Optimaliseer je blog met de Google Adwords Keyword Tool





Het schrijven van blogs is helemaal van nu. Bijna elk modern bedrijf heeft wel een website met een blog en publiceert regelmatig interessante blogteksten over van alles en nog wat. Blogteksten zijn een ideale manier om leads te genereren op je website. Vooral als de gepubliceerde informatie nuttig is, zorgt het voor meer bezoekers.Google Adwords Keyword Tool

Ondernemers publiceren steeds vaker gratis content op hun website om leads te genereren. Deze content moet alleen wel vindbaar zijn. Wil je je blog vindbaar maken, dan moeten je blogteksten hoog in de resultaten in zoekmachines komen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie met de Keyword Tool

Zoekmachine optimalisatie wordt eenvoudiger met de Google Adwords Keyword Tool. Dit is een gratis middel om zoekwoorden te bepalen voor in webteksten. De Keyword Tool is eenvoudig te gebruiken. Wel is het verstandig om een aantal instellingen te verrichten en om te weten waar je op moet letten.

Lokaal of globaal zoeken

Voordat je begint te zoeken met de Keyword Tool is het goed om te bepalen of je zoekwoorden op de Nederlandse of de wereldwijde markt wilt afstemmen. Wil je vooral leads vanuit Nederland, dan kun je de landinstellingen het beste op Nederland zetten. Dit doe je bij Geavanceerde opties en filters.

Google Adwords Keyword Tool

Zoekwoorden onderzoek

Nu de landinstellingen zijn ingesteld, kun je beginnen met het zoeken naar woorden en combinaties van woorden waarvan je denkt dat ze vaak gezocht worden in Google. Na een zoekopdracht verschijnen de woorden, combinaties van woorden en suggesties in een tabel.





Kijk goed in de verschillende kolommen. Klik op Locale maandelijkse zoekopdrachten om het aantal zoekopdrachten in Nederland op aantal te filteren. Kijk vervolgens goed naar de kolom Concurrentie. Hier staat aangegeven hoeveel concurrentie het zoekwoord heeft. Hoe minder concurrentie, hoe beter, want dat betekent dat je sneller wordt gevonden.

Behalve de termen waarop je gezocht hebt, is het slim om naar de suggesties van Google Adwords te kijken. Wellicht kom je termen tegen waar je zelf niet opkwam en die veel leads kunnen genereren. Als woorden synoniemen hebben, dan is het wellicht een idee om er meerdere in je blogtekst te gebruiken.

Google Adwords Keyword Tool

Websiteanalyse

Je kunt met de Keyword Tool ook je website analyseren. Vul daarvoor het websiteadres in in plaats van zoekwoorden. Je krijgt dan suggesties van zoektermen die je zou kunnen gebruiken. Ken je concurrerende websites die hoog in de zoekmachines staan? Dan is dit de ideale manier om eens te kijken waar die websites op gevonden worden.

Zoekwoorden gebruiken

Heb je een aantal veelgezochte zoektermen gevonden met niet al te veel concurrentie? Gebruik ze dan in je blogtekst. Wees alleen wel voorzichtig dat het niet gaat opvallen dat je het woord veel gebruikt. Een blog moet vooral lekker leesbaar blijven en toegevoegde waarde hebben.

 

Comments

  1. Hallo Mariska,

    Dank voor de informatie, helder geschreven en precies wat ik zocht.

    Vraagje. Ik heb het idee dat de kolom concurrentie aangeeft hoeveel adword-advertenties er zijn met de sleutelwoorden. En niet het aantal sites met die sleutelwoorden. Dat is heel interessant, want daarmee kun je een effectieve Google Adwords campagne starten.

    Klopt dat? Sophie

  2. Mariska van Dasselaar says:

    Hoi Sophie,

    Bedankt voor je reactie en voor het lezen van mijn blog.

    Volgens mij heb je gelijk over de kolom concurrentie. Ik heb even gezocht en kwam dit tegen in de Google Adwords Keyword Tool:

    “De kolom ‘Concurrentie’ geeft u een idee van het aantal adverteerders dat biedt op een bepaald zoekwoord. Deze gegevens kunnen u helpen bepalen hoe groot de concurrentie om een bepaalde advertentieplaatsing is.”

    Bedankt voor het commentaar!

  3. Hallo
    ik heb een vraag: bij welke waarde ligt de grens voor weinig, gemiddelde en hoge concurrentie?
    Ik heb wel een vermoeden met de Adwords en de download naar xls, ik zou de harde cijfers weten.
    Dank.
    Groeten
    Ronald Groot

  4. Beste Ronald,

    Excuses voor mijn late reactie. Ik ben een paar weken op vakantie geweest.

    De concurrentie is vooral iets dat samenhangt met de populariteit van een woord (dus hoeveel mensen erop zoeken) en hoezeer het van toepassing is op de tekst die je schrijft. Het doel is natuurlijk om een zo’n populair mogelijk woord met zo min mogelijk concurrentie te vinden. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Soms kom je uit bij een woord dat zeer populair is en veel concurrentie heeft of juist bij een iets minder populair woord met minder concurrentie. Hierbij kun je het beste op je gevoel afgaan.

    Bedenk ook dat de concurrentie van toepassing is op de echte AdWords, dus de woorden waar bedrijven voor betalen om hoog mee in Google te staan. De concurrentie geldt dus niet voor het gebruik van dat woord op ALLE websites.

  5. gebruik de google adwords tool, voor mij altijd al de beste tool geweest.