RESCUE FOOD bij autisme: als normaal koken even niet lukt

Eten moeten we allemaal, ook mensen met autisme. Dan zet je toch gewoon even een makkelijke maaltijd op tafel? Helaas is dat voor mensen met autisme soms niet meer mogelijk. Want wat als je overprikkeld bent en een pan op het vuur zetten al te veel is? Wat als er niemand om je heen is die je eten kan bereiden? Gelukkig is er dan rescue food.

rescue food

Rescue food is de Engelse term voor noodvoeding. Het is een intussen ingeburgerde term tussen mij en mijn vriend. Aangezien wij allebei autisme hebben, weten wij maar al te goed hoe het is als je door omstandigheden niet meer in staat bent om te koken. Maar in staat om te eten, dat zijn wij meestal wel!

Rescue food staat voor ons voor een maaltijd die snel en eenvoudig op te warmen is of bezorgd wordt. Maar het kan ook een snack zijn die je onderweg bij je hebt of zelfs een zakje druivensuiker voor als je je slap voelt. Het is noodvoeding voor als niets anders meer mogelijk is.

Waarom is rescue food belangrijk?

Voor mensen met autisme kan normaal functioneren in de maatschappij een forse uitdaging zijn. Vaak hebben wij minder energie, raken overprikkeld en kunnen door onverwachte veranderingen volledig blokkeren of niet meer schakelen. Na een intensieve dag kan het daardoor te veel zijn om nog te koken.

Misschien denk je: dan haal je toch een kliekje uit de vriezer? Nou, dat is juist het punt: als je vooraf weet dat je een intensieve dag gaat hebben, kun je ‘s ochtends inderdaad een maaltijd uit de vriezer halen. Die heeft dan de hele dag de tijd om te ontdooien.

Maar mijn vriend en ik lopen er geregeld tegenaan dat we ons op een dag hebben verkeken of dat we onverwachts uitgeput zijn. Het zijn juist situaties die onverwacht anders lopen die voor kortsluiting zorgen, voor oververmoeidheid zorgen en een onvermogen om fatsoenlijk te koken. De belangrijkste eis aan rescue food is dan ook dat het binnen een half uur op tafel kan staan. Een blok ingevroren soep is dan een verschrikking. Verder moet het eten zijn dat lang houdbaar is. Het moet namelijk op voorraad kunnen staan totdat het nodig is.

Welke soorten rescue food zijn er?

Welke rescue food geschikt is, hangt uiteraard van jezelf af en van de situatie. Soms lukt het mij nog wel om rijst te koken en een blikje goulash te verwarmen. Maar als ik volledig uitgeput ben, is een maaltijd die alleen maar in de oven hoeft vaak de enige optie.

Laten bezorgen

Een maaltijd laten bezorgen kan heel fijn en ontspannen zijn. Je doet je bestelling en even later komen ze aan de deur. Hier zitten helaas wel nadelen aan. Niet alleen is het duur; er zijn onder ons ook mensen met belangst of die door overprikkeling niet meer online kunnen bestellen. Zelfs het onder ogen komen van iemand aan de deur kan al te veel zijn.

Oven, magnetron of airfryer

De oven en de airfryer hebben mij al geregeld aan noodvoeding geholpen. Voorbeelden van rescue food zijn diepvriespizza’s, röstirondjes, kant-en-klare worstenbroodjes en Ping-en-klaar-maaltijden. Laatstgenoemde zijn volledige maaltijden die zowel in de oven als magnetron kunnen worden opgewarmd. Denk maar aan pasta of kipfilet met groente. Het gaat erom dat je het eten alleen maar in de oven, magnetron of airfryer hoeft te stoppen en hoogstens tussendoor even moet schudden.

Mocht je erg vaak rescue food nodig hebben, dan is het uiteraard belangrijk om maaltijden te kiezen die zo gezond mogelijk zijn. Dat kan bij kant-en-klaarmaaltijden best een uitdaging zijn. Ik probeer in elk geval maaltijden te kiezen met groenten. Gelukkig eet ik gemiddeld eens in de twee weken rescue food en is het dan niet erg om een keer minder gezond te eten.

Opwarmen in een pannetje

Voeding die ik alleen in een pannetje hoef op te warmen is voor mij ook rescue food. Zo heb ik al vaak plezier gehad van blikken maaltijdsoep. Die hoef ik alleen maar op te warmen en aangezien het maaltijdsoep is, is het voedzaam genoeg. Gaat het om dunnere soep? Dan lukt het mij nog wel om een broodje in de oven te stoppen, voor erbij.

In mijn voorraadkast staan ook bijna altijd blikjes goulash en ragout. Laatst had ik een Vlaams stoofpannetje uit een blikje. Hierbij kook ik altijd wat rijst. Ik kan me voorstellen dat dit voor anderen misschien te veel is, maar voor mij is rijst koken vaak nog haalbaar.

Het kan ook fijn zijn om standaard blikjes knakworst in huis te hebben en opbakbroodjes. De knakworstjes hoef je alleen maar op te warmen en de broodjes stop je even in de oven. Zo heb je in korte tijd een broodje knakworst bereid.

