Bronvermeldingen in blogartikelen: hoe werkt dat?
bronvermeldingen in blogartikelen

Beginner-klein

Bronvermeldingen in blogartikelen plaatsen: hoe werkt dat eigenlijk? Deze vraag kreeg ik tijdens mijn workshop Zakelijk Bloggen van een van mijn deelnemers.

Een zeer goede vraag, want hoe zit dat eigenlijk bij blogs? Moet je net als bij een wetenschappelijk artikel de auteursnaam, de naam van de publicatie en aanvullende gegevens vermelden of is een verwijzing door middel van een hyperlink voldoende om plagiaat te voorkomen?

Auteursrecht van blogs

Net als bij andere publicaties hoor je in blogartikelen een bronvermelding te plaatsen als je daar bronnen voor hebt gebruikt. Dat is wel zo leuk voor de schrijver van het originele artikel, de bedenker van de gebruikte ideeën of de maker van een afbeelding of foto. Blogartikelen zijn bovendien auteursrechtelijk beschermd en mogen niet zomaar gekopieerd worden, tenzij je dit nadrukkelijk toestaat (1).

Een bronvermelding op je blog gebruiken

Als je een stuk tekst uit een andere blog citeert of in je eigen woorden overneemt, hoor je zowel de auteursnaam en de bron te vermelden. Is de auteursnaam onbekend, dan vermeld je alleen de webpagina (1). Dit kan op verschillende manieren. In dit artikel maak ik bijvoorbeeld gebruik van informatie van de website Ius Mentis.

Een bronvermelding in de lopende tekst

Arnoud Engelfriet geeft in het artikel Legaal bloggen: Gebruik van materiaal van anderen aan dat je bij een citaat “verplicht [bent] om de bron en de naam van de auteur te noemen.”

In dit stukje leid ik het citaat in eigen woorden in, om vervolgens het stukje van de bron te citeren. Het woord tussen rechte haakjes heb ik zelf ingevoegd om de leesbaarheid van de zin te behouden, vandaar de haakjes. Mocht je een stuk uit het citaat willen weglaten, dan plaats je op die plek haakjes met puntjes […]. Verder verwijst de titel van de webpagina via een hyperlink naar het originele artikel, zodat lezers kunnen doorklikken.

Een bronvermelding onder aan het artikel

Je kunt de bronvermelding ook onder aan het artikel plaatsen, bijvoorbeeld onder het kopje ‘bronnen’. In de tekst verwijs je dan naar de gebruikte bron:

Als je uit een blogartikel van een ander citeert, ben je “verplicht om de bron en de naam van de auteur te noemen” (1).

Aan het einde van het citaat plaats je een voetnoot, die in dit geval tussen haakjes staat. Die verwijst naar de bron onder aan het artikel. Als je ideeën van anderen in eigen woorden samenvat, sluit je ook af met een voetnoot. De zinnen staan dan alleen niet tussen aanhalingstekens.

Wanneer moet je een bron vermelden?

Het is soms lastig om te bepalen of iets nu een idee van een ander is of niet, vooral als honderden bloggers hetzelfde op hun blog schrijven. Wanneer moet je dan een bron vermelden? Een regel hierbij is: als iets algemeen gedachtegoed is, hoeft het niet. Iedereen weet bijvoorbeeld dat je bij door rood licht rijden een bekeuring kunt krijgen. Daar hoeft dus geen bronvermelding bij.

Daarentegen kun je bij het beschrijven van een specifieke methode beter wel naar een bron verwijzen, bijvoorbeeld naar een blogartikel waarin die methode beschreven wordt of naar een boek. Probeer dus in te schatten of de meeste mensen iets al weten of niet. Bij twijfel geldt: vermeld altijd de bron.

Bronnen

(1) Engelfriet, Arnoud. Legaal bloggen: Gebruik van materiaal van anderen, Ius Mentus.

Comments

 1. Hallo Mariska,
  Allereerst bedankt voor bovenstaande info, nuttig voor een startende blogster! Ik heb een vraag, ben benieuwd of je me hierbij kunt helpen.

  Ik wil voor mijn blog en de ondersteunende social mediakanalen mijn eigen ’tegeltjes’ met spreuken gaan posten. Een wekelijkse mooie spreuk in de look & feel van mijn blog. Nu circuleren er echter zoveel spreuken rond op internet dat het volgens mij onmogelijk is om de bedenker ervan te achterhalen en een bron te vermelden. Hoe zie jij dit? Denk je dat ik dergelijke spreuken gewoon kan gebruiken voor mijn eigen tegeltjes?

  Alvast bedankt!

  • Bedankt voor je reactie. Wat een leuk idee, van die tegeltjes met spreuken!

   Mijn eerste gevoel zegt dat het het veiligst zou zijn om zelf leuke spreuken te bedenken. Mocht je dat lastig vinden, dan denk ik dat het het beste is als je toch de bron vermeldt van de spreuk die je van een ander gebruikt. Je vermeldt dan dus de website waar je de spreuk gevonden hebt. Zijn dat meerdere websites, dan vermeld je een van die websites.

 2. Jitske says:

  Duidelijk artikel! Ik zit zelf met de kwestie: bronvermelding van foto’s. Ben nu bezig een website te maken en wil niet in de problemen komen en gewoon op een correcte manier foto’s gebruiken. Zoeken op internet heeft mijn vraag nog niet voldoende beantwoord. Inmiddels heb ik bijv. een hele fijne site ontdekt, Pixabay, met hele mooie foto’s. Bij een foto die ik wil gebruiken staat dat deze onder ‘creative commons licentie’ valt. En ook dat ‘attributie niet noodzakelijk is’. Mijn dillema..op mijn hoofdpagina zou je dan bijv. deze foto te zien krijgen, als featured image en hoofdfoto bij mijn artikel. Ik vind het dan gewoon niet mooi staan als hieronder nog een klein zinnetje staat van ‘photo by…’. Heb ook al geprobeerd dan een kleine verwijzing in de foto zelf te zetten, ook dit staat niet echt mooi. Moet ik dan per se iets hierbij zetten? (helemaal omdat er dus bij staat dat attributie niet nodig is…)

Speak Your Mind

*