
De ideale, prikkelarme woning vinden: is dat niet wat we allemaal willen? Vooral als je autisme hebt, kan het leven bestaan uit een zwerftocht van de ene naar de andere (sociale) huurwoning. Telkens lijkt het alsof je eindelijk je plekje gevonden hebt, totdat de buren verhuizen en er een nieuwe onrustzaaier voor in de plaats komt. Of er wordt een school voor je flat gebouwd, een (huil)baby geboren bij de bovenburen of de knusse bomenhaag tussen jou en die drukke weg wordt gekapt. Weg rust. Weg veilig thuis. En ook jij kunt weer weg – op zoek naar die ideale woning.
Woningnood
De woningnood maakt het momenteel haast onmogelijk om nog via het reguliere huursysteem aan een andere (sociale) huurwoning te komen. Wachttijden van 10 jaar zijn heel normaal geworden. En als je eindelijk een woning vindt, dan heb je vaak nog niet eens een echt prikkelarme woonomgeving.
Mensen met autisme hebben alleen geen 10 jaar de tijd om te vluchten uit hun huidige situatie. Vaak is de overlast van de omgeving zo groot dan dit groot psychisch lijden veroorzaakt: obsessief bezig zijn met of de buren wel of niet thuis zijn; niet langer kunnen functioneren door dagelijkse prikkels waar je geen controle over hebt; overspannenheid; slapeloosheid, enzovoort.
Mijn keuze voor woningruil
Zelf woonde ik jarenlang in een gehorige sociale huurwoning. Ik kon mijn buren letterlijk door de muren horen praten, lopen, hoesten, enzovoort. Laat staan als de muziek (hard) aan ging, de buren de wasmachine om half 12 ‘s avonds nog eens startten, rond middennacht stommelend thuiskwamen, ruzie maakten of midden in de nacht de liefde bedreven. Vooral de laatste 1,5 jaar waren zeer onrustig.
Aangezien ik met 13 jaar inschrijftijd nog geen kans maakte op een eengezinswoning in regio Arnhem/Nijmegen, besloot ik voor woningruil te gaan. Voor mij is een flat geen optie, aangezien je dan niet alleen buren naast je hebt, maar ook boven en onder je. En het zijn tot nu toe altijd buren geweest die voor mij overlast veroorzaken. Bovendien woonde ik al in een eengezinswoning.
Hoe werkt woningruil?
Bij woningruil ruil je je huurwoning voor die van iemand anders. Je neemt hierbij elkaars huurcontract over, maar daarbij zijn (afhankelijk van de woningcorporaties) voorwaarden. Zaken waar je rekening mee kunt houden zijn:
- De huurprijs kan wijzigen. De woningcorporaties kunnen de huur opnieuw vaststellen en verhogen.
- Vaak ga je een contract aan van een jaar, wat daarna maandelijks opzegbaar is.
- De woning waar je intrekt moet betaalbaar voor je zijn. Bij sociale huurwoningen wordt door de woningcorporatie via een inkomstenverklaring gecontroleerd of de woning passend voor je is.
Niet iedere woningcorporatie staat open voor woningruil. Je kunt het beste bij je eigen woningcorporatie navragen of woningruil mogelijk is en wat de voorwaarden zijn.
Er bestaan meerdere websites voor woningruil. Je kunt daarop zoeken naar huurwoningen en vervolgens kijken of je een match hebt. Je regelt vervolgens zelf de bezichtigingen en komt met elkaar overeen of je wilt ruilen. Hierbij zijn de woningcorporaties dus nog niet betrokken.
Aanvraag woningruil
Als je allebei akkoord gaat, dienen beide partijen een verzoek tot woningruil in bij hun woningcorporatie. Je vult de formulieren samen in met je ruilpartner. Hierbij moeten vaak recente stukken worden bijgevoegd, bijvoorbeeld:
- Een inkomensverklaring van de Belastingdienst van het afgelopen jaar.
- Een recente verhuurdersverklaring.
- Een uittreksel van het bevolkingsregister met daarop je adressenhistorie.
