Vijf redenen om een huisdier te nemen

Popje

Popje (foto door Ilke Corsten)

Voor mij is het bijna niet meer voor te stellen: een leven zonder huisdieren. Toch is het pas anderhalf jaar geleden dat ik Popje en Zilver in mijn armen sloot. Deze twee ondernemende konijntjes hebben mijn leven echt veranderd. Tegenwoordig lach ik weer hardop, praat ik de hele dag en heb ik iets om voor te zorgen.

Huisdieren kunnen je leven echt verrijken. Vooral als je in het dagelijks leven door je autisme belemmerd wordt, is een pluizig maatje bijna onmisbaar. Maar waarom zou je er precies aan beginnen?

Voordat ik inga op redenen om aan een huisdier te beginnen, wil ik duidelijk stellen dat het hebben van een huisdier een grote verantwoordelijkheid is. Voordat je overgaat tot de aanschaf, is het belangrijk om na te gaan of je die verantwoordelijkheid aankunt. Kun je jarenlang voor een dier zorgen en hem een goed thuis bieden? Kun je eventuele hoge kosten voor de dierenarts opbrengen? Als het antwoord daarop ‘ja’ is, dan houdt niets je tegen. 🙂

1. Een huisdier zorgt voor blijdschap

Een huisdier kan voor ontzettend veel blijdschap zorgen. Dit was het eerste wat mij opviel toen ik Popje in huis had (Zilver volgde later). Opeens hoorde ik mijzelf hardop lachen, omdat ze bijna omviel terwijl ze op haar achterpootjes stond. Ook haalde ze allerlei capriolen uit, racete ze door de kamer en gooide ze wel eens iets om. Elke keer als ik naar haar keek, moest ik glimlachen.
Nu Popje en Zilver samen zijn, kijk ik met blijdschap toe hoe fijn ze het samen hebben. Het is alsof ik in hun geluk deel. Verder kan ik leuk met ze spelen. Zo verstop ik dagelijks worteltjes in de kamer, die ze dan mogen zoeken. Ik stop ze ook in balletjes, zodat ze daar mee gaan rollen in de hoop dat er wat uitvalt. Daar zit ik dan echt van te genieten.

2. Een huisdier maakt minder eenzaam

Alleen is maar alleen. En ja, ik ben graag alleen. Toch kan het erg stil zijn in je eentje. Ook ik heb wel eens behoefte aan contact. Nu ik konijntjes heb, voel ik mij een stuk minder alleen. Opeens zijn er geluiden en bewegingen. Soms komen ze bij me en mag ik ze even aaien.

De hele dag praat ik tegen ze, en het kan me niet schelen hoe geschift ik voor de buitenwereld overkom. Ik geniet van mijn beestjes en ben een stuk vrolijker. Bijkomend voordeel is dat ze niet terugpraten en ik niet overprikkeld raak.
Natuurlijk ben ik nog wel eens eenzaam. Een huisdier kan voor mij geen persoon vervangen, maar het scheelt toch.

3. Therapeutisch aaien is fijn

Mijn konijnen laten zich niet vaak aaien of knuffelen, maar als het voorkomt, is dat heerlijk. Soms liggen ze languit op de grond en mag ik ze aaien. Ik zie hoezeer ze dan genieten. Voor mij is aaien heel meditatief. Het is stil om mij heen en de repetitieve beweging werkt kalmerend. Het is een goede vervanging van een ontspanningsoefening. Ook ben ik dan even niet bezig met problemen of werk.

4. Het is fijn om ergens voor te zorgen

Zilver

Zilver (foto door Ilke Corsten)

Wie mij goed kent, weet dat ik geen kinderwens heb. Maar dat betekent niet dat de behoefte ontbreekt om ergens voor te zorgen. Het zal wel iets instinctief zijn, maar toen ik Popje net had, was het alsof deze behoefte vervuld werd. Het is fijn om er voor een beestje te zijn en in alle behoeften te voorzien.

Uiteraard is niet alles aan de verzorging leuk. Een vieze toiletbak verschonen is niet altijd een pretje, maar daar staat zoveel geluk tegenover! Het goed verzorgen van mijn konijnen is ook een doel en dat zorgt weer voor structuur.

5. Een huisdier werkt troostend

Wat kan het fijn zijn dat als je verdrietig bent, er lieve pluizebollen om je heen huppelen. Een keer moest ik heel erg huilen. Vooral Popje staarde mij verschrikt aan. Dieren voelen emoties nu eenmaal zeer goed aan. Ik merkte gewoon dat ze mijn verdriet voelde. Toen ze even bij me kwam, was het net alsof ze me kwam troosten. En het zien van zo’n onschuldig beestje deed me beseffen dat er ondanks mijn verdriet ook veel leuks is. Ik glimlachte door mijn tranen.

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen om aan een huisdier te beginnen. Mijn leven heeft het in elk geval verrijkt.

 

Heb jij huisdieren? Hoe verrijken zij jouw leven?

Bekijk ook de video Een VERJAARDAGSFEESTJE voor mijn konijn

Comments

  1. Lianne says:

    Wat je schrijft is voor mij zo herkenbaar. Vanaf mijn 8ste tot mijn 19e heb ik altijd konijnen en katten om mij heen gehad. Deze dieren waren voor mij mijn veilige havens en mijn rustpuntjes van de dag. Zelfs het schoonmaken van het konijnenhok was plezierig, want daarna kon ik altijd met een grote glimlach bekijken hoe de konijnen al het zaagsel uit de bak groeven.
    Momenteel past de zorg en verantwoording voor dieren niet in mijn leven, maar zodra het kan zullen er weer dieren bij mij in en rond het huis lopen. Tot die tijd koester ik alle fijne herinneringen en ga zo vaak als ik kan mijn konijnen opzoeken bij mijn moeder (die erg goed voor ze zorgt). Het opzoeken kan niet altijd, omdat precies zoals je schrijft, het zijn bij mensen voor overprikkeling kan zorgen. Gelukkig is mijn moeder zo lief om regelmatig foto’s en filmpjes van de dieren op te sturen. 🙂