LICHAMELIJKE KLACHTEN op het werk: als je door PIJN belemmerd wordt

lichamelijke klachten bij autisme

Lichamelijke klachten en pijn kunnen op het werk een flinke belemmering zijn. Vooral bij mensen met autisme kunnen stress en spanning voor allerlei fysieke klachten zorgen. Bij mij heeft dit zelfs voor een burnout gezorgd. Waarom hebben mensen met autisme vaak lichamelijke klachten en hoe ga je hiermee om?

Toen ik in 2008 mijn eerste echte baan kreeg, was ik zeer enthousiast. Eindelijk zou ik iets kunnen doen met taal en informatica. Ik zou namelijk als redacteur voor een computertijdschrift werken. Maar naast het enthousiasme was er angst: wat als ik weer last zou krijgen van mijn ogen? Wat als mijn RSI-klachten weer zouden opspelen? Daar had ik het verleden al veel last van gehad.

De eerste werkdag arriveerde. Die nacht was mijn faalangst dusdanig opgespeeld dat ik geen oog had dichtgedaan. Toch lukte het mij om die dag door te komen. Maar ook de volgende nacht was ik slapeloos. De volgende nachten sliep ik slechts een paar uur. Mijn slapeloosheid was geboren. Gedurende mijn hele dienstverband sliep ik niet alleen amper, maar had ik ook structureel last van vermoeide ogen, hoofdpijn, nekschouderklachten en oververmoeidheid. Ik voelde mij belemmerd in mijn werk. Waarom konden anderen dit wel?

Psychosomatische klachten

Tijdens bezoeken aan de psycholoog ontdekte ik dat er een naam is voor mijn klachten, namelijk psychosomatische klachten. Ergens was dat een troost, want het betekende dat meer mensen dit hebben. Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet door lichamelijke aandoeningen kunnen worden verklaard. Vaak hebben ze een psychische grondslag door spanning en stress.

Ik spreek veel mensen met autisme en ze hebben haast allemaal wel last van lichamelijke klachten door chronische stress en angst. Veel gehoorde klachten zijn vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn/migraine, maagdarmklachten, hyperventilatie, allergie en paniekaanvallen. Ook oorsuizen (tinnitus) komt voor.

Hoe ontstaan lichamelijke klachten bij autisme?

Mensen met autisme ervaren vaak meer spanning en stress in het leven dan andere mensen. Het leven is nu eenmaal niet op autisme ingericht. De maatschappij verwacht mensen die fulltime kunnen werken, de wereld draait snel en is onvoorspelbaar en haast overal is het druk en luidruchtig.

Zelfs thuis ervaren mensen met autisme vaak stress. Zelf heb ik bijvoorbeeld veel last van geluidsoverlast van buren. Dit is een veelgehoord probleem bij mensen met autisme. Als je je zelfs thuis niet rustig en veilig kunt voelen, dan is het niet gek dat je chronisch gestrest bent.

Eigenlijk is er een continu gebrek aan controle. De wereld draait maar door en eigenlijk moet je maar mee rennen. Totdat je struikelt. Wij houden het gewoon niet bij.

Zelf zie ik de lichamelijke klachten als een uitlaatklep van het lichaam. Als psychisch lijden oploopt, zoekt het lichaam een manier om het af te vloeien. Dit gaat meestal via het lijf, waardoor je pijn krijgt of ziek wordt. Eigenlijk is dit een alarmsysteem van je lichaam. Ik zie het altijd als een signaal dat ik rust moet nemen of dat de huidige situatie niet goed voor mij is.

Lichamelijke klachten op het werk

Vaak is het de werkplek waar lichamelijke klachten het meest optreden. Op je werk moet je nu eenmaal taken verrichten die van je verwacht worden. Je kunt niet zomaar pauze nemen wanneer je dat wilt en je bent gebonden aan je werkuren. Voor mij betekende dat dat ik onlangs pijn en vermoeidheid maar door en door ging. Je moet nu eenmaal functioneren en geld verdienen om rond te komen.

