Het auteursrecht: welke afbeeldingen mag ik wel gebruiken?

rechtenvrije afbeeldingenEen blogartikel is niet compleet zonder afbeeldingen. Afbeeldingen zijn aantrekkelijk, vormen een toelichting op de tekst en helpen de vindbaarheid van je blog te verbeteren. Maar hoe kom je eigenlijk aan beeldmateriaal?

Het auteursrecht

Wie op zoek is naar beeldmateriaal, zoekt al snel op Google. Maar de afbeeldingen die daar voor het oprapen liggen, kunnen niet zomaar worden gebruikt. Op de meeste afbeeldingen rust namelijk het auteursrecht. Je mag ze dus niet ongevraagd publiceren of bewerken.

De Creative Commons-licentie

creative commons licentieMaar hoe kom je dan aan afbeeldingen? Moet je die allemaal zelf gaan maken? Gelukkig hoeft dat niet. Er bestaan namelijk afbeeldingen die je wel mag gebruiken. Het enige wat je daarbij hoeft te doen is een naamsvermelding toevoegen. Het zijn afbeeldingen met een Creative Commons-licentie.

Er bestaan verschillende Creative Commons-licenties. Bij de ene licentie mag je de afbeeldingen voor commerciële doeleinden gebruiken (dus op je blog) en bewerken (de CC BY 3.0-licentie), terwijl dat bij andere licenties niet mag. Bij alle licenties moet je een naamsvermelding toevoegen van de maker.

Snel afbeeldingen zoeken

Er bestaat een handige website waarmee je snel Creative Commons-afbeeldingen kunt zoeken voor je blog. Met Creative Commons Search kun je op verschillende diensten naar beeldmateriaal zoeken, bijvoorbeeld op Flickr en Google Afbeeldingen.Let hierbij op de volgende dingen:

  • Zorg dat de optie ‘use for commercial purposes’ aangevinkt is als je de afbeelding voor je bedrijf gaat gebruiken, bijvoorbeeld op het blog.
  • Vink de optie ‘modify, adapt, or build upon’ als je van plan bent om de afbeelding te bewerken of uit te snijden.

Vervolgens zoek je eenvoudig naar afbeeldingen via het zoekveld. Soms werkt het beter om Engelse termen te gebruiken.

creative commons search

Twijfel je over de rechten van een afbeelding? Kijk dan bij de afbeelding wat de licentie is. Op Flickr vind je die informatie rechts onder Licence / Some rights reserved. Als je hierop klikt, zie je wat wel of niet met de afbeelding mag.

Naamsvermelding maken

Hoe maak je naamsvermelding van een afbeelding? Dit doe je door een verwijzing in je tekst op te nemen naar de pagina waar je de foto vandaan hebt of naar het profiel van de maker op bijvoorbeeld Flickr. De verwijzing kan dan de naam van de maker bevatten, maar ‘beeldmateriaal afkomstig van’ is soms beter als het een rare nickname betreft. De verwijzing mag in de lopende tekst, onder de afbeelding of onder aan het blogartikel staan.

 

Comments

  1. Die link kende ik nog niet. Dank voor het delen!

  2. Op Photorack.net kan je ook veel gratis foto’s vinden, waarbij naamsvermelding niet verplicht is.