Akkoord woningcorporaties
Na het insturen van de aanvragen, is het wachten op de beslissing van de woningcorporaties. Hierbij kan het voorkomen dat de ene woningcorporatie akkoord gaat en de andere niet. Helaas heb ik dit meegemaakt. Ik had een woning gevonden in een dorp en die mevrouw wilde dolgraag ruilen. De woningcorporatie van die woning besloot helaas de huur dusdanig te verhogen dat ik er geen aanspraak meer op maakte, vanwege de regels voor passend toewijzen. Een flinke teleurstelling voor ons allebei! Dan gaat de hele ruil niet door.
Het huurcontract tekenen
Als de corporaties akkoord zijn, mag je het huurcontract tekenen. Maar pas op: voordat dit contract getekend is, kan je ruilpartner de hele ruil nog afblazen (jij dus ook). Ook dit heb ik meegemaakt. Een WEEK voor de verhuizing! Ik had bijna alles al ingepakt. Het was een vreselijke teleurstelling.
De eerdere aanvragen zijn juridisch dus niet bindend voor de ruil. Bij mijn derde poging tot woningruil tekenden we ongeveer 2 weken voor de verhuizing het huurcontract. Kun je nagaan hoe spannend het is of alles doorgaat. Twee weken is ook erg kortdag om alles in te pakken en te regelen. Helaas waren de woningcorporaties niet sneller.
Tekst gaat door onder de video
De verhuizing
Maar hoe verhuis je als je woningruil doet? Dat ligt helemaal aan jullie beiden. Veel mensen ruilen op een dag. Je maakt dan bijvoorbeeld een kamer leeg, waar de andere partij spullen neer kan zetten. Ik had ook de helft van de woonkamer vrijgemaakt.
Wij hadden allebei een eigen verhuisbus geregeld, dus zo reden we heen en weer. Op een bepaald moment staan er dus spullen van jezelf en van de ander in je nieuwe en oude huis. Het is dan goed opletten of er niets door elkaar raakt.
Je kunt er ook voor kiezen om je spullen tijdelijk in de verhuisopslag te doen. Het voordeel daarvan is dat het nieuwe huis leeg is en je rustig de vloeren kunt vervangen en kunt klussen. Zelf heb ik een deel van mijn dozen tijdelijk bij iemand in huis gestald, zodat ik op de verhuisdag minder hoefde te verhuizen. En nog was het heel veel werk!
Conclusie
Alles bij elkaar ben ik heel blij dat ik via woningruil in mijn huidige woning ben gekomen. Het is hier een stuk rustiger en een fijne woning. Verder heb ik zo de wachtlijsten kunnen omzeilen en daardoor een gelijkwaardige woning kunnen terugkrijgen.
Qua stress, spanning en onzekerheid zou ik woningruil niet aan iedereen aanraden. Ik heb een half jaar lang in een rollercoaster geleefd, met vreselijke teleurstellingen van twee woningruilen die niet doorgingen. Je zit de hele tijd in onzekerheid of de verhuizing doorgaat. Kun je al beginnen met spullen inpakken? Of begin je maar gewoon, omdat je anders op het laatst te veel moet doen? Kun je al mensen regelen voor de verhuizing?
Het belangrijkste is te weten waar je aan begint. Als je erin gaat met de wetenschap dat de verhuizing niet door kan gaan, dat het stressvol is en rommelig, dan heb je al een groot voordeel. Zorg ook dat je de andere partij vertrouwt. Voelt het meteen al niet betrouwbaar, dan is het wellicht beter om een andere partij te zoeken. Die les heb ik zelf geleerd.
Bekijk ook de video Woningruil 2.0: ga ik dan eindelijk verhuizen?
Hallo Mariska,
Ik wilde eerst typen dat een koopwoning ook niet alles is, maar nadat ik je eerste video bij dit stuk bekeek, is dat wel even naar de achtergrond gegaan.
Ik dacht eerst nog: leuk een R2D2. En ook de vierkante borden vond ik leuk om te zien. Maar al snel voelde ik de wanhoop.
