Met autisme op vakantie: je koffer inpakken en dingen regelen

monument valleyHet is zover: na lang dubben en vergelijken is de vakantie geboekt. Vanaf nu kun je je op de reis verheugen en dromen over wat je allemaal gaat doen en zien. Of toch niet?

Ik hoor geregeld van mensen met autisme dat de voorbereidingen van een vakantie de vakantiepret bederven. Het inpakken van een koffer is een bron van stress, om maar niet te spreken van eventuele vaccinaties, het regelen van reisdocumenten en het reserveren van een luchthaventaxi. Hoe pak je dit het beste aan? Hoe zorg je ervoor dat je toch nog enigszins ontspannen op vakantie gaat?

Plannen en lijstjes

Als je een beetje ontspannen op reis wilt, is het belangrijk om alles goed en tijdig te plannen. Zelf vind ik het heerlijk om alles maanden tevoren voor te bereiden. Daarvoor maak ik gebruik van… lijstjes! Lijstjes zijn de manier om orde en overzicht te scheppen. Ik zou niet zonder kunnen.

Helaas is niet iedereen met autisme goed in plannen. Het is goed mogelijk dat je hoofd de week voor vertrek een chaos is. En dat willen we juist voorkomen. Tijd om structuur aan te brengen!

1. Een inpaklijst maken

Het is leuk en aardig, zo’n vakantie, maar wat moet er allemaal mee? Uiteraard hangt dit van de vakantiebestemming af. Ga je op zonvakantie? Dan heb je waarschijnlijk luchtige kleding en zwemkleding nodig. Ga je door de woestijn rondtrekken? Dan zijn een slaapzak, zaklamp en hygiënische doekjes wel handig.

Maar wanneer begin je met zo’n lijst? Zelf begin ik zodra de reis geboekt is. Ja, zelfs als dit een half jaar van tevoren is! Het samenstellen van de inpaklijst is deel van mijn voorpret. Meestal gebruik ik de lijst van vorig jaar, zodat ik die alleen maar hoef aan te passen.

lijst meenemen op vakantie

Het voordeel van zo vroeg beginnen is dat je nog helemaal ontspannen bent. Het duurt nog maanden of weken voordat je daadwerkelijk vertrekt. Je hebt dus nog alle tijd om in te pakken en een en ander te kopen. Zo kun je rustig nadenken over wat je op reis nodig hebt.

Je lijst indelen

Bij het samenstellen van de lijst is het handig om met een indeling te werken. Zo heb je meer overzicht dan wanneer alles door elkaar staat. Een voorbeeld:

Kleding

 • Onderbroeken (8)
 • Shirtjes (5)
 • Korte broek

Documenten en geld

 • Paspoort
 • Tickets en vouchers
 • Pinpas/geld

Elektronica

 • Reisstekker
 • Camera en oplader
 • Mobiel en oplader

Zo ga je per categorie verder. Vind je dit lastig? Dan kun je op internet allerlei voorbeelden vinden. Bekijk bijvoorbeeld deze checklist en vink aan wat je nodig hebt.

Als je twee stuks bagage hebt, bijvoorbeeld een koffer en handbagage, dan kun je voor elk een aparte lijst maken. Dit doe je ook voor andere bagagestukken, bijvoorbeeld de koffers van je kinderen.

2. Maak een boodschappenlijstje

Nu je je inpaklijst af hebt, kun je precies zien wat je allemaal op vakantie nodig hebt. Dit is een goed moment om te inventariseren wat je wel en niet in huis hebt.

 • Heb je genoeg zonnebrandcrème en is deze nog houdbaar?
 • Zijn reismedicijnen op voorraad en binnen de houdbaarheidsdatum?
 • Heb je nog mini’s nodig, bijvoorbeeld van shampoo en douchegel?
 • Heb je een geschikte koffer en/of handtas?

Maak een lijstje van alles wat je wilt kopen. Sommige zaken kun je al maanden van tevoren kopen, bijvoorbeeld wegwerpwashandjes en hervulbare flesjes voor shampoo en dergelijke. Dat doe ik dan ook zo snel mogelijk. Zaken als medicijnen en toiletartikelen koop ik meestal een week of zes tevoren.
Controleer ook of je koffer en handtas aan de regels van de luchtvaartmaatschappij voldoen. Vooral bij handbagage kunnen de regels nogal verschillen. Een handbagagekoffer mag meestal niet groter zijn dan een bepaald formaat en je mag meestal een beperkt gewicht meenemen. Bezoek de website van de luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Ik merk dat het me veel rust geeft om alles tijdig in huis te hebben. Juist de paar weken voor vertrek begint de reisspanning toe te slaan en dan is het fijn dat ik de stad niet meer in hoef.

