komen en wilde het liefst niet meer thuis zijn.
Uiteindelijk besloot ik om met mijn buren te gaan praten. Met trillende benen stond ik voor de deur, waarbij ik aangaf dat ik de laatste tijd veel last ondervond van gestommel. Mijn bovenbuurvrouw schoot direct in de verdediging. Het waren nu eenmaal gehorige flats, vond ze, en ze kon haar kind toch moeilijk vastbinden? Teleurgesteld en onbegrepen keerde ik terug naar mijn flat, waar ik wanhopig begon te huilen. Uiteindelijk verhuisde ik naar een andere woning.
Tips bij geluidsoverlast
Uiteraard is verhuizen wel het laatste wat je wilt als je geluidsoverlast ondervindt. Het is toch vreselijk als je vanwege je buren weg moet? Dat was overigens niet de hoofdreden waarom ik wegging. Maar wat kun je dan doen?
1. Probeer het probleem zelf op te lossen
Allereerst is het verstandig om te kijken wat je zelf kunt doen om de overlast te beperken. Feit is dat de mensen om je heen leven zoals ze leven en zich niet snel aan je zullen aanpassen.
Zelf heb ik dit echt moeten leren. In de tijd dat ik in de flat woonde, verweet ik mijn bovenburen dat ze zoveel herrie produceerden, terwijl zij waarschijnlijk gewoon hun dagelijkse routine volgden. Natuurlijk had het wel iets minder gekund, maar ik mocht ook wat meer naar mijzelf kijken. Ik heb nu eenmaal autisme en een ander kan er niets aan doen dat ik gevoelig ben voor geluiden.
Tegenwoordig maak ik gebruik van een aantal hulpmiddelen bij geluidsoverlast:
- oordopjes
- een koptelefoon met noise cancelling
- oordopjes voor muziek met extra isolatie
- oorkappen die in de bouw worden gebruikt
Afhankelijk van de overlast kies ik een van deze hulpmiddelen. Het kan namelijk veel rust geven om controle te hebben over de geluiden. De hulpmiddelen zorgen meestal niet voor volledige demping, maar wel voor verlichting. Verder zet ik wel eens muziek aan om geluiden buiten te sluiten.
Als je structureel overlast ervaart, kun je ook nog denken aan duurdere oplossingen, bijvoorbeeld een geluidsisolerende voorzetwand, vloer of plafond. Laatstgenoemde zijn dure oplossingen en het is de vraag of ze bij gehorige woningen daadwerkelijk helpen. Mocht ik ooit verhuizen, dan zorg ik in elk geval voor een isolatievloer. Ook trillingen van buren naast je kunnen hierdoor wat gedempt worden. Daarnaast werkt het warmte-isolerend.
2. Ga in gesprek met de buren
Een tweede optie is in gesprek gaan met de buren. Dit is natuurlijk vreselijk eng en spannend en de kans bestaat dat je niet de reactie krijgt die je wilt, zoals ik in mijn flat meemaakte. Naderhand heb ik echter meerdere goede ervaringen gehad.
Als je bij je buren langsgaat, doe dit dan als je rustig bent. Het doel is om vriendelijk het probleem aan te kaarten en samen een oplossing te zoeken. Eventueel kun je je buren aanspreken als ze toevallig in de voortuin staan. Je kunt dan eerst een luchtig praatje maken, bijvoorbeeld over het weer, om vervolgens over de geluidsoverlast te beginnen. Dat komt het minder over als iets groots.
Belangrijk is dat je feedback vanuit een ik-boodschap geeft, bijvoorbeeld:
“Ik vind het niet zo prettig om hierover te moeten beginnen, maar eerlijk gezegd hoor ik de laatste tijd vaak muziek als ik al in bed lig. Ik merk dat ik hierdoor moeite heb met in slaap vallen. Kunnen we hier wellicht een oplossing voor bedenken?”
Als je het probleem zo aankaart, dan val je je buren niet direct aan. Je schetst het probleem zoals jij het ervaart, zodat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken. Je buren zullen dan minder snel in de verdediging schieten. Mogelijk zullen ze zelfs met ideeën komen, bijvoorbeeld de muziek ’s avonds wat zachter zetten. In het ideale geval kun je afspraken met je buren maken, bijvoorbeeld dat het vanaf 22:00 voortaan stil is. Geef altijd aan dat zij ook bij jou terecht kunnen als er iets is.
