Meer structuur en overzicht met een bullet journal – een handig hulpmiddel bij autisme

Vind je het lastig om overzicht te houden over je afspraken en taken? Lukt het maar niet om genoeg alleentijd en rust in te plannen? Of werk je zelfs met vijf verschillende planners, die allemaal door het huis slingeren? Misschien is een bullet journal dan iets voor jou.

bullet journal

De Bullet Journal Methode is geschreven en ontwikkeld door Ryder Carroll. Ryder Carroll, die als kind gediagnosticeerd werd met ADHD, zocht in zijn studietijd een methode om beter met zijn leerbeperkingen om te gaan. Hieruit kwam de bullet journal (bujo), een inmiddels zeer populaire methode voor mensen die meer overzicht en structuur willen. Juist voor mensen met ADHD en autisme blijkt het een uitkomst te zijn.

Wat is een bullet journal / bujo?

Een bullet journal is een notitieboek met stipjes in plaats van regels en genummerde pagina’s. In dit notitieboek worden meestal een agenda, takenlijsten, notities, herinneringen en ideeën bijgehouden. Het mooie aan een bullet journal is dat je hem helemaal zelf kunt inrichten. Het boek is namelijk leeg als je hem koopt. In sommige bujo’s staan wel wat voorbedrukte pagina’s en uitleg, zodat je makkelijker van start kunt gaan, maar verder ben je compleet vrij om hem naar wens te gebruiken.

Sommige mensen kiezen voor een minimalistische bujo, die vooral praktisch is. Anderen maken er een creatief hoogstandje van, met prachtige kalligrafie, tekeningen, stickers en plaatjes. Je kunt er zo creatief mee bezig zijn als je wilt.

Een bullet journal kopen

Bullet journals zijn te koop in allerlei soorten en maten. Misschien hou je van een klein boekje of juist van een grote. Zelf koop ik meestal de Hieroglyphs bullet journal. Dit is een kwalitatieve bujo die je helemaal kunt openleggen en die lekker schrijft. Bovendien zitten er ‘bladwijzers’ in, zijn de pagina’s al voorgedrukt en is er een inhoudsopgave en uitleg.

Bullet journals zijn online te koop maar ook in winkels als de HEMA en Action.

De indeling van een bullet journal

Volgens het boek De Bullet Journal Methode heeft een bullet journal een indeling die als leidraad kunt gebruiken. Je staat namelijk vrij om de methode naar eigen wens aan te passen. De indeling ziet er ongeveer als volgt uit:

  • Inhoudsopgave
  • Jaarplanner
  • Maandplanner
  • Weekplanner / Dagplanner

Naast de inhoudsopgave en planners bevat een bujo vaak de volgende zaken:

  • Habit trackers
  • Lijsten en takenlijsten
  • Notities
  • Ideeën

Inhoudsopgave

De inhoudsopgave is een zeer belangrijk onderdeel van je bullet journal. Hiermee vind je namelijk alles weer terug. In een bujo neem je voor elk onderdeel namelijk een nieuwe pagina of paginadeel. Hierdoor komen allerlei onderdelen achter elkaar te staan. Het fijne hiervan is dat je gewoon in je boek kunt doorwerken en geen lege pagina’s hoeft te reserveren.

In de inhoudsopgave schrijf je elk onderdeel in je bullet journal op met daarachter het paginanummer. Misschien heeft je notitieboek al paginanummers. Zo niet, dan nummer je de pagina’s zelf. Een voorbeeld van een inhoudsopgave zie je hier:

Inhoudsopgave / index

Jaarplanner

Een jaarplanner geeft een overzicht van het jaar of een aantal maanden. Zo zie je in één oogopslag wat er in het jaar plaatsvindt. Dit is meestal de eerste planner die je maakt.

De jaarplanner geeft activiteiten, herinneringen en afspraken weer die je al langere tijd vooraf weet. Voorbeelden zijn:

  • Verjaardagen
  • Jubilea
  • Jaarlijks terugkerende taken en herinneringen
  • Afspraken
  • Afvalkalender

Hoe een jaarplanner eruitziet, kan variëren. Sommige mensen gebruiken een spread (twee aan elkaar grenzende pagina’s) voor alle maanden. Anderen nemen voor elke maand een aparte pagina. Het is aan jou om te ontdekken wat je fijn vindt werken.

Mijn jaarplanning, een maan per spread

Maandplanner

Een maandplanner richt zich op de maand zelf. Vanuit de jaarplanner zoom je dus in op de specifieke maand. De maandplanner zal hoogstwaarschijnlijk al meer afspraken en herinneringen bevatten. Je maakt de maandplanner namelijk aan het begin van de maand of het eind van de vorige maand.

