Ervaringsdeskundige autisme

Op dit blog wordt deels aandacht besteed aan autisme. Als ervaringsdeskundige autisme wil ik graag mijn ervaringen delen en bruikbare tips geven aan mensen met autisme. Autisme is deel van mij en bezorgt me dagelijks allerlei uitdagingen. Toch is het niet per se iets negatiefs. Door mijn autisme ben ik zeer creatief, ben ik eerlijk en betrouwbaar en kan ik goed luisteren.

Bovendien beschik ik door mijn autisme over enorm veel kennis en vaardigheden. Alles wat ik heb geleerd om in het leven te functioneren, kan ik met anderen delen. Zo heb ik therapie en trainingen gevolgd, waarbij ik de handvatten heb gekregen om met problemen en belemmeringen om te gaan. Uiteindelijk ben ik er een sterker persoon door geworden.

Momenteel ben ik werkzaam als ervaringsdeskundige bij MEE Gelderse Poort, bij het project Ervaar MEE.

Mijn ervaring

Mijn ervaring gaat verder dan alleen het hebben van autisme. Al voor mijn diagnose (in 2012) doorliep ik verschillende behandeltrajecten vanwege psychische klachten. Zo heb ik naast mijn autisme een angststoornis, waardoor ik geregeld last heb van hyperventilatie en angstgedachten. Daarnaast heb ik periodes van slapeloosheid en stress.

Jaren terug ben ik burn-out geraakt in een fulltime baan, die duidelijk te zwaar voor me was. Na een tijdje als ZZP’er werkzaam te zijn geweest, waarbij ik wederom overbelast raakte, ben ik het diagnosetraject in gegaan. Autisme zit in de familie, waardoor de diagnose me niet verbaasde.

Een wekelijkse dagtraining voor volwassenen met autisme bij het Dr Leo Kannerhuis heeft me erg geholpen om met mijn beperkingen om te gaan. Het was fijn om in een groep met mensen met autisme herkenning te vinden, problemen te bespreken, te leren ontspannen en mijzelf door middel van empowerment te versterken. Na deze training voelde ik me bijna een ander mens, en zo krachtig.

Niet alleen mijn autisme zelf biedt een bron van ervaring, maar ook de trajecten er omheen, de wegen naar hulp en begeleiding, weten waar je terecht kunt en waar je lotgenoten kunt ontmoeten.