Wat een duidelijk voorbeeld van het leed dat je door andere mensen aangebracht kan worden. Ik denk niet dat het iemand met een neuro-divers brein is geweest die je zo lang aan het lijntje heeft gehouden met uiteindelijk niets als resultaat.
Gelukkig kwam er nog een tweede video achteraan, met toch wel wat Murphy erin, maar wel met een happy ending.
Ik zag november in de video, en ook in de tekst geef je aan dat je nu tevreden bent op je nieuwe plek.
Ik denk dat er nog meer video’s zijn, ga ik later bekijken.
Veel woongenot in je nieuwe woning en hopelijk heb je nog vertrouwen in een aantal mensen. Vooral die met een a-typisch brein kan ik aanraden. Maar ook onder de NT-ers zijn best wel lieverds. Maar inderdaad, het is een harde leerschool dat niet iedereen even betrouwbaar is.
Alhoewel het soms ook onwetendheid is. Het blijft een dubbelempathie probleem, we verschillen teveel op het gebied van gevoel en logica.
Ik lees je site nog maar net dus moet er even in komen. Je post is vrij recent, maar het verhaal lijkt al een jaar geleden (of misschien wel langer). Ik denk dat ik je videokanaal moet bekijken (sorry ben zo’n boomer die lang gewacht heeft om zich op social media te storten. Je mag me best uitleggen of abonneren zin heeft en hoe dat werkt).
Groet,
Hans
Hoi Hans,
Dank je wel voor je reactie. Ik denk ook dat een koopwoning ook z’n nadelen kan hebben. Deel gerust jouw ervaring als je dat wilt. Het hangt natuurlijk van de woning af en vooral de buren en omgeving.
Grappig dat R2D2 je opviel. 🙂 Maar inderdaad, wat kan een ander een mens leed aandoen. Gelukkig zijn er ook veel mensen die wel de moeite waard zijn. Zoals je zegt zijn mensen met een a-typisch brein een aanrader. Je zit dan meer op dezelfde golflengte en er is eerder herkenning en begrip.
Leuk dat je ook de video’s hebt bekeken. Er staan op mijn YouTube-kanaal zeker vervolgvideo’s. Je kunt je daar inderdaad abonneren en daar help je mij ook nog mee. 🙂
Hallo Mariska,
Hier mijn ervaringen met een koophuis.
Na een paar jaren in Vlissingen in een huurhuis te hebben gewoond (op het Ravensteijnplein waar ook andere familieleden en handbal vrienden hebben gewoond) ben ik samen met mijn vrouw verhuisd naar Middelburg.
Middelburg en Vlissingen is wel een beetje Amsterdam en Rotterdam op kleinere schaal, van Neuro typische mensen krijg je dan de opmerking over dat je niet vanuit een arbeiders stad naar een ambtenaren stad verhuist. Zo’n ‘Not Done’ waarvan je denkt: waar maak je je druk om?
Er was op dat moment niet echt een aanbod in Vlissingen wat we zochten en konden betalen. Dat was er in Middelburg wel. En een kwartier fietsen van mijn werk leek me ook heerlijk, zonder over het kanaal door Walcheren te moeten. In de zomer zijn de wachttijden voor de brug iiiieeeetsje langer.
We wonen er bijna dertig jaar (de hypotheek is bijna afbetaald) in een 2 onder 1 kap woning. Het is ook een hoekwoning, dus we hebben eigenlijk maar aan 1 kant buren. Aan de andere kant zit er een weg tussen.
De eerste 25 jaar hebben we een ouder echtpaar en een leuk gezin waar we goed mee konden opschieten.
Maar de laatste vijf jaar hebben we nieuwe buren die iets meer prikkels geven waardoor ons woongenot een stuk minder geworden is.
Het is een gezin dat constant ruzie maakt. Moeder is thuis ook de schooljuf die ze tijdens haar werk is, dus de kinderen mogen nauwelijks buiten de lijntjes kleuren en dat botst natuurlijk.
