Autiproof kerstshoppen: hoe doe je dat?
Het is weer de tijd van de feestdagen. Voor velen is dit een heerlijke tijd van het jaar, waarbij je lekker samen met familie en vrienden samenkomt en het gezellig hebt.

Het kerstshoppen maakt vaak een groot deel uit van de voorbereiding: kerstcadeautjes kopen en misschien ook nog een nieuwe outfit. Maar wat doe je als je autisme hebt en de drukke winkelcentra al snel voor overprikkeling zorgen?

Het leed dat kerstshoppen heet

Het zal je vast wel bekend voorkomen: je bent net lekker op weg met het vergaren van kerstcadeautjes en hebt nog een hele lijst te gaan, slaat de overprikkeling toe. Opeens word je overweldigd door mensendrommen in de winkelstraat, het gejengel van kleine kinderen en flikkerende kerstverlichting.

Mogelijke klachten zijn:

 • Zweten en trillen
 • hyperventilatie
 • Angstaanvallen
 • Plotseling moeten huilen
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid

Het liefst duw je iedereen opzij, om de drukte zo snel mogelijk te ontvluchten. Oververmoeid of zelfs overstuur kom je thuis, om de rest van de dag uitgeteld op de bank te liggen. Hoe overleef je het leed dat kerstshoppen heet?

1. Kies rustige momenten om te winkelen

Hoe meer de kerstdagen naderen, hoe drukker de winkelstraten worden. Toch is het mogelijk om op relatief rustige momenten kerstinkopen te doen. Probeer zoveel mogelijk doordeweeks, tijdens schooltijd, te winkelen, het liefst in de ochtend vlak na openingstijd. Je zult merken dat de drukte nog op gang moet komen.

Is het voor jou onmogelijk om doordeweeks vrij te krijgen? Kies dan voor de zaterdagochtend. Vlak na openingstijd zijn winkelcentra het minst druk, maar je moet wel snel zijn. Hoe langer je rondloopt, hoe drukker het wordt.

2. Ga gericht op pad

Maak voordat je op pad gaat een boodschappenlijstje en bedenk van tevoren in welke winkels je mogelijk kunt slagen en wat je precies gaat kopen. Werk het lijstje structureel af en houd rekening met de meest efficiënte looproute. Op die manier ben je geen tijd kwijt aan zoeken of kriskras van de ene naar de andere winkel gaan.

Als ik voor maar een of twee dingen de stad in hoef, zet ik mijn fiets altijd zo dichtbij mogelijk en loop dan snel naar de juiste winkel, om naderhand vlot naar huis te kunnen.

3. Online kerstshoppen

Als je de winkelcentra compleet wilt vermijden, is online shoppen een goed alternatief. Zelf probeer ik dit zoveel mogelijk te doen, omdat ik het heerlijk vind om vanachter de computer cadeautjes uit te zoeken. Vervolgens hoef ik alleen maar op de pakketdienst te wachten.

Als je online kleding shopt, heb je ook het voordeel dat je alles rustig thuis kunt passen. Je hoeft niet in de rij te staan bij de paskamers of je in een veel te klein hokje te verkleden. Tegenwoordig kun je bij veel webwinkels kleding gratis retourneren.

Uiteraard is online shoppen niet voor iedereen even fijn. Het online aanbod kan echt overweldigend zijn, waardoor er keuzestress kan toeslaan en vervolgens overprikkeling. Kijk dus wat goed voor je voelt of beperk je tot een website.

4. Ga alleen winkelen of met je begeleider

Als je toch het winkelcentrum in gaat, ga dan bij voorkeur alleen. Hoe meer mensen of kinderen je meeneemt, hoe meer winkels je waarschijnlijk in moet. Iedereen heeft eigen wensen. Als je alleen gaat, kun je rechtstreeks je boodschappenlijstje afwerken, zonder te worden afgeleid door anderen of allerlei speelgoedwinkels in te worden getrokken.

Als je alleen winkelen te spannend vindt, kijk dan of je een begeleider mee kunt nemen. Dit kan ook een vertrouwenspersoon zijn. Je kunt dan begeleid je boodschappenlijstje afwerken en het hele winkelbezoek als oefening beschouwen.

5. Gebruik hulpmiddelen tegen prikkels

Foto door Paul Hudson

Uiteraard kun je jezelf ook beschermen tegen overprikkeling. Heb je snel last van auditieve overprikkeling? Doe dan oordopjes in voordat je gaat winkelen (pas wel op in het verkeer) of neem je mp3-speler mee. Muziek kan als afleiding dienen van alle omgevingsgeluiden en je net een zetje in de rug geven.

Ook een zonnebril kan helpen, zodat alle bewegingen om je heen minder binnenkomen of om felle kerstverlichting te verzachten. Ik merk zelf dat ik deze hulpmiddelen niet altijd hoef in te zetten, maar het feit dat ik ze bij me heb, geeft me al een gevoel van controle.

6. Pak cadeautjes thuis in

Als ik iets vervelend vind, is het wel bij de kassa moeten wachten tot iets ingepakt is. Natuurlijk kunnen verkopers dat heel mooi en goed, maar de laatste jaren kies ik ervoor om het zelf thuis te doen. Dat scheelt veel tijd, waardoor ik eerder rustig thuis ben.

7. Zet je perfectionisme opzij

Bij het kopen van kerstcadeautjes probeer ik altijd zo leuk mogelijke cadeaus uit te zoeken, waar de ontvanger echt iets aan heeft. Helaas valt dit niet altijd mee, met vele uren zoeken tot gevolg. Daarom heb ik dit streven losgelaten. Natuurlijk wil ik iets leuks geven, maar het hoeft niet perfect te zijn. Soms kies ik eerder voor het gemak om in één winkel alle cadeaus te kopen dan de hele stad af te zoeken. Bij cadeaus gaat het uiteindelijk om het gebaar en dan is het al snel goed.

Mijn familie en ik werken veel met verlanglijstjes. Meestal kies ik om de cadeaus te kopen die het meest eenvoudig zijn om te kopen, bijvoorbeeld online of in rustige winkels.

Wat zijn jouw tips?

Heb je zelf tips om het kerstshoppen te overleven? Schrijf dan je reactie onder dit bericht.

Comments

 1. Martheijn says:

  Wat een goede tips! Voor mij helpt het vaak ook om in een drukke winkelstraat over de mensen heen te kijken of naar de gevels. I.p.v. naar de mensen die van alle kanten op je aflopen.

  Ook is het slim om een kappersbezoek voor de feestdagen te plannen, in de ochtend of avond (ruim) voor de kerstdagen. Dan is het nog rustig bij de kapper en zijn er minder prikkels

 2. Zoals beloofd een kijkje op je blog genomen! Heel tof, mooi strak en rustig. Net bovenstaande artikel gelezen en vind zoals altijd dat je aansprekend en helder schrijft. Ik kom hier ongetwijfeld nog terug om meer van je te lezen ☺