Vormen van GELUIDSVERVUILING: waar komt dat GEBROM of GEPIEP vandaan?

Heb jij wel eens last van geluidsvervuiling? Hoor je bijvoorbeeld een continue piep als je in de tuin zit? Of hoor je zelfs in huis gezoem of gebrom van buitenaf? Dan heb je mogelijk last van geluidsvervuiling. Maar welk type geluidsvervuiling zijn er allemaal?

geluidsvervuiling

Als je prikkelgevoelig bent – bijvoorbeeld omdat je hooggevoelig bent, autisme hebt of een niet aangeboren hersenletsel – dan komen geluiden intenser binnen dan bij andere mensen. Bij prikkelgevoeligheid ontbreekt vaak een filter, waardoor alle geluiden tegelijkertijd binnenkomen. Geluiden die op dat moment niet nodig hebt, komen dus ook binnen. Andere mensen kunnen die geluiden vaak wel filteren. Toch wil dat niet zeggen dat de onderstaande lijst niet ook voor hen irritant is.

Geluidsvervuiling komt steeds meer voor. De wereld wordt steeds meer gevuld met machines en apparatuur. En die zorgen helaas voor geluiden. Hieronder staat een lijst met mogelijke oorzaken van geluidsvervuiling.

1. Kattenverjagers en steenmarterverjagers

Misschien ken je ze wel: je loopt langs een tuin of auto en hoort opeens een hele hoge pieptoon. De kans is dan groot dat er een kattenverjager of steenmarterverjager in de buurt staat. Dat is een klein apparaatje dat vaak in tuinen staat of in een auto is gemonteerd.

Mensen die het vervelend vinden dat katten in hun tuin komen om bijvoorbeeld behoefte doen, hopen de beestjes daarmee te verjagen. Het nadeel is dat niet alleen katten pieptoon horen, maar wij ook. Er wordt wel eens gezegd dat alleen jonge mensen dit geluid kunnen horen. Helaas is dit vaak niet het geval. Ik ken genoeg oudere mensen die het een afschuwelijk geluid vinden.

Hetzelfde geldt voor apparaatjes in auto’s. Steenmarters willen nog wel eens bekabeling onder de motorkap kapot bijten. De apparaatjes moeten de steenmarters verjagen. Het erg is dat deze continu aanstaat, zowel de kattenverjagers meestal op beweging reageren en kunnen worden afgesteld.

Niet alleen is het gepiep een afgrijselijk geluid; blootstelling eraan kan naderhand voor allerlei klachten zorgen, bijvoorbeeld oorsuizen, hoofdpijn en zelfs leerproblemen. Heel erg naar! Bovendien heeft het al talloze burenruzies veroorzaakt.

2. Windmolens

Het is heel goed dat er actie wordt ondernomen om op een duurzame manier energie op te wekken. Ik ben dan ook zeker niet tegen windmolens.

Helaas staan niet alle windmolens ver van woonwijken. Het gevolg is dat bewoners continu gedraai en gebrom moeten aanhoren. Niet leuk als je lekker in je tuin van het zonnetje wilt genieten of een raam open wilt zetten.

Audioloog De Laat geeft het volgende over windmolens aan: “Laagfrequent geluid horen sommige mensen als een bromtoon en anderen voelen vooral de trilling. Het feit dat de turbines krachtiger worden, zal voor meer klachten zorgen.”

3. Een gemaal

Een gemaal kan ook veel overlast veroorzaken. Ik heb wel eens iemand gesproken die erbij een buurt woonde. Zij hoorde continu gebrom, wat verschrikkelijk veel stress veroorzaakte. Het feit dat je het niet kunt uitzetten en dat het continu door je huis trilt, maakt werkelijk wanhopig.

4. Een warmtepomp

Met het verduurzamen van woningen worden steeds meer warmtepompen geplaatst. Deze warmtepompen worden vaak in tuinen geplaatst, bijvoorbeeld in een kast. Helaas kan dit veel geluidsoverlast veroorzaken. Een warmtepomp heeft namelijk een ventilator, die continu draait.