Mocht dit niet helpen, ga dan opnieuw langs als je overlast ervaart. Het beste is om minstens drie keer langs te zijn geweest voordat je vervolgstappen onderneemt. Ik weet hoe naar het is om steeds opnieuw te moeten klagen, maar niet alle buren passen hun gedrag meteen aan. Soms kunnen ze ook moeilijk inschatten wat voor jou overlast is, omdat ze zelf niet horen wat jij hoort. Stel desnoods voor dat zij eens bij jou komen luisteren.
Als buren steevast in de verdediging schieten, blijf dan aangeven dat dit is hoe jij het ervaart en dat het geen aanval is. Herhaal dat je graag samen een oplossing wilt vinden. Valt er echt niet met ze te praten? Geef dan aan dat je helaas genoodzaakt bent om vervolgstappen te ondernemen.
3. Leg een dossier aan
Tijdens een periode van geluidsoverlast is het verstandig om een dossier aan te leggen. Dat betekent dat je alle momenten van geluidsoverlast noteert met datum en tijd erbij. Ook noteer je alle contactmomenten met je buren, zoals de momenten waarop je langs bent geweest om te klagen.
Mochten je buren totaal niet meewerken en je verdere stappen moeten ondernemen, dan kun je je dossier als bewijsmateriaal gebruiken, bijvoorbeeld bij de woningcorporatie. Ook ander bewijs, zoals appjes, geluidsopnames en video-opnames kun je beter goed bewaren.
4. Zorg voor bemiddeling
Werken je buren echt niet mee? Dan kun je kijken of bemiddeling mogelijk is. In veel steden is buurtbemiddeling mogelijk, waarbij iemand langskomt om met jou en je buren samen in gesprek te gaan. Met een onafhankelijke partij erbij lukt het mogelijk om alsnog afspraken te maken. Je zou hier ook je begeleider voor kunnen vragen, hoewel die natuurlijk niet onafhankelijk is.
Als er echt niet met je buren te praten valt of als de problemen uit de hand lopen met pesterijen, neem dan contact op met de wijkagent. Hij of zij kan de boel mogelijk sussen en ideeën aandragen om beter met elkaar om te gaan.
5. Klagen bij de woningcorporatie of VVE
Ten slotte kun je bij aanhoudende problemen je beklag doen bij de woningcorporatie (bij een huurwoning) of de Vereniging Van Eigenaren (VVE, bij een koopflat). Zorg ervoor dat je een dossier kunt overleggen van de momenten van overlast, met eventueel bewijsmateriaal. Hier zullen ze waarschijnlijk naar vragen.
De woningcorporatie of VVE zal mogelijk proberen te bemiddelen. Ook kunnen zij je buren een officiële waarschuwing geven.
Heb jij last van geluidsoverlast van de buren? Hoe ga jij hiermee om?
Heel herkenbaar allemaal! Goede tips van jou! Mijn vorige bovenbuurvrouw maakte mij het leven echt zuur, ze weigerde haar hakken uit te doen in huis. Ik zat thuis met een burn-out en werd helemaal gek. Ik kon niet anders meer dan hyperfocussen op het geluid en verlamde als het ware helemaal. Gesprekken, brieven naar de woningbouw hielpen allemaal niet in mijn geval helaas. Gelukkig woon ik nu twee jaar in een nieuwbouwflat, bovenin. Met name geluiden boven mij vind ik heel vervelend, daar heb ik nu dus geen last meer van, heel fijn. Alleen nog van krijsende kinderen buiten. Ik heb veel baat bij de oordoppen met het zwaarste filter die ik op maat heb laten maken. En toen ik nog in mijn oude woning woonde logeerde ik iedere maand een week bij mijn vader om bij te komen. Ik kan het iedereen met autisme aanraden om als het even kan niet in een oude flat te gaan wonen en zeker niet beneden.
Hoi Mimi, wat fijn dat je nu in een nieuwbouwflat woont en dan ook nog bovenin. Dat lijkt mij ook ideaal. Ik herken je verhaal heel erg. Geluiden van bovenaf vind ik ook verschrikkelijk. En krijsende kinderen. Ik ben blij dat je nu beter woont en minder last hebt.