Heb je iets gekocht? Markeer dit dan met een markeerstift. Zo krijg je overzicht en een gevoel van controle.

3. Maak een lijstje met voorbereidingen

Behalve het inpakken van de koffer en dingen inkopen, gaan er meestal allerlei voorbereidingen aan een reis vooraf. Denk hierbij aan de volgende zaken:

 • Vaccinaties
 • Paspoort verlengen
 • Visum regelen
 • Luchthaventaxi reserveren
 • Schengenverklaring of Apostillestempel voor medicijnen
 • Dierenoppas / verzorging planten
 • Vrij vragen bij werk
 • Valuta wisselen

In mijn ervaring kunnen deze zaken de meeste stress veroorzaken. Het is vaak voorgekomen dat ik de weken voor vertrek steeds weer dacht: “oh jee, dit moet ook nog geregeld!” Ik dacht er simpelweg niet eerder aan en schoot vervolgens in de stress.

Bekijk daarom per taak wanneer je hieraan kunt beginnen. Een paspoort verlengen kan best twee maanden van tevoren en vrij vragen op je werk vlak voor het boeken. Een luchthaventaxi reserveer ik meestal twee weken van tevoren.

Maak je gebruik van een agenda? Ga dan de lijst langs en schrijf in je agenda wanneer je welke taak gaat uitvoeren. Arceer de taken die je hebt uitgevoerd.

Medicijnen

Niet alles kan maanden tevoren geregeld worden. Zo stond ik eens een paar dagen voor vertrek bij de rechtbank voor een Apostillestempel, omdat ik medicijnen die onder de Opiumwet vielen mee wilde nemen naar Mexico. Ik had last gekregen van hyperventilatie en wilde oxazepam meenemen voor in het vliegtuig. Daarvoor moest een huisartsenverklaring naar het CAK worden opgestuurd.  Die zou ik ondertekend retour krijgen, om vervolgens de stempel bij de rechtbank te halen. Juist de paar dagen voor vertrek ben ik erg gespannen en is er in mijn hoofd geen ruimte om nog zaken te moeten regelen. Het vervelende was dat ik afhankelijk was van de snelheid van de huisarts en het CAK en me zorgen maakte of alles op tijd geregeld zou worden.

Wil je medicijnen meenemen op reis? Controleer dan goed of de medicijnen onder de Opiumwet vallen. In sommige landen zijn antidepressiva en kalmeringsmiddelen verboden en is het strafbaar om ze in te voeren. Je hebt dan een Schengenverklaring of Apostillestempel nodig, afhankelijk van de bestemming. Een medicijnenverklaring is niet altijd voldoende. Lees meer op de website van het CAK.

Visum e.d.

Heel vervelend vond ik het regelen van een visum voor Vietnam. Mijn moeder en ik dachten verstandig te zijn door die door de reisorganisatie te laten regelen, zodat we zelf niet naar Den Haag hoefden. Een week of twee voor vertrek moesten we onze paspoorten aangetekend naar de ambassade sturen. Vervolgens zaten we lijdzaam te wachten, in spanning of we onze paspoorten nog voor vertrek zouden terugzien. En wat als ze zouden kwijtraken? Uiteindelijk hadden we ze zo’n drie dagen voor vertrek terug. Ik kan je vertellen: nog nooit is mijn voorpret zo onderdrukt. Voortaan ga ik zelf wel naar de ambassade. Dit kan vaak al zo’n zes weken van tevoren.
Als je naar de Verenigde Staten vliegt, heb je een ESTA nodig. Deze kun je online aanvragen. Meestal weet je binnen 24 uur of je toestemming hebt om naar de VS te vliegen. Dit betekent niet dat je je ESTA zo kort van tevoren hoeft aan te vragen. Zelf doe ik dit liever zo’n twee maanden van tevoren. Dan weet ik zeker dat mijn ESTA op tijd verstrekt wordt.

Vaccinaties

Controleer per reis of je vaccinaties nodig hebt. Doe dit het liefst zodra je de reis hebt geboekt. Een half jaar voor vertrek is echt niet raar. Sommige vaccinaties moet je een bepaalde tijd voor vertrek al krijgen en soms zijn meerdere prikken nodig. Welke vaccinaties je nodig hebt, kun je vinden op de website van de GGD.

Valuta wisselen

vietnamese dongAls je naar een land met een andere valuta gaat, dan is het verstandig om al in Nederland geld te wisselen. Dit kun je een paar weken voor vertrek al doen. Bij het GWK kun je online valuta bestellen. Sommige valuta moet door het GWK besteld worden, waarna je een mailtje krijgt als die klaarligt.

