Opruimwoede: je hoofd leegmaken door je huis op te ruimen
Zo’n twee keer per jaar word ik overvallen door een vlaag van opruimwoede. Opeens ga ik het hele huis door, op zoek naar spullen die ik kan weggooien of weggeven.

Het lijkt wel alsof alle spullen in mijn huis mijn hoofd vullen en er niet genoeg ruimte is om rust te vinden. Met het wegdoen van spullen keert de rust langzaam terug. Niet alleen mijn huis is leger, maar ook mijn hoofd.

Opruimen: hoe pak je dit aan?

Voor mij is opruimen iets heel vanzelfsprekends, waar ik in de loop der jaren aardig kundig in ben geworden. Toch valt het niet altijd mee om spullen weg te doen, bijvoorbeeld omdat ze emotionele waarde hebben of omdat ik ze nog nodig denk te hebben. Eigenlijk valt er bij alles wel een reden te bedenken om het te houden. Tijd om met die redenen af te rekenen!

1. Spullen die je ooit nog nodig hebt

Tijdens een van mijn aanvallen van opruimwoede viel het me op hoe rijk ik eigenlijk ben. Zo had ik bijvoorbeeld wel vijf kookpannen, waarvan meerdere hetzelfde formaat hadden. Een aantal stond al tijden ongebruikt achter in de kast ruimte in te nemen, wachtend op het moment dat de andere pannen oud zijn. Hiervan besloot ik er dan ook een paar van weg te geven.

Hetzelfde gold voor insteekhoezen, ordners, wijnglazen (een kast vol) en opscheplepels. Een groot deel was simpelweg extra, waardoor het nauwelijks tot niets gebruikt werd. Iets in mij zei altijd: misschien heb ik het in de toekomst nog nodig. Tegenwoordig zeg ik: die spullen nemen veel ruimte in. Als ik ze nu wegdoe, heb ik jarenlang meer ruimte. Mocht er een moment komen dat ik ze toch nodig heb, dan koop ik ze wel weer. En wat denk je? Zelden mis ik iets wat ik heb weggedaan.

2. Zonde om weg te doen

Je kent ze wel: kledingstukken die ooit veel gekost hebben, maar die je nooit draagt. Ze zien er dan ook nog prachtig uit en je bent nog altijd van plan om ze te dragen. Maar gebeurt dat ook? Nee. Tijd om actie te ondernemen!

In het boek Opgeruimd van Marie Kondo komt het excuus ‘zonde om weg te doen’ uitgebreid aan de orde. Want hoe zonde is het eigenlijk? Opruimgoeroe Marie Kondo beschrijft dat op het moment dat je een kledingstuk koopt, het doel ervan wellicht al bereikt is, namelijk het goede gevoel dat je van de aankoop krijgt. Als je een kledingstuk nooit draagt, heeft het zijn waarde dus al opgeleverd.

Misschien dat weggooien zonde is, maar wegdoen niet. Misschien kun je er iemand blij mee maken, bijvoorbeeld een vriend of vriendin, een dakloze of vluchteling. In veel steden zijn kledingbakken te vinden, waar je kleding kunt doneren. Misschien helpt het als je weet dat de kleding gedragen gaat worden door iemand die het niet breed heeft.

Hetzelfde geldt voor andere spullen. Breng ze naar de kringloop of naar de plaatselijke weggeefkast. Ook op internet bestaan manieren om van je spullen af te komen, bijvoorbeeld een weggeefgroep op Facebook of op Marktplaats.
3. Word ik er daadwerkelijk blij van?

Veel spullen staan gewoon in huis omdat ze er al jaren staan. Zo heb ik heel wat accessoires, op planken en de vensterbank en in een voorraadbox, gewoon omdat ik ze ooit gekocht of gekregen heb. Maar vind ik ze echt wel leuk?

In het boek van Marie Kondo komt deze vraag dan ook flink aan bod. Maken de spullen je wel echt gelukkig? Is het antwoord ‘nee’, doe ze dan weg. Belangrijk is dat je elk voorwerp door je handen laat gaan en je dit nadrukkelijk afvraagt. Je zult zien dat wegdoen zo veel makkelijker is.

Gestructureerd het huis door gaan

Bij het opruimen ga ik meestal van kamer naar kamer, bijvoorbeeld eerst de slaapkamer, dan de hobbykamer, de keuken en de schuur. Zo kan ik elk vertrek als het ware afstrepen, waardoor ik zeker weet dat ik alles heb weggedaan wat weg kan. Het afstrepen geeft me veel rust in het hoofd, omdat ik weet dat ik klaar ben en de spullen die ik nog heb daadwerkelijk nut hebben.

kledingkastSpullen ordenen

Tijdens het opruimen besteed ik ook veel tijd aan het ordenen van spullen en het herindelen van kasten. Het scheelt heel veel ruimte als spullen van dezelfde aard bij elkaar liggen en niet her en der door het huis. Tegenwoordig staan bijna alle boeken bij elkaar in een boekenkast en liggen ook alle fotoalbums bij elkaar.

Mijn kledingkast vormde vorig jaar een project op zich: wel anderhalve kast werd door mijn kleding in beslag genomen, terwijl ik echt niet barst van de kleding. Het probleem zat hem in de kastindeling. Er was veel te veel loze ruimte, die eenvoudig kon worden benut door extra planken in de kast te monteren. Uiteindelijk lukte het me om alle kleding in een kast te krijgen en ook nog meer overzicht te hebben. Ook dit zorgde voor meer rust in mijn hoofd.

Hoe vergaat het opruimen jou?

Ben je ook graag aan het opruimen of heb je eerder last van verzamelwoede? Deel je ervaringen onder dit bericht en deel je opruimtips met anderen.

Bekijk de video Nieuwjaarsopruiming en ontspullen

Comments

  1. De opgeruimdheid straalt van je artikel! Ik heb zelf geen opruimtip toe te voegen want ik ben meer een hoarder :’-)

Speak Your Mind

*