Video: Van chronische hyperventilatie naar herstel

chronische hyperventilatie

In mijn blogartikel Omgaan met chronische hyperventilatie: hoe doe je dat? omschreef ik de lichamelijke en psychische klachten van chronische hyperventilatie en hoezeer dit mij belemmerde.

Veel mensen hebben last van chronische hyperventilatie, zo bleek uit de vele e-mails die ik als reactie op het blogartikel ontving. Daarom heb ik deze video gemaakt: om te laten zien dat herstel mogelijk is.
Nee, mijn hyperventilatie is niet compleet weg. Maar het is nu leefbaar!

Bekijk de video:

Wat heeft nog meer geholpen bij mijn herstel?

In mijn video vertel ik vooral wat mij geholpen heeft. Het is absoluut niet mijn intentie om medicatie aan te bevelen. Het was voor mij echt de laatste optie om nog een stap verder te komen.

Voordat ik deze stap nam, heb ik jarenlang van alles geprobeerd: cognitieve gedragstherapie, exposuretherapie, mindfulness, yoga, Mensendieck, een training voor mensen met autisme, etc.

Ik ben heel lang tegen medicatie geweest. Ik vond het troep en was bang dat ik er niet meer af zou raken. Nu ik het eenmaal neem, zou ik niet meer zonder willen. Het mag dan troep zijn; ik denk dat dit minder ongezond is dan de dagelijkse hoeveelheid spanning/stress die ik zonder medicatie ervaar.

Ik voel mij nu eindelijk mijzelf. De medicatie helpt niet alleen tegen angst/paniek, maar zorgt ook voor een algeheel vrolijker gevoel en meer energie.

 

Comments

 1. Jammer dat je hier eigenlijk promoot om aan de medicatie te gaan, dus aan de symptoomonderdrukking. Het is handiger om aan de oorzaak te gaan werken waardoor je definitief en écht van je angsten af bent. Daarnaast is er een fantastische methode tegen chronische hyperventilatie namelijk de Buteyko Methode.
  Doe iets aan de oorzaak door met hulp aan je angsten te werken. Doe dit in combinatie met Buteyko bij een echte Buteyko Therapeut. ga daarna dan genieten van een vol leven, zonder medicatie, zonder angsten. Dat zou mijn aanrader zijn voor iedereen.
  Zelf ben ik totaal van chronische hyperventilatie met als uiting chronische astma afgekomen én alle zware medicatie die ik daar voor had. Mijn leven is er totaal door veranderd, geen astma meer, geen medicatie meer.

  Groet Carla Jansen van Rosendaal

  • Bedankt voor je reactie. Ik ben het helemaal eens dat het goed is om aan de oorzaak te werken en aan de angsten. Dat heb ik al tientallen jaren gedaan, en zelfs toen had ik nog last van mijn klachten, ook in rust.

   In de video geef ik aan wat mij geholpen heeft. Ik promoot niets, maar vertel mijn verhaal.

 2. Hoi Mariska

  Ik heb je verhaal en video meerdere malen gelezen en gezien. Ik vind het bewonderingswaardig hoe het eea wordt uitgelegd als ook het accepteren en ervoor uit komen. Helaas is de omgeving zoals ik deze heb mogen ervaren, onwetend en daardoor angstig.

  De medicatie welke je gebruikt is niks mis mee. Het is een helpende hand.

  Misschien dat ik je een tip mag geven. Voor mijzelf heb ik ervaren dat neuriën (wel of niet hoorbaar maakt niet uit) een goede ondersteuning is bij het ademhalingsproces. Het werkt ontspannend. Men gaat er minder door hyperventileren. Met alle positieve effecten 🙂

  Als men leuke muziek hoort gaat men automatisch meedoen door neuriën en of meezingen.

 3. Hoi! Leuk dat je een video hebt gemaakt! Ik zag ook je andere video’s op YouTube, leuk! Ik heb het al eerder gezegd maar ik ben blij dat de medicatie zo goed werkt en je je rustiger voelt. Jammer dat medicatie soms nog steeds wordt gezien als zwak. Wat telt is dat iets werkt voor je. En of dat therapie of een pilletje is, dat doet er niet toe. Als je effect merkt, zoals jij doet, is het goed.