Migreren

Als je een maandplanner maakt, gebruik je daarvoor eerst de jaarplanner. Je gaat nu namelijk migreren. Migreren betekent dat je afspraken en taken verschuift van de ene naar de andere planner. Je verschuift de afspraken van de specifieke maand in de jaarplanner nu naar de maandplanner van die maand.

Migreren lijkt misschien zonde van de tijd, maar het hele idee is dat je stilstaat bij je planning. Misschien kom je erachter dat je agenda te vol is en je meer rust moet inplannen. Misschien wil je bepaalde taken niet meer doen of klopt de omschrijving niet. Misschien zijn sommige taken al afgerond en zijn afspraken gewijzigd.

Verder zorgt migreren ervoor dat je steeds herinnerd wordt aan taken die je nog niet hebt afgerond. Misschien zie je vreselijk op tegen ramen lappen. Als je deze taak niet verricht, migreer je die steeds naar een volgend moment. Op een bepaald moment kan het storend werken dat je de taak nog steeds niet hebt afgerond. Mij helpt het de taak alsnog te verrichten, zodat ik die niet weer moet migreren.

Een maandplanner kan er als volgt uitzien:

Mijn maandplanner

Als je de maandplanner maakt, sta dan stil bij de taken die je deze maand wilt uitvoeren. Staat er een verjaardag op de planning? Noteer dan wanneer je een cadeautje wilt kopen. Wil je een dagje kringloopshoppen? Kijk dan of je er een dag voor kunt reserveren. Ook terugkerende taken, zoals administratie en een urendeclaratie, kunnen worden ingevuld.

Weekplanner

Na de maandplanner komt de weekplanner, waarin je opnieuw inzoomt. Een weekplanner kan eruitzien als een week in een traditionele agenda, dus de dagen verdeeld over een spread. Maar je kunt ook een aparte pagina per dag maken.

Je maakt de weekplanner meestal aan het begin van de betreffende week. Opnieuw ga je migreren, dit keer van de maandplanner naar de weekplanner. Opnieuw is dit een moment waarbij je even stilstaat bij je planning. Klopt alles nog? Ben je het nog eens met de taken en zijn sommige taken al afgerond?

Kijk goed naar de afspraken en herinneringen. Zelf vraag ik mij altijd af of er nog iets voor nodig is. Komt er iemand eten? Dan noteer ik dat ik boodschappen moet doen. Aangezien een weekplanner veel meer ruimte heeft, kun je gedetailleerd takenlijstjes maken. De taken vul ik in op de dag dat ik ze wil uitvoeren, bijvoorbeeld:

  • Konijnen verschonen
  • Boodschappen doen
  • Afvalcontainer groenafval buitenzetten
  • Belastingaangifte doen
  • Keuken schoonmaken
  • Weekplanning maken

Voor taken kun je zelf beslissen wat voor bullet points je gebruikt. Zelf gebruik ik een hokje dat ik bij het afronden van de taak kan invullen. Het fijne hiervan is dat ik beloond wordt als ik een taak heb afgerond. Het geeft mij namelijk veel voldoening als ik een hokje mag invullen. Bovendien creëer ik zo overzicht.

Een voorbeeld van een weekplanner:

Weekplanner

In een weekplanner sta je ook dagelijks stil bij je planning. Het kan een mindful moment zijn om de dagen te evalueren. Zelf kijk ik vooral ‘s avonds en ‘s ochtends in mijn bullet journal. Ik vind het fijn om ‘s ochtends te controleren welke taken er op het programma staan. ‘s avonds neem ik meestal een moment om de volgende dag te plannen. Is de planning nog haalbaar? Ben ik een taak vergeten? Waar moet ik morgen echt aan denken?

Als ik een afspraak heb, schrijf ik meestal op wat ik naar de afsprak moet meenemen. Hierdoor vergeet ik zelden nog iets. Maar ook minitaakjes noteren, zoals iets uit de koelkast halen, helpen mij herinneren.

Habit trackers

Met een habit tracker kun je allerlei gewoontes en activiteiten bijhouden. Je houdt dan bij of je bepaalde dagen iets wel of niet hebt gedaan. Denk hierbij aan:

  • Gezond eten
  • Bewegen
  • Goed slapen
  • Je stemming

Het is een fijne manier om in de gaten te houden of je bepaalde doelen hebt bereikt. Zo heb ik een tijd bijgehouden wanneer ik wandel. Mijn doel is om dagelijks even te wandelen, maar helaas lukt dat niet altijd. Door de habit tracker kreeg ik meer overzicht over hoe vaak ik daadwerkelijk wandel.

Ook hierbij geldt dat het afvinken als een beloning werkt. Tegelijkertijd kan het confronterend zijn als je merkt dat iets niet lukt. Het kan wel een goed moment zijn om na te denken hoe je je doelen wel kunt bereiken. Misschien is je doel iets te hoog gegrepen of spelen er andere zaken.

