Hoog in Google met webteksten en SEO: een netwerk van webpagina’s (3)





SEO boomstructuur websiteDe afgelopen weken verschenen er twee artikelen over zoekmachine-optimalisatie voor webteksten:

In dit derde en tevens laatste blogartikel uit deze serie ga ik in op een SEO-techniek die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren:

3. Laat je website als een boom groeien.

Ja, ik weet het: dit is nogal cryptisch. Maar waar het op neerkomt is het volgende: een website bestaat uit een aantal webpagina’s die met links met elkaar zijn verbonden. In principe kunnen alle pagina’s willekeurig naar andere pagina’s linken, maar je kunt ook webpagina’s maken waar geen enkele pagina naar linkt.

website linkstructuur

SEOmoz geeft aan dat de ideale linkstructuur van een website overeenkomt met een piramide. De belangrijkste links staan in het hoofdmenu en verwijzen naar de belangrijkste pagina’s. Die pagina’s verwijzen weer naar subpagina’s, enzovoort. Zo ontstaat er een boomstructuur die steeds verder kan uitgroeien.

website ideale linkstructuur seo

De ideale linkstructuur volgens SEOmoz

Waarom een boomstructuur?

Waarom werkt deze structuur zo goed? Omdat je webpagina’s zo optimaal vindbaar zijn voor de ‘spiders’ van zoekmachines. Google kijkt bij webpagina’s niet alleen naar de inhoud, maar ook naar de links naar andere webpagina’s op en buiten je website. Als een pagina naar een gerelateerde pagina op hetzelfde domein verwijst, dan ziet de spider dat deze pagina ook belangrijk is.




Een voorbeeld: op de website van een bouwmarkt staan op de pagina ‘plaatmateriaal’ alle soorten plaatmateriaal genoemd. Elk type plaatmateriaal verwijst naar een eigen bijbehorende pagina, waarop het materiaal uitgebreid wordt beschreven. De hoofdpagina vertakt zich in subpagina’s, bijvoorbeeld ‘MDF’, ’triplex’ en ‘spaanplaat’.

linkstructuur seo plaatmateriaal

Als de spider van Google de pagina ‘plaatmateriaal’ vindt, dan ziet die dat de subpagina’s duidelijk met dit materiaal te maken hebben en ook belangrijk zijn. SEOmoz geeft aan dat er in dat geval ‘link juice’ (linksap) naar die subpagina’s gaat, waardoor ze hoger door zoekmachines worden gewaardeerd. Ontbreken de links naar subpagina’s, dan vindt de spider van Google ze niet via de pagina met plaatmateriaal. Wel worden de pagina’s geïndexeerd in Google, maar je profiteert dus niet van de link juice.

De ideale interne link

Behalve het aanleggen van de ideale linkstructuur kun je de link juice nog bevorderen door zoekmachinevriendelijke links te gebruiken. Dit gaat als volgt:

  • De ankertekst van de link komt overeen met de pagina waarnaar wordt verwezen.

In bovenstaand voorbeeld verwijst de pagina met plaatmateriaal onder andere naar MDF. Bij een ideale link bevat de ankertekst (linktekst) de naam van het plaatmateriaal, in dit geval MDF:

Lees meer over MDF.

In HTML ziet dit er als volgt uit:

Lees meer over <a href=MDF.html>MDF</a>

Zoals je kunt zien, komt ook de bestandsnaam van de webpagina over MDF overeen met het onderwerp. Ook dit is een slimme techniek om beter vindbaar te worden op het woord MDF. Doordat zowel de ankertekst als de bestandsnaam het woord ‘MDF’ bevatten, ziet de spider van Google deze pagina relevant is voor de zoekterm ‘MDF’, maar ook voor ‘plaatmateriaal’.

Tips om een boomstructuur te creëren

  • Zorg voor een duidelijke hoofdindeling van je diensten en producten en verwijs naar subpagina’s voor meer informatie.
  • Maak aparte pagina’s aan om vaktermen uit te leggen. Verwijs naar deze uitlegpagina’s wanneer je die termen op andere pagina’s gebruikt.

Comments

  1. Dank je voor deze waardevolle tips! Ik ben zelf bezig met het optimaliseren van m’n website en wil hiervoor ook wat pagina’s verhuizen, maar weet niet hoe ik dat kan doen zonder Google in de gordijnen te jagen met niet-bestaande pagina’s. Ik werk nu veel met interne links, maar ben nog op zoek naar een goede blog over hoe te werken met redirects. Misschien iets voor jou? Ik lees je blogs nml. graag!

    • Mariska van Dasselaar says:

      Hoi Linda,

      Bedankt voor het lezen van mijn artikel. Leuk om te horen dat je mijn blogs graag leest. 🙂

      Het verhuizen van pagina’s is inderdaad niet bevorderlijk voor de vindbaarheid ervan. Ik zal mij eens in redirects verdiepen, want dat is zeker een goed onderwerp voor een artikel. Bedankt voor de tip! Je website ziet er trouwens al mooi en fris uit. Goed bezig!

      Groetjes Mariska

Speak Your Mind

*