Vooral als je nog weinig werkervaring hebt, kunnen fysieke klachten je overvallen. Misschien weet je nog niet wat je qua werk aankunt of ontstaat er spanning bij taken die je niet verwacht had. Ik wil je vooral zeggen dat dit niets is om je voor te schamen en je niet alleen bent. Toen ik voor het eerst tegen deze klachten aanliep, schaamde ik me. Ik dacht dat ik de enige was en begreep mijzelf niet. Waarom kunnen anderen wel gewoon functioneren?

Omgaan met fysieke klachten op het werk

Maar hoe ga je om met deze klachten? Ik wil je vooral adviseren om werk te zoeken dat bij je past. Laat de verwachtingen van de maatschappij en de omgeving los. En ja, ik weet hoe moeilijk dat is, maar je gezondheid gaat voor. Niemand heeft er wat aan als je uitvalt door ziekte of burnout.

Ik heb aan den lijve ondervonden hoe het is om mijn klachten te negeren. Ik raakte burnout en heb daarna nooit meer volledig kunnen functioneren. Gelukkig weet ik nu dat mijn klachten bij autisme horen. Ik heb de verwachtingen bij mijzelf nu omgedraaid: ik verwacht niet dat ik fulltime kan werken. In plaats daarvan probeer ik te doen wat goed en haalbaar voor mij is.

Dat betekent wel dat ik in een uitkering zit. Vanuit de uitkering heb ik vrijwilligerswerk gezocht en ik werk nu een paar uur per week als ervaringsdeskundige. Intussen heb ik geaccepteerd dat dit voor mij het hoogst haalbare is. Ik zit niet meer dagen achter de computer, waarvan ik weet dat het ziekmakend voor mij is. Ik kan mijn werktijden en uren zelf bepalen. Ik kan pauze nemen wanneer ik dat wil. Nog belangrijker: de druk vanuit het werk is laag en als het even niet gaat, dan is daar begrip voor.

Als je dit moeilijk vindt, kijk dan of je met een arbeidshulpverlener passend werk kunt vinden. Belangrijk is dat de hulpverlener ervaring heeft met autisme. Je kunt dan samen kijken welk werk mogelijk bij je past en of je specifieke werktijden of uren nodig hebt. Zelf kan ik niet voor 10:00 uur beginnen met werken, omdat ik anders slecht slaap. Het was voor mij echt een eyeopener toen mijn arbeidshulpverlener zei dat ik dan gewoon werk kon zoeken dat niet vroeg begint.

Een aantal tips

Passend werk wil niet betekenen dat je nooit meer last hebt van fysieke klachten. Ook ik heb nog geregeld rugpijn en hoofdpijn. Maar het is op een draaglijk niveau. Vandaar wat tips.

  • Luister naar de signalen van je lichaam en neem bij klachten op tijd rust. Micropauzes kunnen al helpen.
  • Zorg voor voldoende beweging.
  • Zorg voor voldoende ontspanning en leuke dingen.
  • Eet gezond en op tijd.
  • Maak indien nodig gebruik van hulpverleners, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of voedingsdeskundige.
  • Bespreek indien mogelijk je klachten op het werk. Wie weet kan er iets aangepast worden.

Ik ben benieuwd welke lichamelijke klachten jullie ervaren en hoe jullie hiermee omgaan. Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

Bekijk ook de video LICHAMELIJKE KLACHTEN bij AUTISME

Comments

  1. In het verleden heb ik ook last gehad van lichamelijke klachten die mijn werk erg beïnvloedde. Gelukkig kon ik alternatieve opdrachten doen nadat ik met mijn baas had gesproken. Hij heeft mij toen ook gelijk een specialist aanbevolen.

  2. Ik heb nog geen diagnose. Maar wel een verdenking ervan. Ik ervaar ook al jaren pijnklachten vooral in mijn nek, schouders, boven armen en rug. Ik probeer dan meer rust te nemen in de hoop dat het over gaat. Soms gaat het niet vanzelf over en word het erger dan heb ik een paar behandelingen bij de fysio nodig. Ik wil binnenkort naar de huisarts voor een doorverwijzing om een diagnose traject te kunnen starten. Op dit moment ligt de drempel nog een beetje te hoog voor mij.

Speak Your Mind

*