Het is ook mogelijk om in het land van bestemming geld te pinnen of wisselen. Hou er wel rekening mee dat het stressvol kan zijn om vlak na aankomst een pinautomaat of geldwisselkantoor te moeten zoeken. Ik vind het zelf heerlijk om de valuta al bij me te hebben. Meestal wil ik bij aankomst water kopen en dat kan dan meteen. Als ik later tijdens de reis alsnog meer geld nodig heb, dan kan ik dat op een rustig moment regelen. Hou er rekening mee dat de kosten om geld te wisselen in Nederland en het buitenland kan verschillen.

Huisdierenopvang

Huisdierenopvang is iets wat je het beste direct na het boeken van de reis kunt regelen. Veel pensions zitten al snel vol, vooral in het hoogseizoen. Tijdig reserveren is dan ook aan te raden. Zelf regel ik mijn dierenoppas al voor het boeken van de reis, omdat ik afhankelijk ben van mijn buren. Ik zou niet willen dat ik al geboekt heb en mijn buurvrouw toevallig ook in die periode op reis gaat.

4. Je koffer inpakken

Ik hoor geregeld verhalen van mensen die de dag van tevoren als een gestreste kip door het huis lopen omdat de koffers nog moeten worden ingepakt. Echt, wat lijkt me dat stressvol!

Ik vind het bijna gênant om dit te vermelden, maar er zijn vakanties geweest waarbij ik al zes weken tevoren een deel van mijn koffer inpakte. Als de reis begint te naderen, raak ik zo ongeduldig dat ik gewoonweg iets moet doen. Ik word ook onrustig, omdat er nog veel gedaan en geregeld moet worden. Het liefst doe ik alvast wat ik kan doen.

Tip: begin minimaal twee weken voor vertrek met inpakken.

reistassen

Je hoeft echt niet je hele koffer in te pakken. Bepaalde zaken, zoals kreukelgevoelige kleding, kun je later inpakken. Als ik vroeg begin, dan pak ik meestal die dingen in die ik voor vertrek niet meer nodig heb, bijvoorbeeld reismedicijnen, reisstekker, mini’s van toiletartikelen en wegwerpwashandjes.

Meestal doe ik dit in etappes. Ik merk dat ik tijden het inpakken het hele huis doorloop, omdat alles op een andere plek ligt. Zodra ik een momentje vrij heb, doorloop ik de inpaklijst en kijk ik of al iets kan inpakken. Ook hierbij geldt: arceer wat je hebt ingepakt.

Het voordeel van vroeg inpakken is dat het rust en overzicht geeft. Het is fijn dat een deel van het werk al gedaan is en om te zien hoeveel ruimte ik nog in mijn koffer heb. Soms kom ik er tijdens het inpakken achter dat ik toch nog iets wil aanschaffen. Daar is dan nog tijd genoeg voor.

Kleding

Kleding kun je prima een week van tevoren inpakken. Vaak leg ik de kleding die ik mee wil nemen en bij vertrek aan wil twee weken tevoren apart. Zo voorkom ik dat ik kleding vlak voor vertrek nog moet wassen. Het is ook verstandig om kleding te passen, vooral als je die lang niet gedragen hebt. Het zou jammer zijn als je er op vakantie achter komt dat die ene leuke broek niet meer past.

Vloeistoffen

Als je op vliegreis gaat, dan zijn er bepaalde regels voor vloeistoffen in je handbagage.  Voor veel mensen is het zeer onduidelijk of je überhaupt vloeistoffen in je handbagage mag vervoeren, op welke manier en hoeveel. Gelukkig valt het in de praktijk best mee wat je allemaal mag meenemen. Zo kun je voor een weekje best met alleen handbagage vliegen, als je kritisch inpakt en mini’s gebruikt. Bekijk voor alle handbagageregels de website van Schiphol.

Tip: zorg dat het zakje met vloeistoffen binnen handbereik is als je door de security controle gaat. Dit zakje moet namelijk apart door de controle.

Help, het past niet!

Heb je moeite met inpakken, omdat je koffer zo klein is? Of kun je gewoon niet kiezen wat je meeneemt? Hoe dan ook, je zal toch economisch moeten inpakken (tenzij je een grotere koffer wilt kopen). Hierbij wat tips om zo economisch mogelijk in te pakken:

 • Neem miniflacons mee van deodorant, douchegel e.d. en gooi restjes aan het eind van de reis weg.
 • Neem oude kleding mee die je aan het eind van de reis weggooit of weggeeft.
 • Rol kledingstukken op in rolletjes. Daarmee bespaar je veel ruimte.
 • Gebruik wegwerpartikelen, bijvoorbeeld wegwerpwashandjes.
 • Doorloop kritisch je koffer: heb je dit daadwerkelijk allemaal nodig?
 • Neem wasmiddel mee. Je bespaart veel ruimte door tussendoor kleding te wassen en minder mee te nemen.
 • Koop etenswaren in het land zelf.