Vader vind het leuk om de versterker van zijn elektrische gitaar voluit te zetten als hij oefent, want bleus moet je voelen of zoiets. Natuurlijk ook een hond (die lag te janken als iedereen aan het werk was). Een lekkere zware motor (nu een Motoguzzi). Een caravan die meer dan een week voor ons raam staat als ze op vakantie gaan (dat constante heen en weer geloop voor je raam als ze inpakken, schoonmaken en weet ik wat ze allemaal doen zijn). Bomen en een heg die ver over onze schutting groeien. Het snoeien moet even vlug vlug, dus met van die lekkere herrie apparaten.
Praten gaat ook nooit zachtjes, want optreden met een band maakt je sneller doof.
Moet ik nog even doorgaan.
Net was hij ook weer bezig met een apparaat dat zoveel herrie maakt dat ik de ramen maar even dicht deed (terwijl het net lekker weer was om het raam open te hebben).
Gelukkig is hij altijd snel klaar met klussen, dus na twee minuten kon ik het raam weer lekker openzetten op mijn thuiswerkdag.
Ik hoop dat ze het huis ook snel beu zijn en ze weer snel verhuizen. Maar dat is waarschijnlijk ijdele hoop, want ze hebben net de badkamer laten verbouwen en nog wat dingen laten aanpassen waar ook veel geluidsoverlast mee gepaard ging, maar dat zijn dingen die erbij horen.
Kortom ook in een koopwoning die je wel kunt betalen omdat je enorm je best doet om toch een betaalde baan te houden om je gezin een fijne thuisplek te bezorgen, kan toch tegenslag hebben.
Je kunt helaas je buren niet zelf uitkiezen.
Ik droom wel eens van autisme vriendelijke woonwijken, maar is dat uberhaupt mogelijk?
Ik denk dat het daarvoor gewoon te druk is.
Ik heb trouwens al twee keer op je abonneer knop van je YouTube video’s gedrukt, maar ik blijf in mijn hoofd hangen bij de eerste vraag, e-mail of telefoonnummer.
Waarom staat daar nooit uitleg bij wat de voor/nadelen van de ene of de andere keus is. Je moet tegenwoordig alles maar weten.
Bij de site van Mandy Verleijsdonk had ik bijvoorbeeld ook een vinkje uitgelaten bij het aanmelden, maar nu krijg ik geen melding als er een reactie terug is. (Heb ik gelukkig wel van jouw site).
Bedankt dat ik mijn ‘mind’ weer mocht laten ‘speaken’.
Groet,
Hans
Hoi Hans,
Dank je voor je reactie. Wat vervelend dat jullie er in buren op achteruit zijn gegaan. De dingen die je beschrijft lijken mij erg storend allemaal. Dan heb je geen rust meer in je eigen huis.
Ik denk dat je gelijk hebt dat het niet altijd uitmaakt in wat voor woning je woont, dat zelfs in een mooie 2-onder-1-kap overlast kan zijn. Je kunt je buren inderdaad niet kiezen en je hebt er maar 1 nodig die de boel verpest. Lukt het om met ze in gesprek te gaan?
Als je je wilt abonneren op mijn YouTube moet je een Google-account hebben. Heb je dat? Volgens mij vraagt Google je in te loggen en moet je op e-mail klikken. Of zijn het invulvelden?
Hé Mariska, dankjewel.
Vier reacties terug in 1 keer achter elkaar. Klopt het dat je even opgespaard hebt, totdat je genoeg energie had?
Ik ben wel benieuwd of je de reacties al wel eerder gelezen had.
Waarom die vraag, nou …. heb je wel eens van ‘spoon energy’ gehoord?
Ik vermoed dat je vast wel een video over energie niveau hebt gemaakt.
Dus maar eens gaan abonneren op je video kanaal.
Bij het aanmelden krijg je als eerste een ‘of’ vraag.
Telefoonnummer of e-mail. Ik ga voor de laatste optie.
Bedankt voor al je reacties terug. Lief dat je overal iets teruggeeft.
Groet,
Hans