Blogartikel redigeren? Moet dat? Ja!

Beginner-klein

Als je een blogartikel geschreven hebt, is de neiging soms groot om het direct op je blog te publiceren. Je kunt niet wachten om het artikel aan het grote publiek te laten zien of staat te springen om aan het volgende artikel te beginnen. Maar redigeer je je blogartikelen eigenlijk wel goed voordat ze online gaan?

Je hoort vaak dat je als blogger je eigen uitgever bent. Het is dan ook belangrijk dat je serieus met je blog omgaat en niet zomaar alles publiceert. Je blog moet er netjes en professioneel uitzien, niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua tekst. Loop je blogartikelen daarom altijd na voor publicatie.



1. Bepaal of het onderwerp echt wel op je blog past.

Als het goed is heb je toen je je blog startte, een onderwerp gekozen om over te bloggen, bijvoorbeeld websitedesign of autisme bij kinderen. Probeer je aan dit onderwerp te houden en controleer of je nieuwe artikel binnen het kader van je blog past.

Door niet van je blogthema af te dwalen, kun je het snelst een vaste lezersgroep opbouwen. Lezers verwachten namelijk dat je over je blogthema schrijft en kunnen teleurgesteld zijn als je ineens over iets anders schrijft.

2. Controleer of het artikel lekker leest.

Leg het artikel even weg en lees het later in een stuk door. Zo merk je of het blogartikel lekker leest. Breng wijzigingen aan en lees het desnoods later nog een keer door.

3. Is er een logische structuur?

Een goed artikel heeft een logische structuur, dus een inleiding, alinea’s met tussenkopjes en een afsluiting. Controleer of elk onderdeel daadwerkelijk een hoofdzaak beschrijft en je verschillende ideeën niet door elkaar lopen. Ook moet er een duidelijke lijn in het verhaal zitten, zodat de lezer op logische wijze door de tekst wordt geleid.

4. Stimuleert de inleiding tot doorlezen?

Een goede inleiding stimuleert de lezer tot doorlezen. Hij of zij raakt nieuwsgierig of geboeid en wil weten wat er verder in het artikel staat. Laat de inleiding van het artikel maar eens aan iemand lezen en vraag of die persoon door wil lezen of juist niet. Is de inleiding saai? Besteed hier dan extra tijd aan. Het is zonde als lezers voor het eerste idee al afhaken.

5. Kijk of de tussenkopjes goed gekozen zijn.

Tussenkopjes zijn ervoor bedoeld om de tekst te structureren en de lezer in een oogopslag te laten zien waar informatie in de tekst gevonden kan worden. Loop ze daarom grondig na en controleer of een tussenkopje de lading van de bijbehorende alinea dekt. Kijk ook of je de tussenkopjes prikkelend kunt maken, bijvoorbeeld door nieuwsgierigheid bij de lezer op te wekken.



6. Controleer het artikel op grammatica en spelling.

Een blogartikel hoeft echt geen literair hoogstandje te zijn, maar je kunt op z’n minst even de spelling en grammatica nalopen voordat het artikel online gaat. Hoe minder fouten, hoe beter!

7. Is de blogtitel prikkelend genoeg?

Net als de inleiding is ook de blogtitel een plek om de lezer te prikkelen. Gaat iemand het artikel juist wel of niet lezen? Een beslissing is zo gemaakt en als je blogtitel niet genoeg informatie belooft, wordt het artikel waarschijnlijk nauwelijks gelezen.

8. Is er een goede call-to-action?

Onder aan een blogartikel mag je even commercieel zijn met een call-to-action. Verwijs bijvoorbeeld naar een gratis e-book dat je aanbiedt of die ene workshop. Controleer je call-to-action goed voordat je je artikel publiceert. Werken links naar andere pagina’s en past de call-to-action bij het onderwerp waarover je schrijft? Een juiste keuze kan je heel wat kliks opleveren.

Comments

  1. Hoi Mariska,

    Misschien plaats ik dit onder het verkeerde artikel, maar sinds kort ben ik aan het bloggen. Nu krijg ik opeens volgers, die ik niet vertrouw, omdat hun naam vreemd is en ze hebben allemaal en hotmail account. ik post ook bij tumblir en kreeg net een volger met allemaal nare foto’s.. je snapt wel wat ik bedoel. Die kon ik blokkeren, ik werk met wordpress org..is het mogelijk om mensen die zich op mijn blog geabonneerd hebben ook te blokkeren? Ik weet dat je mensen qua reacties kan bannen, ( reacties moeten gemodereerd worden) maar volgers niet. en ik vertrouw ze gewoon niet.
    Groetjes
    Babs

Speak Your Mind

*