Lijstjes

Ik ben gek op lijstjes. Al voordat ik mijn bujo had, werkte ik met allerlei lijstjes. Alleen slingerden die rond in huis. Ik vind het dan ook erg fijn dat ze nu allemaal in een boek zitten. Ik maak lijstjes voor van alles, bijvoorbeeld:

  • Dingen die ik wil kopen
  • Steden die ik wil bezoeken
  • Doelen
  • Taken binnen een bepaald project of activiteit
  • Meenemen op vakantie
  • Onderwerpen voor blogartikelen

De lijst van dingen die ik wil kopen werkt voor mij trouwens als een controlemiddel. Op het moment dat ik iets wenst te kopen, schrijf het op. Meestal duurt het even voordat ik iets aanschaf. Als ik later de lijst bekijk, vraag ik mij af of ik het product nog wel nodig heb. Soms was ik het product allang vergeten en realiseer ik mij dat ik het eigenlijk niet nodig heb.

Symbolen en afkortingen

Een bullet journal staat allereerst bekend om de zogenoemde bullet points, de stippen die meestal voor taken worden gebruikt. Je bujo kan nog overzichtelijker worden door het gebruik van symbolen.

Zo kun je afspraken bijvoorbeeld weergeven met een driehoekje, taken met een bullet en herinneringen met een streepje. Welke symbolen je waarvoor gebruikt kun je zelf bepalen. Sommige notitieboeken bevatten al een overzicht van symbolen. Als je zelf symbolen bedenkt, kun je voorin je bujo een legenda maken.

Vaak wordt er in bullet journals met afkortingen gewerkt. Het kan namelijk fijn zijn om snel en effectief te werken. Mogelijke afkortingen zijn ‘bdsch’ voor boodschappen en ‘verg’ voor vergadering. Heb je veel afkortingen, dan kun je ook hiervan een legenda maken.

De voordelen van een bullet journal

Misschien ben je helemaal enthousiast door dit artikel en sta je te springen om aan je eigen bullet journal te beginnen. Maar je kunt ook overweldigd zijn of het nut er (nog) niet van inzien. Wat maakt een bullet journal nu zo nuttig.

1. Meer overzicht

Een bujo zorgt voor veel overzicht over je afspraken, herinneringen en taken. Door de verschillende planners zie je zowel van veraf als dichtbij hoe je tijd is ingedeeld. Zo kan ik in de maandplanner in een oogopslag zien of ik het druk heb of niet. Zo weet ik meteen of ik ruimte heb voor afspraken of zelfs afspraken moeten schrappen. Aangezien een betere balans voor mij een leerdoel is, heeft dit mij erg geholpen.

2. Meer structuur

Behalve meer overzicht kan de bullet journal voor meer structuur zorgen. Terugkerende taken kunnen overzichtelijk worden ingepland. Je weet precies wanneer je ergens tijd voor hebt en wanneer niet. Het migreren van taken kan zelfs werken als een stok achter de deur. Als je een taak niet afrondt, moet je die telkens migreren.

3. Alles in één notitieboek

Zelf vind ik het een groot voordeel dat ik alles in één notitieboek heb staan. Niet alleen heb ik mijn agenda bij me; ik heb ook altijd mijn notities en taken binnen handbereik. Zo bevat mijn bujo ook verslagen van vergaderingen, brainstormsessies en mijn doelen. In plaats van allerlei verschillende planners en boekjes mee te slepen, hoef ik slechts mijn bullet journal bij me te hebben. Erg fijn!

4. Mindful plannen

Door het bijhouden van een bullet journal ben je continu taken en afspraken aan het evalueren. Het even stilstaan bij de dag en je planning kan voor veel rust zorgen. Even is er geen haast. Het kan zelfs een moment van rust zijn om je bullet journal te pakken en door te nemen. Het geeft mij in elk geval rust in mijn hoofd. En mocht ik heel onrustig worden van mijn planning, dan weet ik dat er iets moet veranderen. Misschien heb ik te veel afspraken gepland of een dag te volgestopt met taken.

5. Creatief bezig zijn

Niet alleen is een bullet journal een nuttig iets; je kunt helemaal los gaan qua creativiteit. Sommige mensen maken prachtige tekeningen, bijvoorbeeld bloemen en diertjes bij het begin van de lente, pompoenen en spoken met Halloween en kerstversieringen rondom de feestdagen.

Heb je een geweldige dag gehad? Misschien dat je hier een pagina aan wijdt met foto’s en bijpassende teksten. Je kunt zelfs je dagboek in je bujo bijhouden. Door creatief bezig te zijn, ben je even in het hier en nu. Op internet kun je allerlei creaties vinden van anderen. Zoek maar eens op Google.

Hou jij een bullet journal bij? Wat zijn jouw ervaringen en heb je aanvullende ideeën of tips? Deel ze dan onder dit artikel.

Bekijk ook de video van mijn weekvlog