Zelf spaar ik het hele jaar door oude kleding op en stop die in een afgesloten box. Op reis wordt kleding vaak eerder vies, dus is het handig om iets ouds te dragen en naderhand weg te gooien. In sommige landen kun je de kleding aan de bevolking doneren. Daar zijn ze heel blij mee.

Tip: stop bij een vliegreis wat essentiële zaken in je handbagage, zoals een onderbroek, shirtje en tandenborstel. Als je koffer wegraakt, dan heb je in elk geval iets. Reis je samen? Dan kun je wat kledingstukken in elkaars koffer stoppen. De kans dat beide koffers kwijtraken, is klein.

5. Dingen die je op het laatste moment moet inpakken

Er zijn altijd spullen die pas op het laatste moment kunnen worden ingepakt, bijvoorbeeld je portemonnee, mobiel en medicijnen voor dagelijks gebruik. Dit is lastig voor het overzicht. Je kunt deze zaken namelijk nog niet op je lijst wegstrepen.

Wat ik meestal doe, is zorgen dat alles wat wel ingepakt kan worden een dag van tevoren helemaal klaar staat. Ik ga dan de hele inpaklijst nog eens langs. Meestal weet ik uit mijn hoofd welke zaken ik heb ingepakt, maar dat wil ik dan nog even controleren.

Voor essentiële zaken maak ik soms nog een apart lijstje, bijvoorbeeld voor mijn paspoort, tickets en vouchers, mobiel en geld. Vlak voor vertrek controleer ik of ik deze zaken daadwerkelijk in mijn zak tas heb. Ik arceer ze pas op de lijst een paar minuten voordat ik de deur uitga. Ook etenswaren die vlak voor vertrek uit de koelkast moeten, gaan op dit laatste lijstje. Het zou jammer zijn als ik al weg ben en ze nog in de koelkast liggen.

6. Dingen die je op het laatste moment moet doen

Sommige dingen moeten vlak voor vertrek nog worden gedaan. Ook hiervoor maak ik soms een apart lijstje. Het gaat hierbij om kleine taken, zoals de planten water geven, de stekkers uit het stopcontact halen en de gaskraan afsluiten (ja, ik ben grondig). Ook de vuilnisbakken leeg ik graag nog even, vooral als ik lang op reis ga.

Stress volledig voorkomen lukt niet

Zoals je ziet, ben ik een echte planner. Toch ben ik de week voor vertrek altijd nerveus, gewoon omdat ik het spannend vind om te reizen. Ook zijn er altijd zaken die toch op het laatste moment moeten gebeuren, omdat ze onverwachts komen of omdat ik er niet eerder aan heb gedacht.

De week voor vertrek hou ik dan ook zoveel mogelijk vrij, zodat er genoeg tijd is om bepaalde dingen nog te regelen. Mijn hoofd staat er bovendien niet naar om nog grote dingen te ondernemen. De paar dagen voor vertrek neem ik meestal vrij van mijn werk. Zo weet ik zeker dat ik uitgerust op reis ga en me niet hoef te haasten.

Eenmaal onderweg is het verstandig om alles van thuis los te laten. Ga er vanuit dat alles geregeld is en dat het koffiezetapparaat inderdaad uit staat. Het is ook aan te raden om niet telkens te controleren of je echt alles bij je hebt. Als je eenmaal gecheckt hebt of je echt je paspoort en je geld hebt, laat dit dan los. Veel zaken kun je op je bestemming alsnog kopen, mocht je die vergeten zijn.

 

Heb jij nog nuttige reistips of ervaringen? Deel ze dan onder dit artikel.

Comments

 1. Anita says:

  Allemaal hele goeie tips! Ik heb zelf nooit problemen met inpakken, maar wat ik wel altijd doe is foto’s maken van stekkers, gasfornuis, etc om mezelf te laten zien dat ja, alles is uit, alles is op slot. Dat doe ik zelfs als ik een dagje weg ga!

 2. Ik vindt het soms moeilijk me een voorstelling te maken van de plek waar ik heen ga. M.n. als je rond gaat reizen kun je niet alles van te voren plannen en op internet bijvoorbeeld bekijken. (Wat ik wel doe). Ook sfeer & mensen zijn onvoorstelbaar en dus een beetje eng..