In het diepvriesvak van de supermarkt vind je tegenwoordig ook steeds meer zakken met wokmaaltijden. Die hoef je alleen maar in de pan te gooien en op te warmen. Hetzelfde geldt voor pakken diepvriesgroenten.

Noodles

In de supermarkt is ook een gedeelte met (cup)noodles te vinden. Dit zijn vaak simpele maaltijden waar je alleen maar heet water bij hoeft te gooien. Na een paar minuten wachten en roeren is het eten klaar.

Hoewel ik dit zelf geen volwaardige maaltijd vind, is het handig om ze in huis te hebben. Bij mindere trek, als tussendoortje of als je echt tot niets anders meer in staat bent, is dit eten snel en eenvoudig te bereiden. Een bijkomend voordeel is dat het vaak lang houdbaar is.

Een koude maaltijd

Uiteraard kun je nog altijd terugvallen op de oeroude boterham. Even snel een boterham smeren lukt veel mensen nog wel. Zelf vind ik dit geen volwaardige avondmaaltijd. Je kunt de maaltijd wel wat opleuken met een luxere topping, bijvoorbeeld vis uit blik of een vegetarische spread.

Eten voor onderweg

Als je onderweg bent, kan het voorkomen dat je een hongeraanval krijgt. Het is dan verstandig om altijd een snack bij je te hebben. Denk hierbij aan een mueslireep, liga’s of andere verpakte snacks.

Vooral als je onderweg uitgeput raakt of overprikkeld, kan zo’n snack je nog net een opleving geven. Voor mij geldt dat vooral iets met suiker of chocola mij kan redden. Zo red ik het nog net om thuis te komen.

Als ik eenmaal overprikkeld of oververmoeid ben, lukt het mij echt niet meer om nog een winkel in te gaan en een snack te kopen. Ik vind het normaal al vermoeiend en vervelend om naar de supermarkt te gaan, laat staan als ik er zo aan toe ben.

Vooral als je allergieën hebt of op een speciaal dieet bent, is het meenemen van rescue food essentieel. Je kunt nu eenmaal niet altijd aan het juiste eten komen. En doordat wij plotseling leeg kunnen lopen door overprikkeling, hebben wij nu eenmaal eerder behoefte aan een snack. En ja, eten moet dan echt meteen.

Zoals gezegd is elke situatie anders en verschilt het per persoon wat bij overprikkeling en uitputting nog mogelijk is. Lukt het echt niet meer om te koken of te eten? Kijk dan of je hulp kunt vragen.

Vitaminentekort of een ander tekort?

Heb je een vitaminentekort of een vermoeden daarvan? Of voel je je algeheel slap? Ga dan naar de huisarts om dit te laten checken. Eventueel kun je dan vitaminen bij slikken, bijvoorbeeld multivitaminen. Zelf ontdekte ik zo dat ik te weinig zout binnenkreeg. Bovendien had ik een tekort aan Vitamine D. Geloof me, voor mij maakten de vitamine-D tabletten van Lucovitaal echt een wereld van verschil. Deze winter had ik het gevoel weer rond te dansen, terwijl ik normaal gesproken suf op de bank zat.

Welke voeding gebruik jij als rescue food?

Heb je de Autisme Woonenquête al ingevuld?

Momenteel loopt er een Autisme Woonenquete om te woontevredenheid van mensen met autisme in kaart te brengen. Zou jij die willen invullen. Klik hier voor meer informatie.

Abonneer je op dit blog

Comments

  1. Ik heb daar toevallig net iets nieuws voor ontdekt: heel makkelijke zelfmaakpizza.

    – Kant en klare pizzabodem + saus
    – Geraspte kaas
    – Stukjes paprika uit de diepvies
    – Vegetarische shoarma

    Hiermee flans ik dan een semi-gezonde pizza in elkaar met “verse” ingrediënten

    • Pien says:

      Da’s toevallig! Op de dag dat jij dit schreef, at ik voor het eerst in mijn leven zo’n bodem met saus. Idd makkelijk. Je kunt er eigenlijk al je restjes groenten op kwijt, uitje, en/of een blikje vis, kaas erover. Ik ben echt niet van de kant-en-klaar, maar dit is prima!

  2. Ester says:

    Ik heb altijd loempia’s in de vriezer liggen. 20 min 220 graden, beetje rijst of noedels erbij. Minimale moeite, toch een warm happie.
    Voor 2 dagen koken. Portie 2 invriezen of lekker makkelijk de dag erna.

  3. Hans van der Lijcke says:

    Toen ik kamers zat in Utrecht had ik verschillende blikken erwtensoep van Unox. Niet een ander merk, want dan was de kans op iets tegenkomen wat niet lekker valt in mijn mond, iets groter. Bijna veertig jaar geleden waren er nog niet van die lekkere kant en klaar maaltijden. Dus de blikken snert, die ik van mijn oma kreeg, waren mijn rescue food.

    Overigens heb ik het alleen op kamers wonen in de universiteitsstad geen jaar volgehouden. De studie en voor jezelf zorgen, ver van huis, was teveel van het goede op dat moment.

    Groet
    Hans

    • Ja, zo’n blik soep kan echt een uitkomst zijn. Of bakjes met maaltijden van je familie. Ik vind de soepen van Struik trouwens het lekkerst, alleen zijn die niet overal te koop.

Speak Your Mind

*