Vanaf 1 april 2021 gelden er regels rondom het geluid van warmtepompen. Overdag nog een warmtepomp hoogstens 45 decibel produceren. Tussen 19:00 en 7:00 is dat maximaal 40 decibel. De vraag is of dat zacht genoeg is voor mensen met een prikkelgevoeligheid.

5. Airco’s

Als iets veel geluid maakt, dan is het wel een airconditioning. Veel gebouwen hebben airco’s op de daken staan, die soms zelfs dag en nacht zoemen. Ik ken mensen die om die reden verhuisd zijn, omdat ze niet konden slapen en totaal geen rust vonden. Niet alleen bedrijven, maar ook steeds meer particulieren installeren airco’s, omdat de zomers steeds warmer worden. Zoemende ventilatoren aan gevels zullen steeds meer voorkomen.

6. Opblaas-Abrahams en Sarahs

Iets minder veelvoorkomend zijn de opblaasvarianten van Abraham of Sara, wanneer iemand 50 jaar wordt. Dat maakt ze echter niet minder irritant. Onlangs logeerde ik bij iemand. Toen ik in bed lag, hoorde ik een heel naar gezoem met een hoge pieptoon erin. Zodra ik mij ervan bewust werd, kon ik het niet meer loslaten. Die nacht sliep ik dan ook zeer slecht.

Volgende ochtend keek ik naar buiten. Een eind verderop stond een enorme Abraham voor een huis. Het opblaassysteem maakte dit afgrijselijke geluid. Later hoorde ik van de persoon waar ik logeerde, dat de Abraham op de volgende nacht nog stond. Als iets onnodige geluidsvervuiling veroorzaakt, dan is dit het wel.

7. Zwembadpompen

In de zomermaanden zetten mensen vaak zwembaden in de tuin. De laatste jaren zijn dit echter geen poedelbadjes meer, maar ware zwembaden. Omdat de baden zo groot zijn, moeten ze met een pomp worden gefilterd. Zo’n zwembadpomp maakt een continu zoemend geluid. Vooral ‘s nachts, als je door de hitte met de ramen open slaapt, is dat zeer storend.

8. Zonnepanelen

De laatste jaren krijgen steeds meer woningen zonnepanelen op het dak. Misschien kun je het amper voorstellen, maar ook zonnepanelen kunnen geluid veroorzaken. Ze kunnen bijvoorbeeld tikgeluiden veroorzaken als ze aan het opstarten zijn of een continue pieptoon veroorzaken. Ook dat kan je rust aardig verstoren. Vooral een hoge pieptoon kan een mens tot wanhoop brengen, vooral omdat je het niet kunt uitschakelen. Zo heb je nooit rust in je eigen huis.

Geluidsnormen helpen niet altijd

Veel van bovenstaande installaties vallen onder specifieke geluidsnormen. Er zijn dan wettelijke regels opgesteld voor de mate van geluidsproductie. Helaas betekent dat niet dat je er geen last van kunt hebben. De geluidsnormen zijn sowieso afgestemd op de gemiddelde mens. Er is niet specifiek rekening gehouden met mensen met een prikkelgevoeligheid.

Hooggevoelige mensen, mensen met autisme of niet aangeboren hersenletsel kunnen verschrikkelijk veel last hebben van geluiden die anderen kunnen filteren. Het is jammer dat deze doelgroep niet bij geluidsmetingen wordt meegewogen. Hierdoor heb je vaak geen poot om op te staan wanneer je in protest gaat.

Mocht je geluidsoverlast ervaren, weet dat je niet de enige bent. Je bent geen aansteller. Er moet meer gedaan worden aan geluidsvervuiling, want langdurige geluidsoverlast is ziekmakend.

Welke vormen van geluidsvervuiling ervaar jij? Plaats reactie onder dit artikel.

Abonneer je op dit blog